Nikad ovako !

Danas šetao malo Atarom i zaista ljudi, treba da propadnemo kad smo toliko alavi...
Atarski put se toliko "suzio" da se jedva ide pešaka, a ne 2 traktora Fergusončeta, klot, da se mimoiđu...
O većim traktorima ili kombajnima, da ne spominjemo...
Što je još gore, ova njiva s leve strane na mojoj fotografiji je "arenda" čuvenog profesora Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu, Departman za stočarstvo odsek Svinjarstvo...

20180112_102930.jpg

Ovaj "granični kamen" s desne strane, je zaista na svom mestu, i nije pomeran 100%, a put je ovde širine, po katastru, 6.2 metara...
Ako ovde ima 3 metra, da ga jbm !!!

Samo me zanima za ovog sto je uzorao put... Da li se on nada da će obrati ono što poseje tu?!

Stoli ga Bojko, da prostite, dal' se nada ili ne, ta parcela je do pre 7 godina bila pašnjak, pa je "naprasno" u Katastru prešla u njivu 4 klase, i dve godine bila izdavana kao takva, i ulazila je u redovan godišnji plan i program izdavanja "u arendu"...
Od 2012 ili 2013. više NE ULAZI, a "arendaš" i dalje ore bez da ikome plaća...
Uvek po mraku se ore, ili šparta ili nešto drugo od poslova i to u gluvo doba noći, obavezno posle ponoći, a ako se radi preko dana, dođe sa traktorom i "ekipa" u "đipu", kao "podrška"...
Parcela je oko 9 hektara, pa Vi vidite...
I još mu malo, pa daj i put da orem...
E to mi podiže (i danas podigao) pritisak...
Svi znaju, i svi žmure, samo ponekad mu ulete "banditi" sa konjima i oberu koliko dohvate, a ono što pogaze, kasnije, posle skidanja kukuruza a pre oranja dođu da "pabirče"...
Mada to bude zaista rizičan "biznis"...

[video=youtube_share;SIHIsSJ2Txk]https://youtu.be/SIHIsSJ2Txk[/video]

86 000 hektara izgorelo za 4 sata.

This fire was so hot and so fast in incinerated 86,000ha in 4 hours. Most paddocks that havnt been plowed and sown are still bare dirt and it has been almost a year. The front was being pushed by 90-110km/h winds, at this time it was estimated the front was traveling at about 90km/h. The fire was also spotting up to 20km ahead of the main front. The initial brigades faced a situation where the water was evaporating before the water hit the fire. Thats 10m at 750kpa pumping about 240lt a minute and it wasnt reaching the burning grass 10m away

Vatra se kretala brzinom oko 90km/ha , brzina vjetra je bila oko 90-110km/ha. Gorilo strnjista i trava , ima jos nesto zanimljivo , pumpa koja ima protok ok 240l/min i tlak od 7,5bara (750kpa) ne moze da dobaci 10m daleko vatru, voda ispari.

A vidite kako kod mene komšije imaju obzira prema nama koji ceo dan provedemo u polju pa nam doneli celu garnituru, dvosed-trosed i fotelju da malo odmorimo ili odremamo :osmeh: Posle upotrebe, okrenuti naopačke da se ne prlja i ne kisne... :haha:

Stara nasa logika...samo da je smece dalje od mog dvorista, to sto ce sutra to isto smece doci do njegovog deteta ili unuceta vremenom nema veze....udavicemo se u smecu

Vrlo hrabro ulaze u dim i voze kroz isti!

Ti vatrogasci nisu tu dosli zato sto su skupili 4 glasa, to su ljudi u punom treningu. Pogledaj kakvi su to ljudi i kakve vezbe oni rade. Uostalom, oprema, boce sa kiseonikom, vatrostalna odela, obuca... Kod mene su dosli sa praznom cisternom da gase pozar a trebalo im je 1,5 h tacno da dodju a 5 km su udaljeni. Vatra je bila 20-ak metara visine, celo nebo sjajelo a nisu znali gde se nalazi farma pored stadiona u selu pored. Selo 1000 kuca... Posle sat i po vremena su otisli da napune vodu ali tu je bio problem, nisu znali gde je hidrant tako dok su dosli mogli su samo pepeo da pociste.
Ovo su profesionalci i jedino sto im je na umu jeste gasenje pozara i spasavanje zivota, nema tu on sta da razmislja, vatra-gasenje.

Nazad
Vrh