Navodnjavanje

Tu ima vode oko 1.5m dubine,mozda i 2m nzm,nije to plitak kanal bas.
 
Šta je ovo, izgleda niko ne zaljeva. Ja opet za probu postavio kpk na golom kameniku oko 1000m2.
 
url=https://postimg.cc/p5BYMZh8]
20230809-180342.jpg
[/url]

 
Pitanje za one koji navodnjavaju kukuruz. Na koju gustinu se može sijati kukuruz u navodnjavanju kpk, isključivo Dekalb hibridi zbog polijeganja. Danas sam prelomio i kupio plastične cijevi za glavnu magistralu fi 75 za 100 m dužine i pokrivenost oko 1.7 ha. Trake nisam još odlučio koje ću uzeti. Napraviću od stare sadilice mašinu za postavljanje i kupljenje trake preko kardana. Vodu imam centralnu 5 bari (trenutno besplatno), motor i pumpa nije potrebna.
 
Neznam ovo 15 cm mi djeluje pregusto a 17 podnosljivo, ove godine sam sijao na 18 cm bez navodnjavanja, osim ovih 1000m2 koje eksperimentalno zaljevam.
 
Nisam htio ni lajflat ni alkatan, ove plastične cijevi za navodnjavanje fi 75x 6 m su jeftinije od alkatana a lako se skopčaju i raskopčaju.
 
Nisam pratio ovu temu pa se izvinjavam ako pitam za nešto što je apsolvirano.
Da li se isplati zalivanje u sistemu ,,kap po kap" u ratarskim kulturama na period od 10 godina za one koji obrađuju 50-100-150 kj, računajući sve nastale troškove kao što je Radoslav računao troškove proizvodnje pšenice ?
Danas smo imali tu temu za diskusiju.
 
Kpk u kukuruzu se itekako isplati, za ostale kulture neznam. Zavisno kakva je zemlja tako se kreće i isplativost. Ja dvije godine radim mali eksperiment i ono što sam vidio da na jakim sušama i na kamenitim zemljama kao što je moja, prinos moze da se poveća i preko 100 %. Ja sam najveći prinos bez navodnjavanja na dobroj godini imao 11.5 t/ha, sa navodnjavanjem na takvoj godini može se postići minimalno 16 t/ha a vjerovatno i do 20 t/ha. Na jakoj suši imao sam od 4 do 7 t/ha a zaljevanjem kpk u takvoj godini mi je pokazao 18.8 t/ha. Ja svake godine zaorem u jesen 500 kg/ha 8-20-30 + 100 kg/ha ureje, a pred sjetvu 350 kg/ha ureje ili 400 kg/ha kan u dva puta. Sve to pada u vodu ako udari jaka suša. U probi kpk sam dodao ukupno oko 200 l vode po dužnom metru trake i nisam u zaljevanju dodavao nikakvo đubre. Ja na sistem kpk imam oko 50 % podsticaja i mene trake kpk za ha koštaju oko 140 e, a arendia kod nas je 500 do 600 e ha. Da dodam da za 1000 m2 za normu 40 l po dužnom metru kpk potrošim oko 3l benzina.
 
Netafim Avital Agro Bg ,i Delta Agrar Rivulis.
Avital je postavljao desetine hektara kod Almex-a ,mada recice ti oni jos gde ima.Netafim system je skuplji malo od Rivulis-a ,ali oba sistema mislim da su odlicna.Tu gledas iskljucivo kvalitet kpk traka koje postavljas u zemlju jer jednom postavljanje,tu nemas vise sta oko njih da popravljas ....kvalitet kapljaca je od izuzetne vaznosti,mogucnost samociscenja ispiranja itd ...Netafim je tu no1 u svetu a Rivulis odma iza njih,druge proizvodjace ne bih ni gledao,previse je skupa investicija da bi mogao stediti na kapljacima,tj trakama.Laterale ,ventili jos i nekako,mozda filtracija,zavisi odakle uzimas vodu,ali na trake nema stednje.
Cene nzm koje su sad,pre malo vise od godinu dana su bile ogromne xd,samo sistemi su bili oko 10-13k eura/h ,bez bunara,bez struje.Pola tih cena ide na trake ,bar kod Netafim-a,kod Rivulis-a manje,ali filtracija im nesto skuplja,mada uglavnom oni su nesto jeftiniji generalno gledano nego Netafim.
Ja sam bio ozbiljno odlucen za taj sistem na jednu moju parcelu od desetak hektara ali oladili me skroz ovi sa cenama bunara i struje,trebalo bi mi jos bar upola koliko sistem kpk kosta da imam bunar koji su mi obe firme odredili litrazu i struju do njive,jeb prokleti transformator kosta kao da je od zlata ....A sem toga,bunar je sr... generalno gledano,ti si tu limitiran na odredjen protok vode i to je to,plus isti ce opadati kroz godine polako,kao kod svakog bunara ...Jos plus rizik ,a pricao sam sa dosta firma koje buse bunare,nema tu garancije da ces imati taj i taj protok ,a moraces platiti na kraju svejedno ....
 
Poslednja izmena:
Jel iko zavirivao u banareve....nivo vode za ovo doba godine je prikladniji nivou u julu ili avgustu u izuzetno sušnim godinama.Nek nam je Bog na pomoći.
Ova slika pokazuje lokacije kojim prijeti susa u narednim godinama
 
Komso opravo pricam sa drugom za kavom. Radio ovih dana bagerom , krcio neku staracu pored njive kraj Vrbasa . Ti znas taj teren ,niske njive , a kraj rijeke , pa jos staro korito 2m jos nize , koliko doboko moze dohvatiti bager , dole je sljunak , ali nema vode ?
 
Nazad
Vrh