Nikad ovako !

Frtalj je cetvrtina (bilo kakve jedinice), tu nema nikakvi "trik".
A' kj (i hvat) - sto se i sad koristi - je inercija sistema. Pre su se te mere koristile, pa tako su nastavili ljudi do dan danas.

U bivšoj AU se koristilo jutro, kvadrat (1/16 jutra) i hvat pa je to ostalo na prostoru gde se ista prostirala (Vojvodina, Slavonija, Mađarska...) E, onda su ovde dodali lanac i i svako počeo da tumači na svoj način šta je taj lanac. Čudno je samo što 100 godina posle AU ovde ljudi ne mogu da pređu na SI mere a najgore je što su i komasacije rađene tako da se i danas svi oslanjaju na jutro umesto na ha

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока

Tacno tako eto negde je lanac 7192 a kod nas je lanac isto, ko jutro 5755,ali hvatni sistem je o dalje zvanican postavio sam iznad.

Juzni Banat koristi lanac (kao = kjutro).
A' eto, nama nije tesko znati "obe" mere (pogotovo hvat, ko je imalo potkovan - sto se istorije tice - 1896 (mm) nije tesko zapamtiti).
Ipak se te "stare" mere koristile "malo" vise nego sto SI postoji, pa eto inercije.

Kod su njive u lancima tipa 1 lanac 3 lanca 5 lanaca, u bilo kojoj drugoj meri su to krecave vrednosti, zato se to i zadržalo. Kod nas je lanac 57,55 ari i mnogo je lakše reći 1 lanac nego 57,55 ari.

Tri motike?

Stare mjere za površinu

četvorni hvat (hv) = 3,59665 = 3,6 m[SUP]2[/SUP]
katastarsko jutro (kj) ral =5754,64 m[SUP]2[/SUP] = 1600 četvornih hvati
1 hektar = 2780 četvornih hvati = 1,7377 rali
1 lanac = 7.193,2 m[SUP]2[/SUP]
1 dulum(dunum) =1000 m[SUP]2[/SUP]
1 dan oranja = 4000 m[SUP]2[/SUP]
motika zemlja = 719,32 m[SUP]2[/SUP]
1 Jutro =57.6 ar= 5760 m[SUP]2[/SUP]

Ja da nisam doso na ovaj forum nikad nebih ni cuo za lanac i jutro.Moji deda i baba iz R.Srpske koriste meru dulum i motiku.... kod mene i gotovo u celom resavskom kraju se koristi ar i hektar...

Imaš i lokalne mere tipa - kod nas je jaroš isto što i u susednom selu ogumak pa ti vidi

Imaš i lokalne mere tipa - kod nas je jaroš isto što i u susednom selu ogumak pa ti vidi

To ti je "járás", sto "dodje" od toga da je "egy napi járóföld". To ti je dan setnje - u oba smera, da stignes na pijace/vasar, pa i da se vratis pre zalaska sunca :haha:

Od jednog lanca je jači ojačani lanac :ppozdrav:

kajla :)
photo.jpg

Ja da nisam doso na ovaj forum nikad nebih ni cuo za lanac i jutro.Moji deda i baba iz R.Srpske koriste meru dulum i motiku.... kod mene i gotovo u celom resavskom kraju se koristi ar i hektar...

Nisi čitao stare spise,inače znao bi.Npr.čitajući popis stanovništva iz 1863,sve je u starim merama.Dan oranja,1 motika vinograda itd.

Nazad
Vrh