Nikad ovako !

Bas je za ovu temu.
Imao je srece sto ga je odrzao pravo, ovde bez DW traktora nema posla...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Jednostavno je takav teren, ovde nikakve kocnice ne pomazu, prokliza ako se zakoci jace i onda si na***o skroz...
Na planini Medvednik selo Pocuta imam dedu na fergusonu su lanci i leti i zimi, teren sljukovit i kamenit, nista drugo sem livade ne moze..

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Znam sve, i kod nas je u ovakvim stranjacama ili livada ili lucerka.
Najjace je to sto ovde kad pomenes tu razliku u radu po ovakvom terenu i u ravni nailazis na podsmevanje, ljudi jednostavno nemaju predstavu kako je raditi po ovim cukama.

Ja sam pre dok nismo imali presu i malo sposobniji traktor sa malim Storetom 4x4 vukao plastove na caklji. Uvek bude negde male zaravni u dnu njive ili na vrhu pa tu denuli u brklje, kasnije se vuklo kuci prikolicom ili traktorskim vilama.

Ujak ima jednu livadu sa jako velikim nagibom. Mora da ide jedan iza prese i da prihvata bale (kocka bale), inače se otkotrljaju u šumu.
Kad se tovare bale na prikolici se izvade klinovi sa jedne strane i podigne se kipa da sanduk prikolice bude horizontalan. Inače bi se prevrnula i sa 4-5 redova bala na njoj. Pored nje imam i ja parcelu od 1.5 ha. Dao sam čoveku bez ikakve naknade da kosi šta se može pokositi i pusta ovce u ispašu.

Inače je to nekad davno sve orano i radjeno. Deda mi je pričao da je kad je njegov deda bio u ratu, baba tu parcelu ašovom preriljala sama i posejala kukuruz pod motiku. Jer su i volovi oterani u rat da vuku topove.

Par puta sam ujaku sa rastresačom tu rastresao seno sa kejsom duplakom 60ks, i svaki put sam se nahvatao straha.

Другару је једаред у страни испао акумулатор из 142ке...горива ако немаш довољно или уља у мотору угасио си.
Meni se na nagibima gasio traktor i to sa skoro 15ak litara. Takav je bio rezervoar. I onda okrenem tockove ka nizbrdici koliko moze, ubacim u prvu, dam kontakt i krenem da verglam. I jacina akumulatora preko alnasera pomera i ispravi polako traktor. Onda nadrukam, upalim, cekam da se malo napune filteri i vratim se na onaj gadan deo da ga zavrsim :oops:

U februaru smo išli na Divčibare. Kad smo krenuli da se penjemo posle Valjeva gore prema planini, prošli smo pored jedne uzorane njive. Ja nisam mogao da verujem da je to neko mogao da uzore koliko je to strmo...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Da, takve parcele se oru samo niz brdo pa se obilazi negde okolo ako je bas tolika strana da ne moze bas uz njivu.
Jbg, moraju, ljudi koji su tu ostali zive od poljoprivrede ali sve manje ostaju po takvim mestima...
Sad smo dosli do faze da ni u ravni skoro nema ekonomske isplativosti sejati a kamo li po brdima.

Znam sve, i kod nas je u ovakvim stranjacama ili livada ili lucerka.
Najjace je to sto ovde kad pomenes tu razliku u radu po ovakvom terenu i u ravni nailazis na podsmevanje, ljudi jednostavno nemaju predstavu kako je raditi po ovim cukama.

Taj što se podsmeva nije normalan.Kod nas kad je malo veći nagib te uvati trta a kamoli kod vas

Ja sam jedan veliki nagib brao sa zmajem 223, jednom i nikad više. Uzbrdo ne mogu lopatice elevatora da izvuku kukuruz, sa traktorom jedva izadjem. Nizbrdo prebacuje preko bunkera.
Druga parcela koju sam radio je bočni nagib. Kada idem sa gornje strane moram traktorom da se odmaknem malo više od jedne vrste da bi berač hvatao dve jer me svlači strana. A sa donje strane sam brao samo jednu vrstu, jer da bih hvatao dve morao bih tu prvu da gazim.

I puno klizišta,kod nas se krajem 60ih na dnu takvih njiva sadio orah u red upravo zbog toga.Ja sam na jednoj parceli morao da ih sečem zbog prolaza,jer je to duž od nekih 50m,a dve parcele,moja na vrhu izmedju sklad pa ide komšijina livada.Epilog te seče je da nakon prvog snega moja njiva završila kod komšije,ali bukvalno.12m je skliznulo i utonulo kraj njegove livade koji se oslanja na šumu je podiglo za metar i da nije te šume otišlo bi pola sela niz brdo :D

Pre je taj skald tj razlika u terenu bila 1,7m sada je dobrano preko 4m i tu je stalo jer je zakorovljeno i pušteno je da raste sve i svašta.

Koliko je tu vode bilo prva 3 meseca mislio sam da će jezero da se napravi,bili smo i u novinama,na tom potezu niz brdo sa desne strane bila 4 bunara koja su vazdušnom linijom oko km udaljeno,svi do jednog ostali bez vode.

Nazad
Vrh