Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Nešto se dešava sa podzemnom vodom, prije 40g udarim cijev 6m pa mi je posle 10 15 g nestalo vode. Udarim još pola metra i tako je radila još desetak godima. Ova cijev je 7m udarena prije tridesetak godina i prije dvadesetak dana počeli problemi. I što je još gore sada očekujem problem i sa ovih pola kapaciteta za koji dan.

Gde mogu baš detaljno da dobijem informacije oko ovog načina navodnjavanja, da trake idu u zemlju, koliko treba tih traka i koliko okvirno koštaju za površinu jednog hektara? Na koje sve načine mogu da ih snabdevam vodom, da li je neophodan bunar ili postoje i druge mogućnosti (slobodan pad)?

Mislim da ptice ili nešto drugo ne bi diralo, zaštićenije je od spoljašnjih uticaja... tako mi pada na pamet, vidim i na prethodnoj stranici da tako neki ljudi rade a gledao sam i na jutjubu kod jednog velikog proizvođača iz Silbaša.

Potpuni sam početnik u ovome, pa mi je svaka sugestija dobrodošla, koja opcija je bolja i zašto, itd... prednosti i mane oba

Vrane hoće da napadaju trake, mene su zaobišle ove godine, predpostavljam da je teže povaditi trake iz zemlje. U Semberiji to niko ne radi, svi rade trake ispod folije a na površini zemlje.

Pitanje za kpk.
Postoje li t komadi ,raskrsnice nakon kpk slavine za spajanje 2 crijeva ili moram ubaciti prvo parce kpk ,pa onda raskrsnica pa 2 crijeva?
Koristim layflat i slavine za isto.
Konkretno na jednom mjestu sam napravio i stavio layflat sa cela njive sa slavinama , posto je preko 440m duzina ipak je na kraju dosta slabiji pritisak. Sad bi stavio to po sredini duzine , a da nepravim jos toliko slavina , stavio bi na postojece slavine raskrsnice za 2 kpk.
Drugo je pitanje dali ce biti nedovoljan protok jel ide kroz jednu slavinu , licno mislim da nece?

Postoji T-e za trake. Evo ti primjer sa terena.
Traka 5 l po duznom ili 20 cm kapaljke na 200m imaju gubitak sa 0.6 bari na 0.3 bara. Fabrike nepisu da je toliki gubitak, ali moj manometar tako pokazuje. Sad zavisi sta zaljevas, za povrce ja ne idem duze od 100m, za kukuruz idem 150 do 200m, ali razvod mi kreće od kamenitog terena ka boljoj zemlji, tako da mi i odgovara taj gubitak pritiska. Za istu strukturu zemljišta za duge metraže u kukuruzu bolje je uzeti trake protoka 3l po dužnom metru.

Nazad
Vrh