Novi poreski sistem za poljoprivredne proizvodjace

Sta se sekirate. Crno trziste ce se aktivirati ponovo kao devedesetih. Vec vidim da cu kukuruz sipati kuci (u skladiste koje cu sad hteo ne hteo morati praviti) i prodam ga na kamion za juznu srpsku pokrajinu i gde vec voze.

Hvala sorin na objasnjenjima. :ppozdrav:

Sorine
Od kako sam u sistemu PDV, platio sam zapravo manje poreza nego pre ulaska u PDV, uz razliku sto konacno znam sta placam, a korist drzave je to sto zaradu MORAM da investiram ponovo u proizvodnju, i sto vise nema kupovine na vasaru, sve sto kupujem, kupujem sa racunom, i shvatio sam i to da puno stvari manje kosta u regularnoj prodaji nego na pijaci, a dobijes i garanciju.
::svaka cast:: potpisujem

jedno pitanje u moj selo ljudi masovno bave vocarskom a rod prodaju na pijacama dal ce i oni da budu oporezivani(posto nista ne rade preko racuna)? i dal ce i na pijacama bude uvezen kassa sistem?

Kako će se regulisati usluge? Meni dosta para ode na baliranje, vršidbu, itd. Ko će nekog da natera da meni izda priznanicu da sam to platio?

Ti sa prihodom od ispod 2mil ne bi trebali biti oporezovani jer je to po zakonu ne oporeziva suma.Ona je promenjiva veličina i po meni svako sa prihodom ispod 2mil dinara ne bi trebao biti oporezovan sa tih 10%.E sad čisto sumljam da će tako biti jer je ipak to na godišnjem nivo oko 166000dinara/mesečno,a sami znamo da će se oporezovati sve mesečne zarade preko 100000dinara.E sad kod poljoprivrede bi se trebao gledati i broj članova ne RPG-a nego domaćinstva.O svemu tome lepo piše u zakonu ali ja ipak to ne mogu shvatiti 100% tačno iako sam pročitao tri puta.

Ti sa prihodom od ispod 2mil ne bi trebali biti oporezovani jer je to po zakonu ne oporeziva suma.Ona je promenjiva veličina i po meni svako sa prihodom ispod 2mil dinara ne bi trebao biti oporezovan sa tih 10%.E sad čisto sumljam da će tako biti jer je ipak to na godišnjem nivo oko 166000dinara/mesečno,a sami znamo da će se oporezovati sve mesečne zarade preko 100000dinara.E sad kod poljoprivrede bi se trebao gledati i broj članova ne RPG-a nego domaćinstva.O svemu tome lepo piše u zakonu ali ja ipak to ne mogu shvatiti 100% tačno iako sam pročitao tri puta.

Ako je ovo tačno ostaće oni meni dužni.Treba čekati,sad će oni smisliti modele da ne možemo mnogo da im vrdamo.
Samo polako-tražili smo gledaćemo-propast seljaka - paora u Srbiji

Ako je ovo tačno ostaće oni meni dužni.Treba čekati,sad će oni smisliti modele da ne možemo mnogo da im vrdamo.
Samo polako-tražili smo gledaćemo-propast seljaka - paora u Srbiji
Pa kolko citam ove postove za manje poljoprivrednike nece ni biti toliko strasno kao sa poljoprivrednicima koji obrcu veliku sumu novca i da nebi placali veci porez jedan deo prebacili na komsiju drugi na kuma itd e sad kadce i kum morati ili komsija da prikazuju sve svoje prihode bice malo teze vecim poljoprivrednicima a ne malim tako da ko prezivi pricace kako je kome

Do sad se trosio novac sa racuna i za privatne potrebe (hrana, garderoba, hemija..). I dalje cu moci da placam sa racuna te stvari ali to ce mi se racunati kao dobit ili to uopste necu moci?

Što se sekirate oko cene zakupa jednostavno u ugovoru navedite neki manji iznos, U mojim svim ugovorima stoji 4000 din po ha. S jedne strane osiguram zakupodavca da plati manji porez s druge sebe u slučaju da neću da platim zakup a tuži me vlasnik plaćam samo 4000 po ha.:osmeh: ovo je šala ali nikada se ne zna.
Ali sta je u stvarnosti? Ti dizes sa racuna otprilike 30000din po hektaru to ti neulazi u rashod jer placas kesom i budes oporezovan na te pare pa puta broj hektara i vise nije sala.

Pa kolko citam ove postove za manje poljoprivrednike nece ni biti toliko strasno kao sa poljoprivrednicima koji obrcu veliku sumu novca i da nebi placali veci porez jedan deo prebacili na komsiju drugi na kuma itd e sad kadce i kum morati ili komsija da prikazuju sve svoje prihode bice malo teze vecim poljoprivrednicima a ne malim tako da ko prezivi pricace kako je kome

Iz tvojih usta u božije uši ali mislim da je ciljna grupa za unišzavanje do 20ha.Malom poljoprivredniku je mnogo 50000 a velikom je sitnica i zanemarljiva suma.

Ili na biro pa u javne kuhinje da bi decu prehranili ili da se udruzujemo pa opet zadruzne saveze treceg izgleda nema!

Ko je do 2mil mislim da nece imati bitnije promene od sadasnjeg stanja. Neka me neko demantuje ako nisam dobro shvatio? Za 30ha tj 50kj je sasvim dovoljno 2mil jer se gleda NETO DOBIT a ne promet.

Upravo sam se vratio iz poreske uprave gde su od ministarstva finansija dobili informaciju da se ne prihvata da poljoprivrednici pausalno placaju porez. Samim tim rok za prijavljivanje je od 1 januara, a dotle ko zna sta ce jos biti. Kako sada stvari stoje svi ce morati da vode knjige dali samostalno ili preko knjigovodje sto donosi jos novih troskova.

To nece proci. Ko ce naterati nekog iz Medvedje (dajem primer, nikod ne vredjam) da vodi knjige za 1ha oranice i 1ha livade sto ima?

Ko je do 2mil mislim da nece imati bitnije promene od sadasnjeg stanja. Neka me neko demantuje ako nisam dobro shvatio? Za 30ha tj 50kj je sasvim dovoljno 2mil jer se gleda NETO DOBIT a ne promet.

Ako se gleda neto dobit kako ce onaj koji nije u pdv i ne vodi knjige znati kolika mu je neto dobit godisnje posto ne skuplja racune i ne vodi rashode mozda do 2 mozda preko 2 ,za Medvedju se apsolutno slazem takvih ima mnogo hiljada.

Drustvo meni opet neke stvari nisu bas jasne,da li sam glup,ili sta je ne znam? Ako mi godisnji priliv novca ne prelazi vise od milion i 100-200 hiljada dinara koliki je onda moj porez,da li 10% na ukupanu zarada kao bruto prihod,ili kada od ukupnog prihoda oduzmem rashod u vidu repromaterijala koji moram imati predstavljen preko racuna,to me buni?Negde je pisano da do 2 miliona porez ide kao ne toliko veliki izdatak,a u nekim postovima situacija da sledi sakacenje zbog novih poreskih stavki.Koja je fora ustvari?

Ako se gleda neto dobit kako ce onaj koji nije u pdv i ne vodi knjige znati kolika mu je neto dobit godisnje posto ne skuplja racune i ne vodi rashode mozda do 2 mozda preko 2 ,za Medvedju se apsolutno slazem takvih ima mnogo hiljada.
Koliko sam ja razumeo ako ne vodis knjige i ne prikazujes rashod sav novac koji ti legne na racun je dobit.

Nazad
Vrh