Nikad ovako !

Izvlačenje drva nije jednostavna stvar.
Nemanje kabine pri tome, nije bezbedno uopšte.
Međutim, mnogi nemaju izbora.

Nama je šuma u kojoj sečemo drva na ravnom. Međutim, ima dosta ljudi koji nisu te sreće.
I onda - nemaju izbora.

Naravno, treba imati ispravan traktor, iskustva i - trezvenu glavu.
Izgleda zastrašujuće posmatrano sa strane, ali tako se radi svakodnevno, praktično.

Nažalost, može se desiti svašta neočekivano. Pa ipak, ostaje da treba razmišljati, što više predvideti i raditi polako, kako bi se nesreće izbegle.

Čovek je dobro. Malo ugruvan, ali dobro..
20250808-043335-COLLAGE.jpg

I traktor je dobro. Stradali samo plehovi..
20250808-043605-COLLAGE.jpg

20250808-043646-COLLAGE.jpg

Ali, ostaje da su i on i vozač šlepera trebali očekivati ovako nešto. Jer je put uzak, strm i nepregledan.
I sa traktorima manje, ali putnička vozila često imaju nezgode.
Svi to znaju.

Desilo se pre nekoliko godina.

I još jedno moje zapažanje. Ono što izgleda pojedinci ne znaju.
Kada ovako leti imamo duge periode bez padavina, put je izuzetno klizav pri prvoj kiši. Naročito ako je slabijeg intenziteta
Tada gotovo nepogrešivo imamo vozila "parkirana" duž puta.

I nisu to mladi vozači. Već ljudi koji su tokom svog života mogli videti te slučajeve, pa opet završe i oni na isti način.
Što mi ponekad nije jasno. Ali ok.. i ja sam slične greške pravio i dva puta kroz prozor izlazio.
Možda treba iskusiti na svojoj koži, pa naučiti razmišljati unapred..

DSC00046-2.jpg

Poslednja izmena:
Поред уља које се накупи на путу и прашине, возила "носи" у канал старе гуме које изгледају као нове. У новијим возилима системи сигурности држе возило у правцу да се не окрену, а правац води у кривину и ван пута.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Pa tako.
Gume ne bi trebale biti starije od pet godina i sa dobrom dubinom šare.
Ako se proklizi/zanese zbog previše gasa, popuštati po malo, dok se grip ne vrati.
Isto tako, ako je usled kočenja, sada popuštati kočnicu.

Prednji točkovi i pogled da su uvek usmereni u pravcu u kome se želi ići i tako ostvariti korekciju.
Najbrže i najpreciznije se to ostvaruje kada se volan u toku vožnje rukama drži kako je i zamišljeno - na 180°.
Mnogi inicijalno izvrše dobru korekciju, ali onda "izgube" vozilo u narednih nekoliko.

Naravno, gledati da do ovakvih situacija uopšte i ne dođe.
A to je odgovarajuća brzina kretanja.

Dobra tehnika vožnje je i usaglašavanje broja obrtaja motora sa brzinom kretanja, posebno kod promene stepena prenosa naniže (rev matching i heel and toe tehnike).
Nažalost, nisu nožne komande na svim vozilima odgovarajuće za ovo.
Pa dođe do proklizavanja ili zanošenja kod promena stepena prenosa, jer motorno kočenje naruši balans.

Све то ради електроника и сензори у аутомобилу осим ако нису искључени. Смањују снагу мотору ако има потребе. Код старијих аутомобила је то већ другачије. Већи степен преноса и гас тек тек да се не угаси, кочити мењачем. Кочница, само за заустављање. Треба пуно праксе да се научи где је лимит и шта се може урадити.

Elektronika za elektroniku.
Nije ni ona svemoguća. Tj neće voziti umesto nas kada dođe do debalansa.
A ni naši automobili nisu sa poslednjom tehnologijom (koja opet, ma koliko napredna, još uvek nije svemoguća).
Ne treba se oslanjati na to i voziti kao da se ništa deseti neće.

Ovo za vožnju u što većem stepenu prenosa, nisam razumeo.
Za motor je dobro da se vrti u većem broju obrtaja.
Za to je i konstruisan.
Da bude iznad jedne trećine obrtaja u bilo kom stepenu prenosa.

A kočnica.. za to i ja glasam.
Uvek planirati svaku krivinu i kočiti motorom.
To podrazumeva i biranje odgovarajućeg stepena prenosa i broja obrtaja pre ulaska u istu.

Bio kilometar ili stotinu, kočnicu gledam ne koristim.
Čak i kada vidim nekoga ispred sebe da često koči, koristim odgovarajuću priliku da ga preteknem čim pre, jer odaje utisak nesigurnosti. Ne znam šta od njega da očekujem.

I kod preticanja - nikad blizu iza onoga koji se pretiče. Naročito iza kamiona.
Ostavim nekoliko desetina metara između nas, niži ili dva stepena prenosa ako je potrebno i onda tokom preticanja, preglednost, snaga motora i brzina su na visokim nivou.
Preticanje se tako završi brzo i već smo opet u svojoj desnoj traci kolovoza.

Мањи обртаји-мања снага мотора, виши степен преноса, мања шанса за приклизавањем точкова.

Kabina kod prevrtanja traktora pomogne najviše, sigurnosni ram nešto manje, a uvjet je korištenje sigurnosnog pojasa. Koristi li ga netko od nas na traktoru., iako u uputama kod traktora s preklopnim lukom piše da je korištenje pojasa obavezno kada je luk podignut, a zabranjeno kada je spušten (često kao radova u voćnjaku). Kod izvlaćenja drva vitlom, zakon je daljinski upravljač za vitlo.

Мањи обртаји-мања снага мотора, виши степен преноса, мања шанса за приклизавањем точкова.

Jasno.
Ali time imamo i manje snage da "izvuče" auto kada proklizi, odnosno kada se zanese u krivini.

Ja mislim na krivine, kada se zanese zadnji deo vozila, odnosno kada prednji nastavi pravolinijski (oversteer i understeer).

Po snegu, i naročito uzbrdo, viši stepen prenosa i niži obrtaji su pak nešto neophodno.

Па управо то извлачење направи проблем, катапултира на другу страну возило. Ко зна то да искористи још се и извуче. Scandinavian flick се зове такав начин скретања. Идеш улево, скренеш десно а да те задњи крај не претекне.

Nazad
Vrh