Nikad ovako !

Dobro je za stajnjak,ostaviš gomilu na vrhu do jutra stigne do dna sama :D Najgore je bilo pre kad se ručno okopavao kukuruz,ne znaš šta je gore da se vraćaš pa da teraš vrstu niz brdo ili uz brdo :D

Najveći problem bar kod mene na terenu je što je uglavnom smonica,ali ima par delova gde je čist žut pesak.Kako i zbog čega niko ne zna.Kad oreš niz brdo ta smonica drži i stvara otpor,ali zna da pojuri kroz taj deo gde je pesak,imaš osećaj da se otkači plug koliko samnji otpor.

Kad se ore suvo zna traktor da poskoči kad opet uhvati smonicu i zna da bude zeznuto kad se opustiš ili oreš prvi put.Sve se to minimalno oseti ali brdo ne prašta.

Mene je u šumi prestigla prikolica dok sam ukapirao šta se dešava već je bilo gotovo.Ne stigneš ni vazduh da uhvatiš.

Okopavanje kukuruza i krompira u strani ide dosta lakše, jer kopaš u skoro sojećem položaju i leđa manje bole..
Nezgodno malo ako zaostaješ a onaj ispred(iznad) tebe prdne(jeo pasulj, jelte, šta bi drugo).
I mi smo imali jednu takvu njivu, sećam se da je odlično rađala, jer je iznad nje bila ravnica(visoravan) koja se đubrila, a i bila okrenuta prema istoku, pa nije bilo suše jer već u 2 popodne tu preladi sunce..
Sećam se da Tomo Vinković nije mogao sići kolika je strana, u stvari probao je i sleteo u ravnicu ..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Najveći problem bar kod mene na terenu je što je uglavnom smonica,ali ima par delova gde je čist žut pesak.Kako i zbog čega niko ne zna.Kad oreš niz brdo ta smonica drži i stvara otpor,ali zna da pojuri kroz taj deo gde je pesak,imaš osećaj da se otkači plug koliko samnji otpor.

Kad se ore suvo zna traktor da poskoči kad opet uhvati smonicu i zna da bude zeznuto kad se opustiš ili oreš prvi put.Sve se to minimalno oseti ali brdo ne prašta.

Mene je u šumi prestigla prikolica dok sam ukapirao šta se dešava već je bilo gotovo.Ne stigneš ni vazduh da uhvatiš.
Kod vas zemlja ko kod nas.Ima i smonice i peska i klizista.U dubini je sitan ostar pesak, nekada se pravila opeka od njega.Sada se nekada uzme iz potoka za pod pod u kuci.Prolazio jednom kod taj potok odvalilo se brdo nekoliko metara u visinu pod pravim uglom sve taj sitan pesak.

Радили једну аренду у долини криваје, буквално рупа у земљи. Брег жута земља. Кад падне киша лада нива није могла да се попне.
Сав тај стрмопизд треба да буде шума или ливада али напредак нема цену. Код мене у околини још је тако али има долина које су покрчене и преоране у задњих 15-так година.
Покојни отац је говорио ако коња не можеш да потераш или коњ неће да иде, земља није за рад.

Радили једну аренду у долини криваје, буквално рупа у земљи. Брег жута земља. Кад падне киша лада нива није могла да се попне.
Сав тај стрмопизд треба да буде шума или ливада али напредак нема цену. Код мене у околини још је тако али има долина које су покрчене и преоране у задњих 15-так година.
Покојни отац је говорио ако коња не можеш да потераш или коњ неће да иде, земља није за рад.
Ma najgore je sto su ovde obicno dupli nagibi.Nizbrdica jos nagib u stranu.Na jednoj njivi otpalo cose sislo u potok. :D

Ево како сад изгледа, некада је било више шуме. Ове линије дрвећа што су остале, е ту мораш за дрво да се држиш. Необрађена њива је најнижа.
37537d25063c56f73958d1703f1856e8.jpg

Zanimljivo je da su ljudi prvo naseljavali takve krajeve, pa tek kasnije silazili u ravnice

Što je još interesantnije, kuće su pravljene na najgorim terenima.
Evo kod mene u selu, par familija koje su imale i imaju najbolju zemlju u selu, kuće su im na najgorem terenu. Gledalo se da domaćinstvo bude skriveno, zaklonjeno, što zbog rata, razbojnika, što zbog vetrova. I moja stara kuća i staro domaćinstvo je na jako lošem placu, na strani, spušteno prema šumi. 1981.god pokojni ćale i deda počnu kuću na parceli bliže putu, i isele se. To je svega 150 m udaljeno, ali na bregu. Vetar me ubija. Dole kad se spustim gde mi je stara kuća vetra nema.

@Darko Dren
Često se zanemaruje mudrost starih generacija. Nekim čudom nove generacije uvek zdravo za gotovo smatraju da su pametniji i mnoge stvari urade pogrešno.
Ta stara kuća sigurno nije bezveze postavljena i neko je debelo razmislio zašto je to mesto odabrao. Ja sada, kada sam mator, sve više uviđam koliko su moji matori uložili vremena i truda u neke neprimetne stvari.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ja sam se cudio zasto je kuca prvog zapisanog doseljenika u selo skroz na kraju sela u sporednoj ulici....onda jednom prilikom uocim da je tu najvisi teren u celom selu i ako je ravnica...tako da nista nije bez razloga

Nisam baš pisao i pratio ovu temu ali moram i ja nešto reći. Očigledno je da su nekad ljudi bili mudriji i radili sa nekim planom i idejom. Zato sada imamo dokaze da je evolucija krenula u nazad i to možemo videti po naseljavanju ljudi u Borču i ostala neuslovna mesta a još bolji primer je gradnja fabrika na najboljem poljoprivrednom zemljištu. To ko je smislio, moram da kažem da mu opštim sa prvim redom iza sanduka...

Žale se stalno neki inđinčani na atmosfersku vodu, i razne probleme vezano za to, a napravili kuće u delu koji se zove "rupača"... A za vreme marije terezije to ostavljeno sa razlogom, upravo da ima gde kišnica da ode... Al jbg, bili jeftini placevi...

Nazad
Vrh