Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Nikola hvala na odgovoru treba mi za prolece oko 1000 metara a ovde ima samo kvindzil, tako da sada ne znam sta uzeti

telnett je napisao(la):
Nikola hvala na odgovoru treba mi za prolece oko 1000 metara a ovde ima samo kvindzil, tako da sada ne znam sta uzeti

za koju kulturu ti treba traka?, kolika je duzina reda?

Svašta sam ovde pročitao, ponešto i naučio (hvala!), al moram da dodam moja iskustva. Koristim već više godina T-tape sa Quin gill spojnicama. Sve je to namontirano na okiten crevo tako da mi je max dužina trake 25 m (koliko i plastenici) . Zagušenja ima ali se većina reši uz pomoć igle ili čiode a sam sistem radi i na veoma malom pritisku od jedva 0,5 bara Povremeno pojačam pritisak na 3 da ga "produvam". Uz malo pažnje na fizička oštećenja imam traka koje rade već celih 5 godina!

profan je napisao(la):
Zagušenja ima ali se većina reši uz pomoć igle ili čiode
Kad bih ja ovako rešavao zagušenja na mojim trakama verovatno bi igla posle par dana završila u veni :haha:
Sad malo ozbiljno, kada "produvavaš" trake odveži krajeve da talog izađe napolje da ti se nebi nabio u kapaljke.

interesuje me kada je efikasnije navodnjavati zasad malina ,sistemom kap po kap ,nocu ili danju

vidi neznam za maline al znam za ove ostale kulture , biljke , da im odgovara zalivanje preko noći kad se zemlja malo ohladi da ne dožive šok , a i do jutra će gornji sloj zemlje malo da se osuši i biće manje isparavanje a samim tim i manje šanse za bolesti :cao:

Imam redove od po 150 metara , i desava mi se skupljanje creva od 20 do 40 cm na hladnoci tj. " zmijanje " creva na vrucini . Da li neko od vas ima ovakav problem i kako ga resiti ? Razmisljao sam na kraju reda zabiti u zemlju armaturu ' 12 jedno pola metra ostaviti iznad povrsine 10 cm i zavezati crevo ali se bojim da se na izvadi na spojevima pri hladnoci . Dosta mi je bitno da se ne pomera crevo posto su mi male biljke i kapaljke su ( busene ) na svakoj biljci po jedna i kada se pomere za 20 - 40 cm dobijaju slabo vode .

Sale
jasam stavio po 2 cigle na kraj i nemam tih problema , a kod tebe ako vežeš za tu armaturu možda bi moglo da se izvuče na spojevima neznam a ovako ako baš dodje do velikog naprezanja creva opet će ono malo da povuče te cigle , neznam probaj pa vidi

Ma ima da ih vezem pa kud puklo da puklo .Svaki put kad pustim sistem za zalivanje vucem creva jedno sat vremena . :ppozdrav:

Sale zasto si stavio po 1 kapljac?Sto nestavis 2 kapljaca?Na koliko si stavio kapljac od vocke?

Posto jedan kapljac ispusti 4 lit.vode na sat za 5-6 sati zalivanja mokro oko sadnice bude u precniku pola metra iz tog razloga sam prve godine i ove stavio samo jedan kapljac .Kada se korenov sistem bude razvio stavicu jos jedan kapljac na 1 biljku ali sada mislim da nema potrebe samo zalivam travu sa dva .

Zalivanje bašte nisam još postavio KPK al i ovo radi posao trenutno
2nuinx1.jpg

2qxsv8h.jpg

Sale je napisao(la):
Imam redove od po 150 metara , i desava mi se skupljanje creva od 20 do 40 cm na hladnoci tj. " zmijanje " creva na vrucini . Da li neko od vas ima ovakav problem i kako ga resiti ? Razmisljao sam na kraju reda zabiti u zemlju armaturu ' 12 jedno pola metra ostaviti iznad povrsine 10 cm i zavezati crevo ali se bojim da se na izvadi na spojevima pri hladnoci . Dosta mi je bitno da se ne pomera crevo posto su mi male biljke i kapaljke su ( busene ) na svakoj biljci po jedna i kada se pomere za 20 - 40 cm dobijaju slabo vode .

Stavi na krajeve neku elastičnu traku ili oprugu, koja će uvek kompnzovati diletacije creva.
P.S. Ne preteruj sa sa silom istih.
:cao:

Deda Lala je napisao(la):
@Sale
Da li sam dobro razumeo,ti zalivaš voće?
Ako sam u pravu ne radiš dobro.

Deda Lalo ,objasni malo ovu konstataciju .

@meeker
Zakucao sam na krajevima rusku armaturu '10 i vezao creva plasticnim vezicama .
Ovih dana bilo je i hladno u jutru i vrucina popodne i nije se nista desilo crevima .Ocigledno zbog velike duzine skupljanje i istezanje creva moze da istrpi krutu vezu na kraju reda .

Nazad
Vrh