Netafim Avital Agro Bg ,i Delta Agrar Rivulis.
Avital je postavljao desetine hektara kod Almex-a ,mada recice ti oni jos gde ima.Netafim system je skuplji malo od Rivulis-a ,ali oba sistema mislim da su odlicna.Tu gledas iskljucivo kvalitet kpk traka koje postavljas u zemlju jer jednom postavljanje,tu nemas vise sta oko njih da popravljas ....kvalitet kapljaca je od izuzetne vaznosti,mogucnost samociscenja ispiranja itd ...Netafim je tu no1 u svetu a Rivulis odma iza njih,druge proizvodjace ne bih ni gledao,previse je skupa investicija da bi mogao stediti na kapljacima,tj trakama.Laterale ,ventili jos i nekako,mozda filtracija,zavisi odakle uzimas vodu,ali na trake nema stednje.
Cene nzm koje su sad,pre malo vise od godinu dana su bile ogromne xd,samo sistemi su bili oko 10-13k eura/h ,bez bunara,bez struje.Pola tih cena ide na trake ,bar kod Netafim-a,kod Rivulis-a manje,ali filtracija im nesto skuplja,mada uglavnom oni su nesto jeftiniji generalno gledano nego Netafim.
Ja sam bio ozbiljno odlucen za taj sistem na jednu moju parcelu od desetak hektara ali oladili me skroz ovi sa cenama bunara i struje,trebalo bi mi jos bar upola koliko sistem kpk kosta da imam bunar koji su mi obe firme odredili litrazu i struju do njive,jeb prokleti transformator kosta kao da je od zlata ....A sem toga,bunar je sr... generalno gledano,ti si tu limitiran na odredjen protok vode i to je to,plus isti ce opadati kroz godine polako,kao kod svakog bunara ...Jos plus rizik ,a pricao sam sa dosta firma koje buse bunare,nema tu garancije da ces imati taj i taj protok ,a moraces platiti na kraju svejedno ....