Људи проблем аксијалаца је што тај систем ротора тражи моторе много веће снаге од система са сламотресима у истој класи, какви црни цолови.
Сам систем је специфичан за себе и тражи снагу да би то добро радило. Ето ЊХ је направио ЦР10.90 који је тренутно рекордер по скидању летине за 8 сати са мотором од преко 600кс, а специфична потрошња му је око 1,2л/т летине овршене, што и није много за такву мрцину. Знам за овог малог кејса 5140 има 270кс мотор ако се не варам и троши око 1,4л/т што и није много a спада у класу 5 комбајна како их котира кејс тј. најмању класу.
Koliko ja znam postoje stariji aksijalci sa motorima 150ks, sada je u modi na svim vrstama kombajna da se stavljaju jaki motori, Klas Avero ima 200ks i 4 slamotresa
Чак сам питао и нашег комшију из хрватске на јутјубу који је купио 5140 колика је потрошња. Он ми је рекао да се запрепастио колико мало троши, јер су му многи причали да су огромни потрошачи.
Једноставно ти комбајни су код нас мање популарни од ових са сламотресима, а из ког разлога е то вам не могу рећи јер га стварно не знам....