Navodnjavanje na voćnjaku

javicu ti sledece nedelje. koja duzina ti treba?

Moze na 30, jeftinije je.
Kad napunis vodom zemljiste na 30 cm, pusti da kapa jo neko vreme pa ce da prodje dublje.
Ako prihranjujes preko sistema bolje da ti hrana ostane u toj dubini nego da je operes dublje.

Mozes lako i da impovizujes sa armaturom.
Uzmi glatku celicnu sipku, malo jacu, fi 12, i posle zalivanja (1 sat) zabodi u zemlju, na koju dubinu zabijes (bice blato) to ti je dubina do koje je voda dosla,
ili iskopaj ropu i na zidu rupe ces da vidis kako se voda spusta u dubinu i za koliko vremena se spusti.

http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/agro_evapotranspiracija.php
ovo moze da ti orijentaciono posluzi u vezi kolicine vode koju biljka potrosi dnevno

zamolio bih za savet
posto na ovoj temi ima dosta informacija a ja sam tek poceo da se bavim vocarstvom.. i dosta toga ne razumem i ne znam..
konkretno
imam pumpu/motor za zalivanje tomos, ovakav (mislim da je 2,1 kW snage.)
Tomos-motorna-pumpa-za-navodnjavanje_slika_O_700895.jpg

da li bih mogao da ga prikljucim na sistem kap po kap na ovom vocnjaku ???

DSC00001.jpg

DSC00002.jpg

imam 5 redova duzine oko 130 metara
stavio bih okiten creva, jedno deblje konduktno, i iz njega za svaki red po jedno tanje. po dve kapalice po stablu
visina od povrsine vode do (najvise tacke) letnjeg puta je otprilike 6-7 metara. + jos jedno metar bi bilo izdignuto to kouduktno crevo na pocetku redova.
ceo vocnjak ima blagi pad,kao sto se vidi na slikama

Poslednja izmena:
Pozdrav svima i molim vas za savet.Interesuje me tzv.ruska pumpa za bunar,kazu ima na buvljacima.Moze li neko objasnjenje,da li se isplati kupovina,kako se pokazala?Hvala!

Outshined, ovakva pozicija voćnjaka kraj ovakvog kanala (riječice) je kao iz priče - idealno :) Pogledaj na toj svojoj pumpi koliki joj je maksimalni protok, izračunaj kolike su potrebe za navodnjavanje voćnjaka pa uporedi. Provjeri kvalitet vode u tom kanalu, ima li kakvih štetnih materija i kakva je to uopšte voda?

Sladjans, ako misliš na potopnu pumpu sa plovkom, ne bih te savjetovao za buvljak, jer za malo više para možeš je uzeti kod ovlaštenog prodavca sa garancijom. Takve pumpe i jesu namjenjene za bunare koliko znam.

Vocar,hvala na sugestiji,da li mozda znas,a molim i uvazene kolege sa foruma,ako znaju za neku prodavnicu ove opreme u Srbiji da preporuce.Hvala!

imam pumpu/motor za zalivanje tomos, ovakav (mislim da je 2,1 kW snage.
Ово је муљна пума што ће рећи да ће свашта повући па пази да ти не запуши систем. С' њом можеш да празниш септичке јаме а сличне, које служе за наводњавање, су ДМБ-ова Слап 500 и еквивалентна Томос које имају проток 500л/мин.

---------- Poruka napisana u 22:58 ---------- Prethodna poruka je at 22:54 ----------

Interesuje me tzv.ruska pumpa za bunar,kazu ima na buvljacima.Moze li neko objasnjenje,da li se isplati kupovina,kako se pokazala?Hvala!
То су копије! Оригиналне Каме (пливајуће) и Малиш (потапајуће - домаћа везрија је била Југодент) су биле изузетно поуздане и трајне. Каме су рађене у више снага и капацитета.

Pozdrav!Pretpostavljao sam da je buvljak naravno kopija i nasao sam jedan domaci sajt,gde se prodaje ruska potapajuca pumpa,moze li neki komentar u vezi nje,nije ni nesto skupa,a mislim da ce mi odgovarati!Sajt je www.akvasan.com.

moze li neki komentar u vezi nje,nije ni nesto skupa,a mislim da ce mi odgovarati
Добар однос цене и перформанси. Онај проток је за дубину од 1м. Некад су Руси такве пумпе испоручивали са 25м кабла и резервним гумицама. Испоштуј препоруке из упутства и требало би да траје дуго. Ако имаш резервне гумице можеш сам да урадиш сервис кад видиш да је проток, након неколико година, ослабио. Ако још набавиш неки резервоар и склопку високог притиска (као што је некад Драгоцвет испоручивао уз своје пумпе) решио си проблем искључивања (ја сам користио са 2,5 Бара).
Пошто је тема у вези воћњака ако немаш струје ни пара потражи пумпе на 12 В (марина верзије за чамце) које имају зачуђујуће добар капацитет за мале паре (око 20€).

Poslednja izmena:
Posto je okucnica,ima struje,a za sada i ne postoji potreba za nekom ogromnom kolicinom vode,basta i manji vocnjak,ako imate saznanja o jos nekoj slicnoj pumpi,javite.Hvala!

Pumpa u vocnjaku - pad nivoa vode

imam problem sa pumpom. izbusili smo je i postavili pre 3 godine ali od jesenas ne mogu napumpati vodu pre nego sto nalijem litru-dve vode odozgo.
i ako je ne koristim sat vremena otprilike, moram ponovo nalivati.
gumica je nova i cale je sve nove delove stavio. kaze mi drugar da mi treba nekakav nepovratni ventil i da cu morati verovatno da iskopam saht da bi stavio ventil ispod tj u saht.
na pumpi imam prikljucak za motor za zalivanje,ali tu ne vuce vazduh provereno.
voda je nadjena na 19 metara.
da li je neko imao ovakvu situaciju?
sta da radim?

Ako si siguran da ne dobija vazduh na tom ventilu za motornu pumpu onda pogledaj u samoj pumpi nepovratni ventil dal ima prljavstine ispod gumice i proveri ako imas mali cepic za ispustanje vode da ne smrzava.

Za taj nepovratni sto su ti preporucili ne moze da skodi,a koristice motornoj pumpi posto u toj rucnoj pumpi vec imas ventil. Sto bi kopao saht? Montiraj nepovratni ispod T razdelnika

Poslednja izmena:
pozdrav kolege sta mi predlazete koji tj ciji kap po kap za jabuke sadnja 1,4 m jedna od druge koji su kvalitetni i jel zna neko gde su najpovoljniji sistemi :ppozdrav:

Nazad
Vrh