topalovic
Moderator
Mozes ali male povrsine ,trebalo bi da cisterna bude podignuta bar 1m od zemlje
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To ti je oko 200 metara kapajuće trake i za sat vremena bi trebalo da povuče od 1500 do 2000 litara vode, što je dovoljno za biljke, jedino ako možeš da napraviš toliku akumulaciju vodehvala druze ma za neku papriku imam 21 red po 10 metara.mislim da ce biti ok hvala na svemu
Moras da izignes bure ili cistrenu najmanje 5-6 metara da bi imao pritisak oko 0.5bar-a i to nije sigurno da ce fukcionisati.Postoje trake koje funkcionisu na malim pritiscima..Pozdrav svima
Kako je tek prva godina rada sa sistemom KPK imamo mali milin problema
Kultura je jagoda tu ima 10 redova po 16 metara navodnjavajuce trake.trake smo spojili na okiten crijevo od 1 cola i to crijevo spojili na bure od 1000 l da ide slobodnim padom.Bure smo izdigli na platformu visine oko 1 metra.
I sve to je zvucalo idealno ali se u praksi pokazalo veoma lose,tacnije voda u zadnja 3 reda dolazi samo do pola a ostalo ostaje suho
Imate li kakav savjet kako da rijesim nastalu situaciju.

Moože tako a ima još dva načina Prvi ako je bure sa poklopcem probaj da ugradiš na poklopac ventil od tubeles gume (balonke )naguraš pritisak u bure posle punjenja vodom i imaćeš pritisak i u trakama .Drugi način je da zatvoriš sistem tjj, da krajeve traka isto spojiš na okiten(alkatan)tako će voda stizati u sve trake podjednako.![]()
Moras da izignes bure ili cistrenu najmanje 5-6 metara da bi imao pritisak oko 0.5bar-a i to nije sigurno da ce fukcionisati.Postoje trake koje funkcionisu na malim pritiscima..
To bi bio preveliki pritisak .Ovo sa poklopcem ide ovako .Nabaviš ventil od balonke izbušiš rupu na poklopcu odprilike 10 mm umetneš ventil silikoniraš oko njega da ne ispišta vazduh i kad napuniš bure naduvaš vazduh.Na koji nacin da to uradim sa poklopcem,inace na buretu postoji poklopac ?
O ovoj drugoj opciji sam razmisljala ali kako da to izvedem mislili smo spojnicama i T komadom da podjelimo vodu na dva okitena od 1 cola.
Mozda je ovo drugo moguce.
Inace imamo Tomosov dvotaktni motor pa sta mislite da li bi tako dobili vise pritiska kada bi okiten crijevo spojili direktno na motor ?
A možda je moguće i ovo drugo samo pod malim gasom . Ja sam spajao direktno na severovu osmicu nekih 3oo metara podeljeno u 12 leja i dosta brzo je zalivalo s tim da mi je na drugom delu radila prskalica u paprici .Jeste duže ali tako možeš da odrediš da podjednako dobiju vodu svi redovi ili pak prvo pustiš u te redove što ne dobijaju dovoljno vode kad je sve priključeno na sistem pa onda ostale naravno ako si u mogućnosti sa vremenom .Podeliš vremenski parceluNema frke za te slavine nije to nista skupo a ni nemam puno toga znaci treba mi oko 20 tih ventilica ali zar ne mislis da bi to predugo trajalo ?