Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Ne bi bilo lose da malo izbacujes vodu iz bunara, da li si kompresirao, koje su ti cevi, plasticne ili metalne?

Izvodi se velikim kompresorom, na kraju busenja bunara, nakon ubacivanja cevi, na taj nacin se prociscava bunar od peska, isplake, gline, zemlje itd. Koristi se i kod starih bunara koji se nisu koristili par godina ili je doslo do smanjenja kapaciteta bunara.

Ne bi bilo lose da malo izbacujes vodu iz bunara, da li si kompresirao, koje su ti cevi, plasticne ili metalne?
Danas sam povukao prvi put vodu.Potrosio jedan rezervoar tomosa. Za nekoliko dana cu jos jednom, nije nikakav problem. Cevi su plasticne, kupljene u Skali,neka tvrda plastika .Nisam kompresirao, a i sto bi kad ima vode na 5m

Danas sam povukao prvi put vodu.Potrosio jedan rezervoar tomosa. Za nekoliko dana cu jos jednom, nije nikakav problem. Cevi su plasticne, kupljene u Skali,neka tvrda plastika .Nisam kompresirao, a i sto bi kad ima vode na 5m

Vode u macvi ima koliko hoces, mozes da pustis tomosa da radi jos jedno 2-3 sata.....i to je to.

He, he, he. Sjajni ste! svaka čast,
eb888038c5b3ad239fe3c6629c9000ae.gif
Nema toga što Švaba nije izmislio a Srbin usavršio,..
Ja imam original Venturijev injektor (ali ga više ne koristim) uz njega se dobija i providno crevo sa ventil-kuglicom na izlazu iz manje posude (sa đubrivim). Ona pušta kad ima tečnosti. Kad nema, zatvara.

Firma, od koje sam to pazario je iz Zrenjanina. Pitaću da li to ima zasebno da se kupi (samo ventil), pa javim-

ps: Ovaj moj ventil poklanjam JuRi,.. :osmeh:
Evo da kazem da sam dobio obecani poklon i da se zahvalim Loli

Pozdrav i ovom delu foruma. Retko svracam kod vas ali imam par pitanja. Razmisljam o sadnji krompira na 15-tak ari pa bih instalirao sistem KPK. Procitao sam sinoc ovu temu, ali nisam razjasnio neke nedoumice.

Imam vodu u blizini na 20tak metara, u pitanju je reka, tako da to ne predstavlja problem. Da li moze sistem da se napaja direktno iz pumpe Tomos, standardna kapaciteta 300 l/min. Gde treba postaviti manometar za merenje pritiska u granicama 0.5-1 bar, I koliko mikrona treba da bude crevo za krompir. Dalje mi nije jasno to oko protoka npr. 4 l/h/m. Za pocetak tolioko. Jos da dodam da redovi ne bi bili duzi od 60m tako da i to ne predstavlja problem.

Ta oznaka 4l/h/m znaci da za sat vremena duzni metar trake da 4 litre vode. Znas duzinu traka pa tako mozes izracunati koliko vode potrosis. Mada ces vremenom skontati koliko vremena ti treba da natopis sloj od 25-30 cm.
Na celo njive postavis okiten (recimo 6/4) i u njega ubadas slavinice i na njih kacis trake. Na taj okiten montiras i manometar. E sad nesto sto ni ja nisam siguran a i mene zanima... gde se postavlja traka u odnosu na redove. S obzirom da se krompir zagrce, da iz zemlje tera dosta izdanaka...
E da, debljina trake... posto ti redovi nisu dugacki i ako ne nameravas da tu traku skupljas i pakujes i opet koristis, dovoljna ti je ona najjeftinija t.j. najtanja, od 125 mikrona, eventualno 150. Ako imas volje i zivaca da je lepo smotas i ponovo koristis uzmi od 200 mikrona

Hvala nebojsa. Procitao sam u ranijim postovima da tanju traku unistavaju rovci i ostale napasti, pa zbog toga pitam. Za postavljanje trake ce se javiti valjda neko od krompirdzija, a i kad stignem do tog problema pitacu u temi o krompiru. Ostaje jos samo pitanje da li moze pumpa direktno na okiten. Vidim da neki dizu burice na platforme i vikendice. :osmeh:

Da dodam jos za traku. Danas sam pitao u jednoj prodavnici. 6 din je metar, turske proizvodnje, ali nisam gledao ostale podatke posto nisam znao sta znace, a i prodavac nije bas edukovan da mi pojasni te stvari.

Pumpa moze direktno na okiten, ne treba ti nikakva cisterna. Posle pumpe mora filter i to je to.
A sto se tice raznih ostecenja od insekata, to se desava. Ali ti svejedno moras tretirati parcelu nekim zemljisnim insekticidom da ti ne izbuse krompir!! Tako da mislim da bi jednim udarcem resio oba problema
A traka ima raznih proizvodjaca i modela, tako da mozes da biras

Imam pitanje za one koji imaju arerske bunare. Koje pumpe koristite za navodnjavanje, a da voda dalje ide u KPK?
Planiram 50 ari ili mozda i ceo hektar pod jagodama, pa me zanima koja pumpa je najbolja za tu namenu (nema struje). Bunar jos nije iskopan, ali ce verovatno biti 12-20 metara dubine.
Po onome sto sam video na internetu uglavnom ima pumpi koje idu do oko 70 metara dubine, ali daju mnogo mali protok (60-70l/minutu) i kostaju oko 25 000 dinara (rade na struju pa mi plus treba agregat). Ovakve mi ne odgovaraju zbog malog protoka, jer bi agregat trebao da mi radi skoro 10 sati, kao i pumpa, da bi izbacio 40 000 litara. Meni treba suprotno, da pumpa ide do 20 metara dubine, ali da daje veci protok - to nigde nisam nasao. Ima li takvih?

Imam pitanje za one koji imaju arerske bunare. Koje pumpe koristite za navodnjavanje, a da voda dalje ide u KPK?
Planiram 50 ari ili mozda i ceo hektar pod jagodama, pa me zanima koja pumpa je najbolja za tu namenu (nema struje). Bunar jos nije iskopan, ali ce verovatno biti 12-20 metara dubine.
Po onome sto sam video na internetu uglavnom ima pumpi koje idu do oko 70 metara dubine, ali daju mnogo mali protok (60-70l/minutu) i kostaju oko 25 000 dinara (rade na struju pa mi plus treba agregat). Ovakve mi ne odgovaraju zbog malog protoka, jer bi agregat trebao da mi radi skoro 10 sati, kao i pumpa, da bi izbacio 40 000 litara. Meni treba suprotno, da pumpa ide do 20 metara dubine, ali da daje veci protok - to nigde nisam nasao. Ima li takvih?
ma ima kolko oces moja je pumpa na 30 met dubine i daje 140lit u min, jacine 1,5kw i s njom teram od 1200-2000met zavisno od traka i to sve direkt bes nekih manometara

@ joker

Prvo se dobro raspitaj kod ljudi koji imaju bunare na tom terenu i kod bunardžija koji rade na tom terenu. Bitno je da znaš na kojoj dubini je voda i kolika je izdašnost tih bunara (koliko litara u minuti) i koja je visina vodenog stuba. Kad to budeš znao onda ćemo znati nešto konkretnije. Svaki teren je drugačiji pa su i rešenja drugačija
Rećiću ti kako je kod mene. Moj bunar je na 28m, fi 63, vodeni stub je iznad 7m što znači da vodu može izvlačiti obična pumpa tipa tomos, dmb, razni vilageri i ostali kinezi... Ja bez problema izvlačim 200 l/min (može i puno više samo neću da forsiram pumpu)
Ako je kod tebe voda tako plitko, 12-20m, onda ti ne treba dubinska pumpa, već neka od gore pomenutih

Hvala skal.
Nebojsa, racunam da je voda na 15 metara, a ove obicne pumpe vuku najvise do 10 metara dubine. Obicna pumpa na gorivo (za oko 25 000 dinara) daje protok oko 700l u minutu, sto je odlicno, ali ne moze te pumpe jer je voda nize. Zato me zanima koja je druga varijanta.
Recimo da imam izdasnost koja mi odgovara (preko 700l/m), a da je voda (visina vodenog stuba) na 15 ili 20 metara sta onda?

I kako ti navodnjavas jagode? Svaka 3-4 dana po 3 sata? Posto imas oko hektar ako se ne varam!

ne nemam jagode su mi samo onako za sad imam 12ari tek da ima koji dinar s proleca ja radim paradajz mada zalivam svaka 3-4dana bunar mije dubok 90met a vode ima za sad najduze sam zalivo oko10h bes prestanka dok sam radio papriku lubenice i paradajz sad zalivam po 3-4h ,stose tice ovih obicnih pumpi tu imas jedan problem ako na njoj i pise 400.500,700 lit nebitno kolko ona ti nece tako dobro zalivati tj neces dobiti tolko vode pri upotrebi traka jel imaju samo jedno vodeno koli a dubinske pumpe imaju po7-8-10 kako koja tako da tu dolazi do minimalnog gubitka zato imogu stvoriti toliki pritisak dok kod ovih standardnih je to problem i one mogu raditi dobro ako je vodeni stub do nekih7-8met preko toge nema zalivanje jel to je njihov maksimum prvo se moras sve dobro raspitati da nebi trosio novac na pogresne pumpe i sve ostalo

Vidi, nisam bas strucnjak za bunare, ali voda se u cevi bunara kapilarno podize navise. Ako bunar na 12-20m ima toliku izdasnost da mozes zalivati njivu, onda bi vodeni stub morao da bude visi od 7m. Ali ako nije tako, onda mora dubinska pumpa a onda mora i veci fi bunara, i agregat i... onda to izadje malo skuplje
Zato se prvo raspitaj i kod komsija i kod bunardzija koji buse na tom terenu.

A jagode mozes zalivati na dva nacina. Prvi je da kupis tenziometar i zalivas kad on pokaze da treba. Drugi je da zalivas odokativno t.j. na osnovu nekog iskustva. Zavisno od uslova okvirno 2-3 puta nedeljno. A to koliko sati, zavisi od traka, ali recimo negde oko sat-sat i po, ali ne mozes tako planirati zalivanje. Najbolja varijanta je da kupis tenziometar i radis po njemu. Ili da pozajmis od nekog na jedno dve nedelje, pa da onda uhvatis neku semu. Skontas za koliko vremena ti prokvasi sloj od 30 cm i za koliko dana opet treba zalivati, pa nadalje ides tom okvirnom semom

Poslednja izmena:
evo me ponovo malo vremena na raspolaganju pa kome god treba neka pomoć oko navodnjavanja bunara pumpo kap po kap sistema u voću i povrću na raspolaganju sam i na privatne poruke i ovde...i naravno i dalje imamo na raspolaganju najjeftinije kredite zanavodnjavanje u evropi...

- - - - - - - - - -

kada smo vec ovde da raspravimo i u vezi kvaliteta traka i po kojoj ceni ih uzimate i dali vam se zacepljavaju :sta: :sta:
ja imam aquatraxx i 1 godina eksplatacija na jagodama i onda se zacepi
a na sledecoj slici se vidi da je to fi 50 a povrsina je 2 kj koja se zalivaju iz 2 puta
2ngbtoy.jpg

a evo kako izgleda malo preradjena kineska villager pumpa na gas :cool: :cool:
ajqhxv.jpg
:cao: :cao:

kaži mi sta au ti realna iskustva u pogonu na.gas... mislim na.potrošnju...koje.je.snage motor na.slici...

Ljudi moja njiva je dugacka 450 metara pa planiram da iskopam bunar na sredini njive sto mi daje duzinu oko 200m sa svake strane, sirina je oko 60m I sadicu krompir. Sta mi preporucujete, za koju vrstu pumpe da se opredelim jel se radi o dugim brazdama.

@ zemunac
Nije tebi problem pumpa nego duzina redova t.j. traka. Duzina od 225m je velika da bi dobio ujednaceno zalivanje. Moj ti je predlog da podelis njivu po duzini na 3 (ili 4 dela) pa da od bunara dovuces vodu okitenom ili vatrogasnim crevima. Jeste malo komplikovanije i skuplje ali mislim da ti je to najbolje resenje. Moja njiva je oko 370 i bunar na sredini i u praksi ne funkcionise bas idealno.
Eventualno da nadjes trake sa jako malom litrazom, ali ne znam kakvih ima na trzistu

A sto se tice ove pumpe na plin, i mene interesuje kako to funkcionise u praksi

Nazad
Vrh