Nikad ovako !

Kod nas po selima nose svake nedelje, malo su se ljudi kultivisali. Mada ima i sad bisera. Najviše mi smetaju flaše od hemije po ataru.

Od pre 4 godine imamo u selu kante za smeće. Nama je ona zelena kanta za 7 dana mala, tako da uvek bude više smeća. Uvek neko ide prema gradu. Pa ponesemo do kontejnera.

Inače bio sam prisutan u šumi u svom selu kada jedan ugledni i pedantan domaćin iz mog sela staje sa kolima kod sokaka koji vodi u šumu, i iz kola baca dva dzaka smeća. Mene nije video.
Inače kod kuće mu je sve cakum pakum. Pedantan za svoju avliju, a za okolinu i za tudje briga ga.

Desavalo se i kod mene da ne prazne redovno kontejnere, ali se onda smece upakuje u dzakove i ostavi pored kontejnera pa kasnije sve to oteraju. Necu valjda da uzmem da ga odnesem u sumu ili u neciju njivu. Jeste negde problem da uopste nema kontejnera, ali za ove sto bacaju po njivama, sumama, rekama, jezerima, opravdanja nema. Recimo odu na izlet u planinu, ponesu da jedu i piju i onda kad podju kuci ambalazu ostave za sobom umesto da ponesu.

A takvi isti kada odu u uredjenu EU onda ne bacaju smece jer Boze moj Njemacka je Njemacka a Srbija je Srbija.
Ali zato "Kosovo je Srbija" pa red rodoljubnih pesama pa flasu u sumu i kesu u potok dok deca Mia Lea Aja to sve gledaju

Ima na sajtu uprave za poljoprivredno zemljiste opcija prijave divljih deponija,nzm koliko to vredi prijaviti ,tj koliko su azurni.Kod nas smeca ima na sve strane,niste vi jos videli na sta to lici,jos je kod vas sve cisto i uredno,ovde vecinom cigani bacaju iako imamo svakog cetvrtka ove iz opstine sa kamionom odnose smece,dzaba to,oni kad imaju smeca oni bacaju gde stignu.

Kod nas nose smeće redovno jednom nedeljno. Nema veze da li imaš jednu ili pet kanti izvučenih na ulicu, pokupe i uredno zavezane džačiće ostavljene pored kanti, uzmu čak i ako u kutiju staviš nešto i ostaviš pored kante... Ali svake godine negde na leniji vidim da je neko bacio staru garderobu... Imam jednu njivu pored vrbaškog puta i otprilike je taman toliko daleko od sela koliko biciklistima koji idu na posao treba da pojedu doručak iz pekare i onda ambalažu zafrljače u jendek pored puta... Kakva država, mentalitet je problem...

Ljudi, drzava ne radi dovoljno na tome, pogledajte uredjene zemlje, kad budu lepo organizovali kontejnere na svakom mestu gde je to neophodno i iste praznili na vreme i narod ce se drugacije ponasati.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Takav je mentalitet-da ima 2 kontejnera na 100m baciće ili pored ili na pola puta.čast izuzecima.

Recimo na ulaz u Medvedju pored same reke je godinama bila deponija koja je naravno sve vise rasla. To je leti smrad bio samo takav kad se prodje, jos turisti za Sijarinsku Banju tu prolaze pa da vide ljudi ruglo. Neko se doseti da to tako ne treba da bude i nasipe se deponija zemljom, zaravnja, nikne i travica. Opet su neki tu izbacali djubre. Postave i znak o zabrani bacanja smeca i opet se nadje neko pametan. Posle cujem da su neki kaznjavani jer su izbacivali tu djubre i sad konacno deluje cisto i nema smrada.

Tri stvari su tu u pitanju. Prvo je vaspitavanje od malih nogu, u kući pa obdaništu, školi...
Drugo je izgrađen sistem sakupljanja i odvoženja otpada. U mnogim selima su zatrpane seoske jame a nije nađeno drugo rešenje za sakuoljanje i odvoženje komunalnog otpada. Treće je kaznena politika koja je na zapadu dosta žestoka. Kad se to sve sabere, eto prave analize stanja i pravca daljeg delovanja.

Kod nas su ukrali te table od zabrani bacanja smeca,ko drugi nego cigani u staro gvozdje.
@ACA RAIC Koje vaspitanje da ima cigan ? :haha: ,njixova deca idu u osnovnu skolu za besplatnu uzinu da ih ne hrane kuci i nista vise.I u skoli ne nauce nista jer roditelje zabole kakve ocene imaju.Kucno vaspitanje je ne postojece.

Ima i toga Arkadije ali koliko čujem naši gastarbajteri se tamo ponašaju dosta pažljivo i korektno što se tiče đubreta, ali čim pređu Batrovce, prvo što urade otvore prozor i kesu od čipsa cigareta i flašice vode export-import. Još kažu ovo je sloboda i raj, ovo je Srbija...

Zapitao sam se ,gde bi svo smeće iz sela završilo da nema organizovanog odnošenja ?.Već 10-setak godina se odvozi smeće i uvek ima nekih "gomilica" pored puta.

Ali zato "Kosovo je Srbija" pa red rodoljubnih pesama ........
Kad čujem rodoljubive pesme na temu Kosova prosto mi se zgadi .
Nisam neki izdajnik , eto služio sam vojsku , vojnih vežbi imam za još pola vojnog roka a i sa još 2 brata sam bio par puta na ratištu pa u pored toga muka mi je više od te priče .
Kao da drugih problema nemamo , ae svi da duvamo u istu tikvu , zabijemo glavu u pesak i ne vidim istinsku pretnju
Samo iz moje najbliže okoline 5-oro mladjih ljudi je u zadnje 2 god otišlo put Brisela , Norveške i Holandije , Srbija je prešla prag biološkog opstanka a mi se zamlacujemo temom davno izgubljene teritorije .

Poslednja izmena:
Isto i ja radim Arkadije. Kuća u selu mi je druga od prodavnice i svi pairi od kesica bombona, sladoleda, čipsa, cigara, se odmah skinu i bace a vetar donese ispred dvorišta pa prvo ide skupljanje pa košenje.

Не могу да верујем да је некоме било ближе овде него сеоска депонија. И још има подземних вода, ризикујеш да се заглавиш. Стока безрепа.
32a76f39d718a2042b7e0da41598118e.jpg

Nazad
Vrh