Novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Ja bih za ovakve rekordere dodao u zakon: Trajno oduzimanje vozacke dozvole.
 
Mojauto.rs:

Auto škole o novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju


Privredna komora auto škola Srbije (PKAŠS) traži dopunu predloženog Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja će tim školama omogućiti status pravnog lica koje vrši obuku.

Na javnoj raspravi o tom zakononskom aktu konstatovano je, naime, da su auto
škole izostavljene iz člana koji govori o tome ko je odgovoran za sprovođenje mera saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja..

Razlog za dopunu je to što je PKAŠS asocijacija koja okuplja pravna lica u okviru Komorskog sistema koji je definisan zakonom, pa bi zbog toga trebalo da se nađe među odgovornim subjektima za osposobljavanje kandidata za vozače, u koje je predlagač izmena svrstao udruženja građana i nevladine organizacije.


Kada je reč o probnim vozačkim dozvolama, kojima se bavi član 182, na raspravi je podržan predlog da se takve dozvole izdaju licima koja prvi put polože vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B, sa rokom važenja od jedne godine, ali i da se mogu koristiti samo na teritoriji Republike Srbije.

Takođe, učesnici rasprave, predložili su da svim vozačima koji poseduju probne dozvole, bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom u periodu od 23 do šest časova ujutru.

U raspravi je bilo reči i o adekvatnoj starosnoj dobi za dobijanje probnih vozačkih dozvola, a prisutni su se složili da je za kategoriju AM neophodno da kandidat ima 15, za A1 - 16, odnosno 17 godina za B kategoriju, kao i da bi trebalo ostaviti pratioca za vozače mlađe od 18 godina, dok ta mera nije neophodna za starije kandidate koji su tek dobili vozačku dozvolu.


Raspravljajući o članu 195, koji se bavi vozačkim dozvolama po kategorijama

motornih vozila, učesnici javne rasprave predložili su da se promeni stav 7 tog člana, koji kaže da traktorom i radnom mašinom može upravljati samo vozač koji ima dozvolu za vozila F kategorije, a izmena koju su predložili podrazumeva da takvim vozilima može upravljati vozač koji poseduje vozačku dozvolu za vozila kategorija F, C1, C, D1 i D.

Kao razlog za navedeni predlog izmene, prisutni su naveli da smatraju da ne postoji stručno opravdanje, kao ni dovoljno argumentovanih podataka koji bi ukazali da su vozaču traktora potrebni veće znanje i veštine od onih koje poseduju vozači navedenih kategorija.

Razmatrajući predložene promene, članovi PKAŠS istakli su da se protive mogućnosti otvaranja centara za obuku vozača koju imaju Javna preduzeća zbog sukoba interesa.

Kako su naveli, smatraju da bi ta preduzeća mogla da dođu u sukob interesa, jer bi sredstva poreskih obveznika koristila za pribavljanje osnovnih obrtnih sredstava za rad, što bi značilo da bi u tržišnoj konkurenciji sa drugim privrednim društvima u toj oblasti, bila privilegovana.

Raspravljajući o članu 208, prisutni su se složili da auto škole ne mogu da prihvate odredbe iz stava 1 tačke 5 tog člana, zato što je, kako smatraju, veoma neracionalno i u mnogim sredinama nepotrebno opterećivati ih obavezom da poseduju poligone sa veoma velikim materijalnim i tehničkim zahtevima za obavljanje praktičnog dela obuke, koji može sasvim bezbedno da se obavi i na nekom drugom prostoru.

Kako su istakli, stručni radnici u ovoj oblasti smatraju da se na poligonu nepotrebno uvežbavaju veštine do nivoa „žongliranja“, a to ne bi trebalo da bude cilj kvalitetne obuke.
Ovom prilikom, predložili su da se u članu 208 poligon predvidi kao mogućnost, a da se lokalne samouprave obavežu da izgrade višestepene edukativne saobraćajne poligone za potrebe unapredjenja znanja svih učesnika u saobraćaju sa teritorije lokalne samouprave.
Takođe, učesnici rasprave predložili su da se preciznije definiše Praktična obuka, tako da se poligonske radnje mogu uvežbavati na putu, delovima puta ili drugoj javnoj površini na kojima ne bi ugrožavale bezbednost saobraćaja.
Predlog nacrta zakona članom 208 predviđa i uvođenje audio i video nadzora, kako u učionice u kojima se obavlja teorijska obuka, tako i u vozila.


Učesnici javne rasprave istakli su da se protive tom predlogu, jer nema stručnih dokumenata koji bi potvrdili da se na taj način povećava kvalitet osposobljavanja kandidata za vozače, ali zato predstavljaju dodatne finansijske izdatke auto školama, koje bi u tom slučaju bile i odgovorne za funkcionisanje opreme i sistema koji ne služi obavljanju osnovne delatnosti za koju su registrovane.

Predlog nacrta zakona predviđa jednog ispitivača prilikom polaganja praktičnog dela obuke, sa čime se predstavnici auto škola nisu složili, već su zahtevali da ostanu dva člana kao što je do sada bio slučaj.

Kakao su istakli članovi PKAŠS, iz priloženih dokumenata i obrazloženja se ne vidi da su predložene promene usledile kao rezultat stručne analize problema vezanih za odredbe postojećeg Zakona za koje su predložene izmene, pa se stiče utisak da su predlozi izmena bazirani na pojedinačnim, u nekim slučajevima i nekompetentnim, mišljenjima pojedinaca.

Takođe, članovi PKAŠS naveli su da se novi Zakon mora uskladiti sa Pravilnikom, jer se često dešava da su odredbe kontradiktorne jedne drugima.

U narednom periodu u Beogradu će biti organizovane još dve javne rasprave povodom predloženih Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i to 18. februara na Saobraćajnom fakultetu i 19. februara u Privrednoj komori Srbije.
 
Auto škole bi volile da se ukinu dozvole i da svi vozači doživotno idu kod njih na časove.
 
Znam samo 92 godine kad sam polagao da je 95% kandidata otpadalo za takoreci najmanju gresku. Ja bez dozvole sam imao iskustva sa bar par hiljada kilometara samouke voznje i u vojsci sam vozio sve od dzipova do svih kamiona cak i sa poluprikolicom . Najveca budala sam bio sto tad nisam otisao na kratku obuku i propise i imao bih sve kategorije sem za autobus jer su mi nudili .Posle vojske sam sam zaradio za celu uplatu polaganja koja nimalo jeftina nije bila .Valjda su me dobro izucili jer za sve ove godine sem 3 sitne kazne i predjenih preko 800000 km nijedan incident hvala bogu. Za mnoge vozace vec posle par godina od tada nemogu reci da su legalno stekli dozvole pa se takvi vecinom i krse sad na putevima
 
Kamatica.com:

MUP O IZMENAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA


timthumb.php

Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju biće gotov za petnaestak dana, najavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić Rebić je kao najznačajnije promene koje će predložiti, izdvojio izmenjena pravila koja će važiti za mlade vozače, određena ograničenja koja se odnose na probne vozačke dozvole, kao i neke uslove koje će ti vozači morati da poštuju svojim učešćem u saobraćaju.

"Izmenene će se odnositi i na prevoz dece, obzirom da smo procenili da postoji prostor za unapređenje ambijenta u kome će prevoziti", istakao je Rebić na javnoj raspravi o tom zakonu koju je organizaovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Dodao je da će uslediti i promene koje će olakšati parkiranje i zaustavljanje u naseljenim mestima, ali i izmene u ponašanju kod preticanja sporih vozila.

Biće, kaže, donesena znčajna promena koja će uticati na vozače, odnosno na vlasnike vozila da daju podatke o prekršajima koji su napravljeni nad tim vozilom, kako bi se omogućilo efikasnije vođenje prekršajnog postupka.

"Takođe su neka protivpravna ponašanja svrstana u nasilničku vožnju, pre svega mislimo na vožnju pri velikim brzinama i u stanju potpune alkoholisanosti", rekao je Rebić.

Dodao je da će se određene promene ogledati u tome što će se u nekim situacijama počiniocima prekršaja oduzimati vozilo bez obzira da li je to lice vlasnik ili ne.

Kako je objasnio, to će se odnositi na situacije kada upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti ili ukoliko upravlja bez položenog vozačkog ispita.

Rebić je izdvojio set normi koje će se ticati osposobljavanja kandidata i vršenja tehničkih pregleda, za koje je rekao da se nada da će doprineti da se tehnički preghledi vrše savesnije, kao i da se kandidati obučavaju bolje i da izađu sa što većim znanjem iz auto škole.

Promene u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju odnosiće se i na upravljača puta da periodično vrši određene provere, odnosno da unapređuje infrastrukturu.

U tom smislu, kako je rekao Rebić, biće izgrađeni trotoari duž državnog puta kroz naseljena mesta, kao i biciklističke staze, koje će doprineti većoj bezbednosti.

"Želimo da uspostavimo video nadzor i u tehničkim pregledima i u auto školama, određene norme će se ticati samih lica koja će vršiti tehnički pregled vozila, odnosno obučavanje kandidata", rekao je Rebić i dodao da će se na taj način tehnički pregledi i obuka obavljati na savesnije.



- - - - - - - - - -



Novi zakon tek na leto

1424415509_14.jpg




Uprkos gromoglasno najavljenoj, hitnoj akciji u vezi donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja jer postojeći "nije adekvatan", zahvaljujući poštovanju zakonske procedure njegovo donošenje se očekuje najranije početkom leta.

Prema novim pravilima koja su na JAVNOJ RASPRAVI izmenama zakona pod lupu se stavljaju oni koji dozvolu dobijaju prvi put. Mladi neće smeti da upravljaju vozilom snage veće od 80 kilovata.

Propisuju se posebne norme za obuku vozača, ali i tehnički pregled, u oba slučaja uz video-nadzor. Uvode se stroži propisi za prevoz dece, a radna grupa i dalje insistira da se za nasilničku vožnju bez dozvole ili sa dva promila alkohola u krvi oduzima vozilo, bilo da je vozač vlasnik ili ne.

"Smatramo da oduzimanje vozila nije protivustavno, videćemo kakav će sud dati Skupština, ali takvi sistemi postoje i u drugim zakonima", kaže načelnik Saobraćajne policije MUP-a Vladimir Rebić.

"Mi smatramo da je vozilo opasna stvar i da vlasnik mora da zna kome ga daje. Ono se neće oduzimati od vlasnika ako je oduzeto na protivpravan način", objasnio je Rebić.

Odgovornost će biti i na putarima, pa će "Putevi Srbije" i lokalne samouprave periodično i tokom izgradnje morati da proveravaju bezbednost puta. Da bi se smanjio broj nesreća, Vlada najavljuje i strategiju za bezbednost saobraćaja.

"Prva smernica je smanjenje za 50 odsto broja povređenih i poginulih do 2020. u odnosu na 2011. godinu. Takođe, cilj je da do 2020. ne bude poginule dece", kaže Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radna grupa MUP-a poslaće Vladi početkom aprila izmene zakona. Očekuju da će se ovi predlozi pred poslanicima naći do juna.

Ništa novo reklo bi se, osim što ni ovog puta u javnu raspravu nisu uvršteni oni koji se zaista bave ovom tematikom decenijama. Ništa se nije pitala ni naša redakcija, ali je zato presudno mišljenje kojekavih sumnjivih komiteta i NVO koje su se do juče bavile zaštitom krokusa i paprati. A još veće čuđenje izaziva činjenica da ovaj zakon o bezbednosti saobraćaja pišu oni koji su pisali i postojeći, za koji sada tvrde da nije dobar!

Srbija zemlja čuda!

Izvor: Rts.rs

 
B92:

Izmene Zakona o saobraćaju - šta nas čeka?

Ministarstva unutrašnjih poslova i saobraćaja usaglasili su svoje predloge o izmenama i dopunama zakona koje će nakon javne rasprave biti upućene Skupštini Srbije na usvajanje, pa bismo po novom zakonu mogli da vozimo već od leta 2015.







68697574454eb240a5670d349470352_640x44885.jpg
Iz Uprave saobraćajne policije nedavno je najavljeno da će konačan nacrt izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja biti gotov početkom marta. U međuvremenu zvanični predlagač, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pokrenulo je javnu raspravu o predlogu tog zakona.

U odnosu na raniji predlog Ministarstva saobraćaja, dogodile su se određene izmene u delu zakona koji uređuje obaveze i ponašanje u saobraćaju takozvanih mladih vozača, odnosno vozača sa probnom dozvolom.

Kada je krajem 2014. Ministarstvo saobraćaja izašlo u javnost sa predlogom da vozači mlađi od 21 godine neće smeti da upravljaju automobilima kod kojih je odnos snage i mase veći od 76 konjskih snaga po toni (56 kW po toni), mnogi su kritikovali ovu odredbu.

Naime, u tom slučaju, novopečeni vozač bi dobio dozvolu, recimo, sa 18 godina starosti, ali zbog ograničenja ne bi smeo da vozi porodični automobil sledeće tri godine, a za to vreme bi izgubio iskustvo stečeno na časovima vožnje.

Kada napuni 21 godinu i napokon sedne za volan, dobili bismo vozača koji je položio nekoliko godina ranije i od tada gotovo da nije vozio.

MUP je ovu odredbu predloga preinačio, tako da će ograničenje snage motora za mlade vozače iznositi 80 kW (107 konjskih snaga), bez obzira na masu vozila. Na taj način, "iznad crte" su se našli mnogi manji i lakši autombili, kao na primer Toyota Yaris 1.3 sa 86 KS iz 2004. godine (odnos 87,7 ks po toni) koji bi na osnovu prethodnog predloga bili zabranjeni za početnike.

Sa druge strane, sa spiska će ispasti neki jači automobili koji bi zbog velike mase i odnosa "snaga motora/masa vozila" po ranijoj najavi bili dozvoljeni.

U praksi, nova odredba olakšaće i posao saobraćajnoj policiji prilikom kontrole vozača sa probnim dozvolama.

156212130254eb240a7934c740875096_640x46385.jpg
Suština je ipak ostala ista - vozači sa probnom dozvolom neće moći da voze porodične automobile sa nešto jačim motorima (preko 107 ks), pa će opet mnogi od njih morati da pauziraju neko vreme posle polaganja vozačkog ispita i biće sprečeni da steknu vozačko iskustvo.

Koliko će ta pauza trajati, zavisiće od toga kada mladi vozač položi ispit.

Naime, ako vozač dobije dozvolu pre navršene devetnaeste godine, imaće probnu dozvolu sve dok ne napuni 21 godinu.

Od ovoga su izuzeti učenici srednjih škola koji se obrazuju za zanimanje vozača motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima će se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdati sa rokom važenja od jedne godine.

Za sve one koji polože vožnju sa punih 19 godina i starije, probna dozvola izdavaće se u trajanju od 2 godine.

Kada je reč o mladim vozačima, prema nacrtu izmena zakona koje je predložio MUP oni neće smeti da upravljaju automobilom u periodu od 23 do 6 h, a što se tiče nivoa alkohola u krvi za njih važi nulta tolerancija.

Prema istom nacrtu, vozač koji ima probnu vozačku dozvolu neće smeti da upravlja vozilom brzinom većom od:

- 110 km/h na autoputu

- 90 km/h na motoputu

Na ostalim putevima, mladi vozač neće smeti da prekorači 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće.

74534460954eb240a9f752628805517_640x44585.jpg
Naravno, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja ne odnose se samo na vozače sa probnim vozačkim dozvolama.

Što se tiče nas ostalih, jedna od najvažnijih novina biće smanjenje dozvoljene količine alkohola u krvi sa sadašnjih 0,3 na 0,2 promila.

"U Srbiji se puno pije, mi to nismo uspeli da suzbijemo. Ali, predlažemo smanjenje dozvoljene alkoholisanosti", rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije, Vladimir Rebić, predlažući novčane kazne za šest stupnjeva pijanstva od 10.000 do 120.000 dinara, ali i najvišu - od 30 do 60 dana zatvora.

Ova odredba tokom javne rasprave izazvala je polemiku između predlagača i profesora Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Milana Vujanića, koji se zapitao da li je popuštanje pred potpunom zabranom alkohola u vožnji politička odluka.

Takođe, on je izrazio sumnju u arbitriranje sudstva prilikom određivaja kazni koje nisu fiksne, već izražene u intervalima.

"Zašto dozvoliti sudiji da mu se nešto ćefne? Ja sam za to da zakon bude jasan", kazao je Vujanić.

Iz MUP-a je najavljena i mogućnost oduzimanja vozila vozačima koji budu uhvaćeni da upravljaju vozilom sa više od dva promila alkohola.

Ujedno je predefinisana nasilnička vožnja koja se sada odnosi i na stanje potpune alkoholisanosti (više od dva promila alkohola u krvi).

Nasilničkom vožnjom će se smatrati i ako se vozilo u naselju kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 90 km/h ili ako vozač van naselja vozi za 100 km/h više od ograničenja brzine.

99648090054eb240ac5db7212737521_640x44485.jpg
Prema nacrtu izmena zakona, alkoholisana lica (odnosno "lica koja nisu sposobna da upravljaju svojim postupcima") i deca mlađa od 12 godina i dalje neće smeti da sede na mestu suvozača, a deca ovog uzrasta moraju se prevoziti u bezbednosnom sedištu.

"Izuzetno, dete starije od četiri godine i više od 135 centimetara može se voziti i na odgovarajućem (homologovanom) bezbednosnom podmetaču, na sedištu sa naslonom za glavu i mogućnošću da može da se veže", objašnjava zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, Vladan Nikolić.

Nacrt izmena zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa i da vozač bicikla, odnosno mopeda, mora da nosi svetloodbojni prsluk za vreme vožnje noću, odnosno u uslovima smanjene vidljivosti.

MUP je saopštio da se među žrtvama saobraćajnih nesreća često nalaze motociklisti, koji u visokom procentu, od 30 do 50 odsto, stradaju tokom noći, iako je njihova aktivnost u saobraćaju tada manja.

Vladimir Rebić je kao najznačajnije promene koje je MUP predložio izdvojio još i odredbe koje će olakšati parkiranje i zaustavljanje u naseljenim mestima, ali i izmene u ponašanju kod preticanja sporih vozila.

Dodao je da će se određene promene ogledati u tome što će se u nekim situacijama počiniocima prekršaja oduzimati vozilo bez obzira da li je to lice vlasnik ili ne.

Kako je objasnio, to će se odnositi na situacije kada lice upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti ili ukoliko upravlja bez položenog vozačkog ispita.

42090240354eb240ad9667830409519_640x42585.jpg
Rebić je izdvojio set normi koje će se ticati osposobljavanja kandidata i vršenja tehničkih pregleda, za koje je rekao da se nada da će doprineti da se tehnički preghledi vrše savesnije, kao i da se kandidati obučavaju bolje i da izađu sa što većim znanjem iz auto-škole.

Promene Zakona o bezbednosti saobraćaja odnosiće se i na upravljača puta (putarska preduzeća) koji će periodično vršiti određene provere, odnosno imaće obavezu da unapređuje infrastrukturu.

U tom smislu, kako je rekao Rebić, biće izgrađeni trotoari duž državnog puta kroz naseljena mesta, kao i biciklističke staze, koje će doprineti većoj bezbednosti.

"Želimo da uspostavimo video nadzor i u tehničkim pregledima i u auto školama, određene norme će se ticati samih lica koja će vršiti tehnički pregled vozila, odnosno obučavanje kandidata", rekao je Rebić i dodao da će se na taj način tehnički pregledi i obuka obavljati savesnije.

Pored izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je predložilo Ministarstvo unutrašnji podlova, Vlada će uskoro usvojiti i Strategiju za bezbednost saobraćaja do 2020. godine, koja predviđa da se prepolovi broj povređenih i poginulih, kao i broj saobraćajnih nezgoda, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Cilj strategije je i da u 2020. godini nijedno dete ne pogine u saobraćaju, rekao je Poledica.



 
Dnevnik.rs:

Навалу кршева спречава „еуро 4”



Прошле године у Србију су била увезена 45.664 половна аутомобила, од којих 55 одсто испуњава овдашњи законски минимум еколошких и сигурносних стандарда, познатијих




као „еуро 3”, али како ствари стоје, финансијски немоћни а жељни вожње, ускоро ће се наћи на удару новог ограничења. Наиме, из Српске асоцијације увозника возила су од министра трговине Расима Љајића недавно захтевали да се, након десет година, поново „подигне лествица” за увоз половних возила, и то тако што би био дозвољен импорт само оних аутомобила с „еуро 4” мотором, што би поскупело половњаке од десет до чак 50 одсто. Како је за специјализовани сајт „Половни аутомобили” изјавио председник те асоцијације Милош Петровић, Љајић је обећао да ће се министарство којем је на челу, па након њега и Влада Србије, као једина меродавна за доношење одлуке у вези с увозом половних аутомобила, позабавити тим проблемом, што је „прочитано” као подршка предлогу увозника нових возила.
Осим екологије, српски увозници нових аутомобила истичу као проблематичну и техничку безбедност возила произведених још по стандарду „еуро 3”.
– Мало је парадоксално толико позивање увозника на екологију и безбедност јер се то разликује од земље до земље ЕУ – каже саговорник „Дневника” Драган Б., власник аутмеханичарске радионице специјализоване за „ситроенова” и „пежоова” возила. – Безбедносни стандард у Немачкој од 2000. године је да возило мора имати, не више два, него четири ваздушна јастука, а наши увозници нових возила и данас, сем оног возачког, остале „ер-бегове” третирају као додатну опрему. При томе, у Француској све до те 2000. године безбедносни стандард није био ни један једини ваздушни јастук. На страну то што, уз прераду издувног система „еуро 3 мотора” у сервису, у ЕУ можете добити валидну потврду да вам возило испуњава виши, „еуро 4” стандард, што, колико сам разумео овај предлог, неће важити при увозу половњака.
Наш саговорник не спори чињеницу да су неки велики европски градови донели уредбе о забрани уласка возила са стандардом мањим од „еуро 4” у градске зоне, али уз опаску дат ограничења нису донета на националном нивоу, већ су производ става локалних власти.
Подсетимо, до 2005. године српски држављани могли су увозити половњаке старе највише три године, да би им од 1. јануара следеће, 2006, био омогућен увоз и старијих возила, али под условом да испуњавају „еуро 3” стандарде, које је развијени свет почео да примењује још 1998. године, а као стандард их увео од 2000. Захваљујући тим законским решењима, на српским друмовима се годишње појављивало и више од 120.000 „нових” половњака, увезених већином с тржишта ЕУ, те су ауто-плацеви ницали као гљиве после кише. Десет година примене тих одредби је прошло, просечна старост српског возног парка је нешто снижена, али и даље стоји чињеница да би, уместо садашњих двадесетак хиљада нових возила, Срби морали да купују целих 200.000 аутомобила „испод чекића”, не би ли се изједначили с просечним веком металних љубимаца у Хрватској и Словенији.
М. Миљеновић

Може да се купи
Исто као што је био случај с „еуро 3” стандардом, неки произвођачи су годинама пре званичног увођења почели да производе аутомобиле с „еуро 4” стандардом. Многи су паралелно производили исти модел, с истим мотором, али у две верзије – „еуро 3” и „еуро 4”, у зависности од тржишта којима су намењени. Тако је, на пример, цена половног возила „пежо 307” с „еуро 3”, произведеног 2005. године око 2.500 евра, док је његов вршњак који под хаубом крије „еуро 4” стандард, скупљи 600 евра.

 
Prije par godina je bio jedan interesantan slučaj u Trebinju čini mi se. Šef saobraćajne policije uopšte nije imao vozačku dozvolu, a obavljao je taj posao godinama. :)

Zamisli onda šta možeš očekivati od ostalih učesnika u saobraćaju.
Zasto bi saobracajni policajac morao da ima vozacku dozvolu. Znam mnoge koji ne znaju da voze i nikada nisu ni pokusavali a kamo li polagali.
 
Za koliko dana mora da se prevede vozilo (automobil), od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora?
Negde sam čitao da posle odredjenog vremena ugovor ne važi ??
 
Znam da je bilo 7 dana a posle toga se obračunava kamata.Ovo pričam iz ličnog iskstva jer mi je ugovor bio star više od godinu dana i u Požarevcu u upravi prihoda mi je žena rekla bolje napravite nov ugovor da vam ne obračunavam kamatu .
 
Ja sam pravio kupoprodajni ugovor u martu u opštini.Nisam ni porez platio tada,čekao sam da registracija istekne pa da sve to obavim.Ovih dana sam išao u agenciju u Novom sadu da mi spreme papire za sup jer mi je istekla registacija i prihvatili su kupoprodajni ugovor u poreskoj bez nekih kamata.Rekli su mi da kupoprodajni ugovor važi po nekom pravilu do mesec dana ako se overi u opštini.
 
Elem, slovo zakona je propisalo rok za prenos apsolutnih prava po osnovu kupoprodajnog ugovora, zaboravio sam koji je to rok, ali teško da može biti kraći od 15 dana.

Posle tog roka teče zakonom propisana zatezna kamata, koja trenutno nije nešto posebno visoka.

Ugovor NE MOŽE da "prestane da važi" !
 
Na Viberu može da se napravi grupa od 200 članova(toliko može najviše) i svako od tih članova čim vidi negde pandure,u gradu i okolnim selima,odmah napiše gde se nalaze.:osmeh:
 
Jbm im mater lopovsku nikada oni nisu krivi bitno da se zakon sprovodi zasto to ne ide na stetu onoga ko je dozvolio da se auto za 4-ro registruje na 5-ro?Sta ja da radim ja na zadnjim sedistima nemam u opste pojaseve,a registrovan sam na 5-ro u pitanju je lada niva?
 
Nazad
Vrh