Objekti za smeštaj mehanizacije

@ kiralj

Jeste li pravili projekat ili ste radili odoka. Koji su profili u krovnoj konstrukciji?

Kiraj hangar je prva liga, Svaka ti cast . Daj nam dimenzije.

A ovaj tvoj majstor kad bi se streljali majstori on dzabe bi izgubio zivot. On nije samo sto bezveze postavljao sipke u resetki , on je cak promasio i pravac i odstojanje.
Dimenzije 20X10x4,5 m.Juče sam majstoru uputio tvoju kritiku a on mi odgovorio:
Citiram "Da li je taj što kritikuje rešetku čuo za računanje statike preko (spomenuo je neki program)ili još računa olovkom i digitronom".Nisam mu ništa odgovorio ,pošto nemam pojma o ovome.
Konstrukcija je tu već 2 godine a prošle godine je za naše uslove bilo dosta snega.
P2200002.JPG

@Petao 1
Ne znam dimenzije cevi.

Konstrukcija nece da padne to to je sigurno , a da nema nas koji kritikujemo , majstori se nebi nikada popravili. :ppozdrav:

Ne ma uradjene kosnike na zadnjem zidu i na krovu. To je jako bitno, jer kad ima snega na krovu i dune jak vetar onda moze da je obori.

Ni ja na moju nemam ali stalnio se mislim da to ubacim.

Dimenzije 20X10x4,5 m.Juče sam majstoru uputio tvoju kritiku a on mi odgovorio:
Citiram "Da li je taj što kritikuje rešetku čuo za računanje statike preko (spomenuo je neki program)ili još računa olovkom i digitronom".

Mislim da je majstoru ta rečenica sam izgovor. Ne tvrdim 100% (ali ipak blizu te cifre), nijedan program za proračun rešetkastih nosača neće napraviti da se štapovi ispune ne seku u čvorištima. A i korišćenje tih programa nije ni malo naivno i treba biti debelo stručan da bi se oni koristili. Po mom mišljenju ovo je rađeno odokativnom metodom i osiguranje se postiže predimenzionisanjem materijala...

Mnogo varijanti rasporeda profila ide uglavnom iz iskustva. Jeste skuplje ali bi mnogo vaznije bilo da se profili u cvoristu vezu plocom a ne individualno, medjutim nije ovo mnogo veliki objekat da nam skrece paznju na samu konstrukciju. Kosnici su vrlo vazan elemenat koji oduzima slobodu kretanja svim delovima u labilnoj ravnotezi.

Svaki majstor predimenzionise materijal i time se ogradjuje od eventualnih kasnijih problema. Nas na faksu uce slicno. Sve proracunamo, pa na to dodamo koeficient bezbednosti, koji zavisi od situacije. Tako da, sve se radi predimenzionisano.

Svaki majstor predimenzionise materijal i time se ogradjuje od eventualnih kasnijih problema. Nas na faksu uce slicno. Sve proracunamo, pa na to dodamo koeficient bezbednosti, koji zavisi od situacije. Tako da, sve se radi predimenzionisano.
Dobro oni vas uce na "faksu" ali samo mali broj primeni tu nauku... U praksi se za to nema ni vremena ni potrebe jer se radom dodje do potrebnog iskustva i prvi projekat je nauka za sve ostale znaci iskustvo jedno malo je vec tu... Medjutim majstor nezna da proracuna, vec samo "tvrdi pazar" i .... ..... A da ga pitas po kojoj metodi je sracunao on nema pojma ni za Kremonin plan ni za koji drugi. I jak mi je taj strucnjak koji manje zna od majstora. Da rezimiram . Majstor radi kako je negde video i kako mu je najlakse i za sve to kaze da je najsavremenije i najbolje. Ne treba bezati od cvrstine konstrukcije ali ne treba ni preterivati.
Ja se slazem da je u ovom slucaju odvod vode morao ici tamo gde je pozeljno i potrebno ali dve vertikale npr su usledile zato sto majstor nije znao da napravi prelaznicu iz jedne u drugu cev, a videcete u praksi da ni pojedini inzenjeri to neznaju iako je u ovom slucaju najprostija varijanta -valjak kroz valjak istih precnika, da ne pricamo o razlicitim oblicima prodora.
pozdrav kolegi Bojceticu...

Dok čekamo da kukuruz izgubi još koji procenat vlage ,bavimo se zidarskim poslovima.Polovina šupe je izbetonirana.Nastavak u zavisnosti od vlage kukuruza.

Poslednja izmena:
.da li će ove godine biti i dole betonirano zavisi od cene suncokreta .Ako plate više od trenutne cene ,verovatno ćemo izbetonirati.
Sretan vam rad majstori. Kad je kuca slozna nista nije tesko niti nemoguce :cao:
Nego jel to znaci da je suncokret dobro placen? Kod nas jos sve ostalo na akontacionoj ceni .

I kod nas je suncukret još na akontnoj ceni ali je kukuruz dobro rodio.:osmeh:

Nazad
Vrh