New Holland

Nisam mislio konkretno na tebe ,vec onako pitam. I u temi case su kolege pisale da su aksijalci odlicni i bolji od slamotresa ,ko je vozio i jedne i druge.. Ne sumnjam da nisu bolji ,samo mi cudno da nema vise modela aksijalaca ,bar ja ne znam..

Nisam mislio konkretno na tebe ,vec onako pitam. I u temi case su kolege pisale da su aksijalci odlicni i bolji od slamotresa ,ko je vozio i jedne i druge.. Ne sumnjam da nisu bolji ,samo mi cudno da nema vise modela aksijalaca ,bar ja ne znam..
Samo su colovne mere problem, a kod novijih velicina kombajna. Nema aksijakca bez 300 konja

Људи проблем аксијалаца је што тај систем ротора тражи моторе много веће снаге од система са сламотресима у истој класи, какви црни цолови.

Сам систем је специфичан за себе и тражи снагу да би то добро радило. Ето ЊХ је направио ЦР10.90 који је тренутно рекордер по скидању летине за 8 сати са мотором од преко 600кс, а специфична потрошња му је око 1,2л/т летине овршене, што и није много за такву мрцину. Знам за овог малог кејса 5140 има 270кс мотор ако се не варам и троши око 1,4л/т што и није много a спада у класу 5 комбајна како их котира кејс тј. најмању класу.

Чак сам питао и нашег комшију из хрватске на јутјубу који је купио 5140 колика је потрошња. Он ми је рекао да се запрепастио колико мало троши, јер су му многи причали да су огромни потрошачи.

Једноставно ти комбајни су код нас мање популарни од ових са сламотресима, а из ког разлога е то вам не могу рећи јер га стварно не знам....

Poslednja izmena:
Slama, slama je problem. Iza axialnog kombajna nema kvalitetne slame za stocarstvo. Tamo gde slama ne treba tamo axialni kombajna vladaju. Zapadna evropa koristiti mnogo slame, pa je tako I mnogo manja zastupljenost axialaca. Zato se u USA u kukuruzima I soji najvise koriste axialci.

Slama, slama je problem. Iza axialnog kombajna nema kvalitetne slame za stocarstvo. Tamo gde slama ne treba tamo axialni kombajna vladaju. Zapadna evropa koristiti mnogo slame, pa je tako I mnogo manja zastupljenost axialaca. Zato se u USA u kukuruzima I soji najvise koriste axialci.
Prosle godine kada sam bio malo zapadnije u Clas-ovom prestavništvu,švaba mi je rekao da je cena uslužnog kombajniranja bila da njemu ostaje slama da je pokupi(a ne vlasniku parcele kome skida usev).I on je bio zadovoljan tom računicom.

Управо тако паоре. Малко сам тражио по страним форумима и то су сви рекли који их поседују, да је та слама лошија за сточарсво јер су ваљда ови са сламотресима, у слободном преводу са швапског нежнији према истој.

А што се тиче рада са пшеницом и ту су одлични и ономе коме не треба слама тај би требао да купи аксијалца, јер се неће покајати...наравно велика предност је у самом одржавању које је много једноставније него код класичних комбајна. Зато амери и терају само аксијалце...њима не треба слама:osmeh:....

Mislim da se ljudi pribojavaju nabavke delova , pa i to utice na izbor kupovine kombajne.
Da li je tesko nabaviti odgovarajuce lezajeve za aksijalce, na nasem trzistu?

Као последица мање снаге имаш много већу потрошњу од класичних комбајна. Онда дође неко на форум и почне да тупи како су то велики потрошачи у односи на друге, јер им мотори не ваљају и да друге марке знају да направе мотор а поготово они из мерцедеса....једно обично њесра и ништа више...

Велика моћ комбајна, мала снага=велика потрошња. Данас је то решено са великом снагом, што даје много мању потрошњу. То су увидели паметни инжењери ширмо света па и у остале машине стављају јаче моторе, јер од вишка глава не боли, ал од мањка оће да заболи и те како....

Изгуглај о воом систему, јер не бих да се препуцавам без разлога, са тобом и другима.....

Primer je potrosnja Holmera Terra Dos u secernoj repi. Koji ima MAN motor od 460ks koji pogoni hidromotore i ako se ne varam uvek radi u optimalnim obrtajima. Stoga i potrosnja mu je oko 35l/ha. Racnije vadilice su imale manje motore (Guaresi npr), ali po jedinici povrsine su dosta vise trosili goriva.

Sa slamotresima ili aksijalni, svi ti noviji kombajni sto sam video, idu kao mecava i mogu da urade povrsine i povrsine. Delovace smesno, ogranicavajuci faktor je prevoz. Kad je njiva velika i daleko, prevoza treba ihahaj da bi kombajn radio non stop, da ne ceka na njivi.

I najjeftinija klasa NH koji se nudi za 105 + pdv za model 5080 je i vise nego dovoljno za vecinu paora. Nek skine 2500ha bez kvara po ceni od 80e/ha i nek su troskovi gorivo, mazivo, vozac 30e/ha, taj kombajn je sebe isplatio. A licnog sam misljenja da moze skinuti i daleko vise bez kvara ozbiljnijeg i nekog remonta veceg. Najbitnije je imati povrsine da ga uspolis, sto svoje, sto usluzno.

Slazem se sa Bojceticem. Mene kada radim kukuruz sa Medionom na par njiva ne može da opsluži 8 zmajevki.

не иду сви као мећаве и то показује онај видео од горе...Два аксијалца одувала два са сламотресима и то не да ус их одували већ их раздували....

Video ili sama utrka bas i nije merodavna,ne da bih odbranio onog jadnika klasa ali olimakov adapter nije za brze voznje(do 10kmh),vidi se kako ga je zagusio,da su svi imali iste adaptere onda OK,treba uzeti u obzir da ako adapter bilo koji da je nemoze da proguta u kukuruzu dzaba onda sve ostalo.....kao i propusna moc kombajna.....

Poslednja izmena:
Nijedan nema slamotrese. Ova 2 što sto kasne su claas/challenger 470 hibridi, i umesto slamotresa imaju 2 rotora.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Koja je razlika u kombajnima clas ili new h. Znaci avero ili ovaj mali tc?

Bio je zuti kombajn ali nije NH,da je on bio bi naravno prvi :pcelac::

On a i svaki se "stiskaju" koliko je fabrika rekla,zato i postoje klase veci i manji.

Napisah ja koji su kombajni i da nijedan nema slamotrese,no to sad nije bitno.

Za tucano 320 treba izdvojiti poprilicno više u odnosu na ovog NH, a manji mu je učinak. Jeste ozbiljniji kombajn, sa više opreme, mada za toliku doplatu nikad se ne bih premisljao. Koliko kosta ovaj NH, toliko kosta Avero 160, koji ima nešto veći učinak od zmaja 142. Treba uzeti i u obzir koliko godišnje ha ovrsis.
Kod nas ima jedan ovakav NH TC 5080, kupljen proletos. Samo što ga ne forsiraju jer ne mogu prevuci. A čini mi se da je plaćen tada oko 115 000+pdv.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Nazad
Vrh