Nikad ovako !

Ljudi su takvi kakvi jesu ali moram malo stati i u njihovu odbranu. Svi traže da se kazne izvršioci a gde sa tim otpadom inače? U mnogim (većini) sela i varoši su zabranili tamo neku deponiju, a nisu nigde predvideli drugo mesto za odlaganje otpada (ne pričam o kuhinjskom otpadu). Znači da je odgovorna lokalna samouprava. Zabranjeno je odlagati otpad ovde, onde, a nigde predviđeno mesto za to. I šta onda ljudi da rade, nego da šaraju gde stignu. Žestoko bi kaznio onoga ko to baci pored njive ili nekog kanala, a ima negde u blizini predviđeno mesto za to.

I kod nas odnose smece svake srede uveli su obavezno a da nas nisu ni pitali krenulo je sa 400 din sad je 800 dim, meni licno se isplati jer imam puno smeca u odnosu na komsiju koji zivi sam. I pored toga deponija zatrpana i baca se najviše kroz prozor auta strane table tacno znas kad im je odmor najviše smeca pored puta valjda lece komplekse.

@MONTOYA
Zoveš čistoću, oni dođu sa kamion cisternom isprazne jamu i naplate 50evrića izlazak. Dok ljudi privatno prazne jame 1000 din po cisterni, a sadržaj posle prazne gde stignu. Pored puteva, po kanalima.
Isto tako naručiš kontejner za kabasto smeće tj šut. Oni ti donesu kontejner u dvorište, ti tu napakuješ sve što ti netreba u dvorištu i kući i onda oni dođu po kontejner. Odnesu i debelo ti to lepo naplate, mislim da je više od 50evrića.....
Sve je to lepo osmišljeno samo što niko nije spreman(lud) da plati toliki novac za tu uslugu.
Lakše je smeće baciti nekome na njivu i sve to za džabe.
I kod nas četvrtkom odnose smeće. Izneseš kantu sa smećem ispred kuće i oni je isprazne i odnesu. Ali ako recimo izneseš nešto veće poput tepiha recimo, ili neko granje vezano u velike snopove, to ostave ne odnesu.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Caco, grane se voze posebno sa lišćem, travom...verujem da je tako u većini mesta. Kod nas u selu šou sa deponijom i vlasništvom. Imali smo seosku deponiju koja je bila na parceli koju je nekadašnje seosko imanje dalo selu da napravi deponiju. Kako vlasništvo nije rešeno na vreme, Delta agrar kada je kupio nekadašnje Podunavlje postalo je i vlasnik zemljišta gde je deponija. Zatvorili su nam deponiju, a smeće koje je tu odlagano sigurno 40 i više godina mesecima su svakodnevno odvozili na deponiju u Bačku Palanku. Bilo je reči da će saditi drveće i napraviti neki park na tom mestu. Ne znam šta su na kraju uradili.

Биће као код мене у селу, депонију гурај у долину, уреди земљу и посеј на пролеће. Колико пута су спомињали биће радна акција уређења, садња дрвећа и зеленог појаса.... На крају то само заузима корисно земљиште.

I kod nas odnose smece svake srede uveli su obavezno a da nas nisu ni pitali krenulo je sa 400 din sad je 800 dim, meni licno se isplati jer imam puno smeca u odnosu na komsiju koji zivi sam. I pored toga deponija zatrpana i baca se najviše kroz prozor auta strane table tacno znas kad im je odmor najviše smeca pored puta valjda lece komplekse.
Kod nas 150 dinara po clanu domacinstva. Kad neko umre moras sam da ga odjavis, a kad se dobije prinova sami ubace dete u program.

Bio 1 clan ili nijedan razrezano po domacinstvu ako imas racun za vodu ubacen si u sistem, pa je bilo ko nije hteo da plati i nije iznosio smece ali su mu napravili dug sa kamatom jedva su sravnili sto mislim da nije u redu. Sto se tice jama sve ide u kanal koji nema vode eto tako iskopan da imamo kanal izgleda u svrhu bacanja fekalija, 90 posto osoke od svinja i septicki jama zavrsi u tom kanalu ili u krugu korovu bivse zadruge.Zemlja sut iskopine idu na smetlište za sad besplatno al licno sam imao veci trosak bagera da otvori deponiju i da razgrne nego sto je radio u dvoriste. Mrcina ima svuda ko gde stigne sreca smanjio se stoni fond ili odnesu do jame i ostave pored. Zbog kerova i ovi bitangi sto seku mrcine uvek gledam da ga ubacim u rupu i pocupam cev ili kolac koji pobiju u zemlju da se spuste u rupu.

juce sam orao coveku njivu koji je u inostranstvu,resio da sredi njivu i pitao me..ljudi kakva su stoka ja ne znam sta sam sve video dok sam je radio,znaju da nije tu i od njive mu napravili deponiju sacuvaj boze...

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Ljudi su takvi kakvi jesu ali moram malo stati i u njihovu odbranu. Svi traže da se kazne izvršioci a gde sa tim otpadom inače? U mnogim (većini) sela i varoši su zabranili tamo neku deponiju, a nisu nigde predvideli drugo mesto za odlaganje otpada (ne pričam o kuhinjskom otpadu). Znači da je odgovorna lokalna samouprava. Zabranjeno je odlagati otpad ovde, onde, a nigde predviđeno mesto za to. I šta onda ljudi da rade, nego da šaraju gde stignu. Žestoko bi kaznio onoga ko to baci pored njive ili nekog kanala, a ima negde u blizini predviđeno mesto za to.
Umesto nacionalnog stadiona,naprave centre za reciklažu.Partijske kadrove iz administracije prebace u operativu i eto ga rešen problem.

Ali Srbija pa sve nakaradno,Lidl recimo na kasi samo papirne kese,a voće i bombone pakuješ u najlonsku :D I tako u svakom marketu,sve na meru ide u najlon kesu i to džabe,a na kasi kesa par dinara.

Samo da se uvede malo ozbilniji i placeniji otkup reciklaznog otpada, otimaće se za plasticne flase i ostalu plastiku. Ima da se tuku za plasticne flase, pokupice ih sekundarci iz svakog budzaka i iz šume, reke…

Umesto nacionalnog stadiona,naprave centre za reciklažu.Partijske kadrove iz administracije prebace u operativu i eto ga rešen problem.

Ali Srbija pa sve nakaradno,Lidl recimo na kasi samo papirne kese,a voće i bombone pakuješ u najlonsku :D I tako u svakom marketu,sve na meru ide u najlon kesu i to džabe,a na kasi kesa par dinara.
Da je nasa drzava drzava koja misli o svojim stanovnicima prvo na listi bi bilo zdravstvo...prevencija i lecenje najtezih i podmuklih bolesti....a ne koje kakve fontane, spomenici i stadioni

Заборавио да сликам, има овде по селима жути кавези за пластику. Неко убацио тучану каду!!! Добро нисам слетео са пута колико сам дуго гледао и размишљао па која сила је требала да је подигне на ту висину. Смешно јефтине комуналије 420 динара по члану и процентуално се смањује са бројем чланова. Тепиха, пластика и пепела где год могу да баце. Иза улице у зеленом појасу на три места бацају смеће и отворено кажу то је државно брига их за бацање смећа. Буквално 50 метара од куће где живе праве сметлишта. Нико их не дира а знају у месној заједници. Спомињано више пута " добро је, може још горе". А мислили смо после 90-тих, па 2000-тих мора на боље.
Аха...

Kod nas u selu,nekoliko puta nedeljno se iznosi smeće,i pored toga ima ga na sve strane.
U zadnje vreme,svinja po atarskim kanalima ima jako malo.Na izlasku iz sela su postavili kontejnere za animalni otpad,koji se redovno odnosi.Jest da je neko odmah po postavljanju ukrao čekrk,al su stavili drugi i kamere.Cisterne sa osokom se redovno prazne u kanale na ulasku u jedan deo atara,za to za sad nema leka.Ima 2 orangutana,koji otkupljuju stare automobile.Oni redovno,svu plastiku,sedišta i što ne može da se iskoristi pale u ataru.Smrdi plastika na 4 km. vazdušnim linijom.

Bilo je dobrih projekata za saniranje otpada, nepopularne spalionice, za Novi sad, Beograd a najdalje su otišli u Kragujevcu, Kraljevu i tom okrugu i sve je to stalo. Negdje su samo uređene deponije jer je to bilo jeftinije. Dugoročno to nije rješenje već samo odlaganje problema.
Kad se spomene spalionica otpada ljudi samo odmahnu rukom jer iz iskustva znaju kakvi se mirisi i otrovna jedinjenja tu stvaraju a u stvari to je potpuno drugačija priča. Bio sam u jednoj spalionici u samom gradu. Nema nikakvih naznaka da je to spalionica otpada. Nikakvih mirisa ni dimova.
Zašto to ne napraviti znaju samo oni koji odlučuju o državnim financijama.
Ulazna sirovina je već plaćena a izlazna energija se može lako prodati.
Iz pristupnih fondova se može povući dobar postotak sredstava jer EU podržava ta rješenja za zbrinjavanje otpada.
I opet to nije dovoljno da vlast riješi odriješiti kesu.
Ne mogu se oteti utisku da je svuda zastupljen onaj stav da oni koji odlučuju na prvo mjesto stavljaju pitanje.
Koliko je moje % ?

Dva stara kauca sam ramontirao, ona jezgra oterao na otpad gvozdja. Ona platana i letvice spalio.

Dok se nije odnosio otpad palio sam u dvoristu u buretu ili nosio u neki gradski kontejner.Jednostavno lenj narod, i za sve trazi izgovor lako i brzo resenje.

Nazad
Vrh