Obračun,kalkulacija u ratarstvu

Ako budemo puno kalkulisali mislim da cemo vrlo brzo odustati od ovog naseg biznisa ako ga mogu tako nazvati :cao:

Dosta gresite....vi u amortizaciju ubrajate samo habanje.Ima tu svega, a najmanje samog habanja
Sad je malo kasno, pa cu se sutra potruditi da objasnim- sta je amortizacija, kako se racuna, koliki je njen iznos od vrednosti masine.....

Ako stvarno znas kako se amortizacija obracunava kad budes imao vremena objasni nam. ::svaka cast:: :ppozdrav: :udri: ::novac::
oldtimer je napisao(la):
Dosta gresite....vi u amortizaciju ubrajate samo habanje.Ima tu svega, a najmanje samog habanja
Sad je malo kasno, pa cu se sutra potruditi da objasnim- sta je amortizacija, kako se racuna, koliki je njen iznos od vrednosti masine.....

oldtimer je napisao(la):
cekamo objasnjenje :cao:

cukaneca je napisao(la):
1 x gorivo potrosnja
1 x gorivo amortizacija
1 x gorivo zarada :bravo:
ovo mi deluje kao neka zagonetka ? :sta:
da probam da protumačim :koliko para daš za naftu što potrošiš toliko i na amortizaciju ,a otprilike ti isto i ostane. :cao:

Osnovna svrha amortizacije je postepeno obezbedjivanje novcanih sredstava za zamenu dotrajalih sredstava za proizvodnju.

Svaka masina kroz ostvarene radne ucinke prenosi deo svoje vrednosti na ono sto smo proizveli.Znacimi svake godine odvajamo deo novca za zamenu, i na kraju eksploatacije te masine mi opet imamo sredstva da kupimo novu masinu.
Ovde je bitno odrediti osnovu za amortizaciju....Ona predstavlja razliku izmedju pocetne vrednosti masine (Vo)(uvecanje za troskove kamate, i dopreme, odnosno montaze na gazdinstvu), i likvidacione vrednosti masine na kraju perioda koriscenja (VN).
Bitno je napomenuti da se kamata racuna i na sopstvena sredstva koja smo ulozili(jer mi smo taj novac mogli orociti u banku, i za to bi dobili kamatu). Likvidaciona vrednost je kinta koju nam nakupci daju na kraju koriscenja masine....
E sad posle ovoga odredjujemo amortizacionu stopu.Ona se dobija kada osnovu za amortizaciju podelimo s brojem godina koliko smo planirali da koristimo tu masinu (n).

Npr....IMT-539 kosta 8000 eura. Planirate da koristite traktor 8 god(tolio pise u katalogu IMt-a).8000 eura oroceno u banci posle 8 godina iznosi....lupam 10000 eura....I to je Vo.....

Posle 8 god dodju kupci, i daju vam 5000 eura za traktor....To je Vn.
Dobijemo da je godisnja amortizaciona stopa 625 eura (ili 6,25% godisnje). Znaci svake godine mi treba da odvojimo 625 eura, da bi za 8 godina mogli da kupimo nov traktor :cao:

E sad, kad smo ovo izracunali, tek sad dodajemo troskove odrzavanja :D
Oni se sastoje iz vise delova (kaze knjiga!) npr. redovna, tekuca, generalne opravke.....itd, da ne duzimo jos vise....

Oni se racunaju isto na vise nacina, ali uglavnom se koriste tablice, gde je na osnovu nekog iskustva unapred izracunato koliko ce se taj traktor kvariti.Ovo je dosta nesigurno, jer "kvarljivost" zavisi od mnogo faktora...

Uglavnom ovo se dodaje amortizacionoj stopi, i dobijamo cenu kostanja po jedinici ucinka.
E sad tu je ona prica o tome koliko traktor treba da radi.Pausalno se islo kod nas na 1000 radnih sati.A ustvari dovoljno je da traktor otplati sebe i kvarove, pa ima razlike da li traktor radi u povrtarstvu, ratarstvu....

i da, bitno je napomenuti da se isto ovako racunanje radi za ceo agregat (npr posebno plug, posebno traktor)

Ovo sam pronasao na sajtu Poljoprivredne savetodavne sluzbe

Imamo da nam je trzisna vrednost traktora i pluga 500000 din i procenimo da ce se za 10g prodati za 80000din dobijemo da nam je osnovica za amortizaciju 500000 - 80000 = 420000

Stopa amortizacije je 10%
Godisnje sa tim traktorom i plugom uzoremo 30ha

Godisnji iznos amortizacije po ha = (osnovica za amortizaciju x stopa amortizacije)/koliko hektara planiramo godisnje da uzoremo

Iz tog dobijemo:

Amortizacija po Ha za traktor i plug iznosi (420000 x 0,1)/30Ha = 1400din/ha

To je sve tako po knjigama odnosno teoretski ali mi razgovaramo o zaradi-dobiti koje prosle godine na vecini kultura nije bilo. Te kalkulacije su pravljene verovatno krajem osamdesetih godina kada je jedan IMT-539 kostao od 15 - 20 tona kukuruza. :ppozdrav:

Te vrednosti mehanizacije su date samo kao primer kako da se izracuna. Da neko sad recimo kupi nov traktor i plug koji vrede 1500000din i da ih za 10godina proda za 400000din, a da sa njima godisnje ore 30ha njemu bi, po onoj formuli gore amortizacija iznosila 3600din/ha

mica967 je napisao(la):
To je sve tako po knjigama odnosno teoretski ali mi razgovaramo o zaradi-dobiti koje prosle godine na vecini kultura nije bilo. Te kalkulacije su pravljene verovatno krajem osamdesetih godina kada je jedan IMT-539 kostao od 15 - 20 tona kukuruza. :ppozdrav:
To je kalkulacija u teoriji, ali je primenljiva u praksi.Druga stvar je sto niko od nas nema hrabrosti da to izracuna, jer bi se veeelikoj vecini zemljoradnika traktor pokazao kao nerentabilan ::lose::

E sad, to sto kazes za zaradu po kulturi, to bas i nema veze s amortizacijom.

Dajc mislim da je oko 200ks 5 brazdi. Uslov da tabla nije manja od 2-3kj.Izadje sa lenjirom izmeri dubinu i pita jel dovoljno.Znam gomilu ljudi kojima je orano po te novce.Ja drugom nikad nebi orao za te novce ali sebi bi i za manje.Zato se neslazem sa tim vasim kalkulacijama.Npr ako je oranje 5000, gorivo 1500, amortizacija 1500, tebi je ostalo 2000 i to si zaradio.Ili smanji cenu oranja za te dve hiljade ili dodaj to u zaradu na tom kj

Nazad
Vrh