Nikad ovako !

Jel moguće da može baš da ubije takva struja ? Mislim , ako me razumijete , običnih 220v sa motora možda 1.5kw? Vjerovatno uzemljenje ili masa nisu u redu . Nego , udaralo me slično više puta , i mnoge , ..? Ako neko zna nešto o tome neka napiše , korisno može da bude.

Ako je bio bos i oznojen sigurno da moze. Mene je tresla preko mesalice a bio sam u patikama.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Nije problem napon, vec snaga struje koja prodje preko srca (da tako kazem). Dovoljna je bas mala struja da zaustavi srce... Mnogi su nastradali tako sto su levom rukom prihvatili gvozdje da istresu cipelu,.... el. sok stegne misice i dovoljno je par sekundi da ubije. Matori elektricari kazu da se sve sto je ukljuceno u struju prvo dodiruje spoljnom stranom prstiju desne ruke.

Misici se grce "pod naponom" i zato ako uhvatiš unutrašnjim delom onda se ruka zgrči pa još jače stisne izvor napona. Spoljnim delom bukvalno odbiješ sebe ako te pecne.

Ja sam doziveo kao klinac da gledam druga kako visi na zicama dok ga drma struja. Svi smo mislili da je gotov, medjutim, na srecu ostade ziv. Bile neke drvene rasklimane bandere i zice onako visnule bas iznad jabuke u njihovom dvoristu. On se peo u jabuku i slucajno zakaci zicu i vidi da ne drma struja. Uhvati se rukom, naravno nista. Posle da se pohvali sta on zna i moze pa izgubi ravnotezu pa sa obe ruke za dve zice. Ruke se zgrcile pa ne moze da pusti i onako visi i celo telo se trese dok ne izbaci trafostanica. Strasan prizor.

Kako god okrenes ubija a nije bitna snaga motora ili prikljucka jer dovoljna je najmanja licna od kabla sa ovim naponom i ako imas provodnost prema zemlji eto djavola po svoje. Misici se svi grce i nikad se nehvata nesto nego spoljnom stranom dodornuti ako se vec sumnja. Gresaka na instalacijama je mnogo pogotovu na starim kucama gde postoje cak i ekser osiguraci.Tu se svasta desavalo i nemali broj smrtnih ishoda i povredjivanja. Koliko iskusnih elektricara je cak nastradalo ili se povredilo ali opet vecinom zbog ljudske greske.
U jednoj firmi dok smo remontovali masinu jedan od majstora je neznanjem zakacio umesto kabal uzemljenja stavio kabal fazni na orman razvodni masine.Srecom nije bilo posledica jer spolja je bila glavna sklopka za ukljucenje i kako sam dodirnuo lim i ukljucio tako me opicila i momentalno sam sklopku iskljucio. Kad glavni majstor proveri imao je sta videti a taj od elektricara majstor je dobio lisku na guz.... zbog takvog rada. U drugoj firmi imao sam antistatik cipele radnicke i tad sam se sam sebi smejao. Jedan aparat za varenje je stao a glinericom da proverim napona nigde a ostali aparati rade. Tek tad mi palo na pamet da provoda struje nema zbog cipela i cim sam rukom dodirnuo zid ili beton glinerica radi. Tako da struji se nikad nesme verovati a pogotovu na starim masinama i aparatima

Ja imam naviku kad nesto radim da sve ukljucim u struju...busilcu,fleksu,aparat za varenje pa hodam po tim kablovima.....znam da tako ne treba al jebi..

Cak sam zbog tog stavio i duze kablove na busilici i fleksi

Upravo to. Problem je sto stare kuce uglavnom nemaju Fidovku, ali i cesto neadekvatna sklopka. Za kucu treba uzimati sto osetljiviju fidovu a za radionice i objekte gde se koriste snaznije masine idu jace sklopke.

Mene je drmala struja 101 put lol.Najgore je bilo pre nekih 10-ak godina dok je majstor vario plug,ja u gumenim cizmama stajao u bari ,i uzmem kljuc da stegnem neki sraf ,a aparat za varenje bio ukljucen.Sta je tu bilo pogresno ja nzm,ali cim sam kljucem dodirnuo plug nisam mogao da se pomerim ,struja me tresla 10-ak sekundi pre nego sto je neko dotrcao da iskjluci iz struje,nakon toga me jos sat vremena strasno bolela ruka,kao grc da me uhvatio_Od tada prezirem struju,i plasim se iste.

Mene je drmala struja 101 put lol.Najgore je bilo pre nekih 10-ak godina dok je majstor vario plug,ja u gumenim cizmama stajao u bari ,i uzmem kljuc da stegnem neki sraf ,a aparat za varenje bio ukljucen.Sta je tu bilo pogresno ja nzm,ali cim sam kljucem dodirnuo plug nisam mogao da se pomerim ,struja me tresla 10-ak sekundi pre nego sto je neko dotrcao da iskjluci iz struje,nakon toga me jos sat vremena strasno bolela ruka,kao grc da me uhvatio_Od tada prezirem struju,i plasim se iste.

Aparati za zavarianje u ono vrijeme su vecinom bili transformatorski(postoji galvansko odvajanje) i ta struja ne bi trebala da ubija , max bude do 70V(stari uljanik vece snage) ali zna posteno da pretrese i ako je jaci aparat i veci napon bude i vrlo bolno ako imas dobar "kontakt", cizme su imale negdje rupu.

Fidova sklopka bi trebalo da odreaguje na najmanji kratki spoj.

Ne, ne reaguje ona na kratak spoj već na "curenje" struje. Laički rečeno ono što ode kroz fazu u fidovki mora da se vrati kroz nulu u fidovki. Ako deo struje ode preko uzemljenja (ili na žalost preko čoveka) u zemlju onda fidovka reaguje. Dakle klasičan kratak spoj između faze i nule će izgoreti osigurač ali neće izbaciti fidovku.

Mene je kod komsije kroz lijevo koljeno skroz do lijeve sake tresao aparat za zavarivanje. najprije su mislili da se salim i kad su skuzili nakon par sekundi da se ja ne smijem istekali su aparat iz struje. Neki pretpotopni aparat na kojem su se stari grci ucili zavarivati. Bolila me ruka i noga mjesec dana on je odnesao aparat na provjeru seoskom elektricaru koji mu je rekao da taj aparat odmah baca, ne vrijedi se s njim igrati, posvud unutra je bilo ogoljenih zica s istrunulom izolacijom. Po njegovim rijecima sam jako dobro prosao al ajde ga znaj sta se prespojilo i kud. Ja znam samo da je to jako uzasan osjecaj kad si bespomocan da sam sebi pomognes.

U mom slucaju je bio aparat neki Gorenje star xxx godina ,i naravno stanje dno dna ,sve se moglo videti na njemu,nije imao nikakvu limariju okolo....
I kao sto Bobo kaze,osecaj je stvarno uzasan,svestan si svega ,ali ne mozes nista uraditi,a boli.....

Meni je veceras busilica uhvatila prst, idiot hteo da razbusim ono oko elektro instalacije i busilica na tipa obrtaj u sekundi bas ler i nekako zaglavi i onda refleksno stisnem prekidac do kraja i za pola sekunde smota jedno 15cm oko prsta i burgije, a prst izderem na burgiju ...

Nazad
Vrh