New Holland

Jedan canadjanin mi je rekao da canolu tj uljani repicu moraju tako da rade da bi se osusila. Inace zanima me da li je na ovaj nacin kod njih rastur veci i koliki su im prinosi canole? Deluje mi da je ovako lakse za kombajn sa pick up uredjajem.

Nada poslednja umire.

Ovdje gdje sam ja dvofazno kombajniraju sve tj. psenicu, repicu, gorusicu, lan jedino sam vidio da jecam kombajniraju direktno. prinosi su im oko 2 tone po ha odnosno 30 do 40 bushela po acru. Sve zavisi iz kojeg dijela kanade je taj s kime si pricao jer je kanada ogromna.

Jel zna neko gde može da se nađe polovan ili nov rukavac zadnje točka za tx34 jer je skoro do pola napuko nije se skroz odlomio ili nekog majstora koji bi to sredio da izdrži neko vreme dok se ne nabavi drugi. Ili ko uvozi polovne kombajnske delove?

Nekoliko slika iz firme u kojoj radim
New Holland T9.560 + Horsch Tiger
1_tmb_490975237_T9.jpg
[/url]
1_tmb_163658426_IMG_20160706_170244.jpg
[/url]

New Holland T7.250 + Dammann
1_tmb_133902359_IMG_20160510_134714.jpg
[/url]
1_tmb_122743835_IMG_20160510_154542.jpg
[/url]

New Holland CR9.90
1_tmb_77522438_IMG_20160725_123446.jpg
[/url]
1_tmb_86642728_IMG_20160726_122601.jpg
[/url]

Ima ih puno,odavna,a i sama fabrika,nh,je vec godinama ostala "duzna"padini,i nekim majstorima,iz tadasnjeg POKROKA,mada je tad bilo drugacije vreme,trebalo bi da se ne zaboravi.

Kod nas u kraju ima samo jedan NH Clayson sa Fordovim motorom kojem je otisla vodena pumpa:haha:. Po karakteristikama je u rangu Zmaja 142 (samo nema kabinu), mozda malo jaci, ali godinama je u pogresnim rukama. Kisne i propada godinama, a vec nekoliko godina ne radi i verovatno ceka bolju cenu gvozdja. A pricaju ljudi da je to bio najbolji kombajn u okolnim selima. Kazu, tacno si ga mogao po zvuku prepoznati dok radi u polju. Iako je zadnjih godina rada bio poprilicno zapusten, izvrsaoj je bio veoma dobar a rastur veoma mali.
Dao bi se on srediti, ali su i papiri verovatno problem jer je vlasnik preminuo a ko zna da li ga je ikad registrovao. Jedno vreme je tata razmisljao da ga kupi no tada ovaj nije hteo da ga proda.

Kada sam trazio kombajn, hteo sam uzeti 1530. Ali nazalost nisam nasao da je u dobro sfanju.
Ali je perfektan kombajn, prost je kao 142, ima malo bolji ucinak, limarijski je mnogo jaci, ima adekvatan motor za secku...

- - - - - - - - - -

Ima ih puno,odavna,a i sama fabrika,nh,je vec godinama ostala "duzna"padini,i nekim majstorima,iz tadasnjeg POKROKA,mada je tad bilo drugacije vreme,trebalo bi da se ne zaboravi.

Isptlricaj nam celu pricu.

Mislim da bi clan spajky mogao da postavi par stranica ,jer ima i knjiga o tom napisana,moja je kod njega,..uglavnom.1962,ili 3 u nasoj zadruzi Pokrok,majstori su napravili pored ostalog i uredjaj sa kosenje suncokreta,kao i sto se danas koristi,..mislim da je prvi bio namontiran na Emag kombajnu,pa posle drugi na klajsonu,pa kad su to culi inzenjeri iz klajsona,dosli su iz Belgije,i imali namontirane kamere na naocirima i ko zmda gde(ovo su sami priznali na odlasku)pa su napravili uredjaj,..ovo sve pise u knjizi,ako moze clan spajky nek postavi,.

Imas li slike tog uredjaja za suncokret?
Jel to ovi obicni kljunovi ili ceo heder za suncokret kao stk rade ovi iz Ade?

Ima slike u knjizi,ma klasican uredjaj na zitni heder...sad je to mozda smesno,ali tad jos nije bio kod nas ni berac za kukuruz..to je bilo pre 50 i kusur godina..

Krali tehnologiju:haha:. Neki veci Zmajevi su nastali iz nekakve saradnje Zmaja i NH. Bilo je negde reci o tome. Valjda nacin izvrsavanja. A covek koji je radio sa Claysonom koji sam spominjao takodje kaze da ima slicnosti sa Z142

Smeh se odnosio na post kolege Slavka91 i Claysona u pogonima Zmaja. Nisam imao nameru nikom da se podsmevam. Razvoj nase industrije je poceo nakon 2. sv. rata (50. i 60. godine) i uglavnom smo radili licencirana vozila i masine, a kasnije ih doradjivali i pomalo osavremenjavali:ppozdrav:.

prodaje se kod nas jedan klajson na prodaju ja sam ga vozio pre petnajst godina 142 je malo dete za njega

Nazad
Vrh