@viktor
Pozdrav..
Svaka čast na postignutom uspehu, sažetku i opisu ideje i projekta!
Raduje me što je neko već uradio i zamisao izveo u delo.
Mislio sam da sam jedini avanturista..
Ja se naime ovih dana bavim istom problematikom.
Već par godina pokušavam da napravim nešto od sve dostupnijih jeftinih prijemnika uz besplatni softver
koji se može naći, prvenstveno za android telefon. Prijemnik koji sam do sad koristio je običan jeftini DGNSS nedovoljno precizan,
pa sam ove zime istraživao šta se novo pojavilo i tako došao do priče koju si ti već lepo objasnio.
Moja ideja je da sve bude koliko je moguće jeftino i sa malo novca.
Poznato mi je sve oko Cerea-e, odlična kombinacija, ali ipak traži i dosta ulaganja.
Jedan mladi Nemac je na tom njihovom forumu sve lepo objasnio i čak prikupio sav potreban softver i uputstva..
Ja sam za sad okrenut tome da dobijem preciznu navigaciju za manuelno upravljanje,
pa posle eventualno da nadogradjujem.
U tu svrhu koristim Japanski besplatni i vrlo dobar AgriBus Navi program.
A za dobijanje RTK navigacionog signala sam nabavio pomenuti par Ublox NEO M8T risivera sa RAW izlazom.
Ideja je da na android telefonu koristim verziju RTKLib softvera koja se zove RtkGps+, uz pomenuti Agribus koji će vršiti samo navodjenje.
Orginalni autor RtkGps+ je prestao da ga razvija, ali sam uspeo da pronadjem i kontaktiram ljude koji su razvoj nastavili i dobijem
novu verziju koja radi sa M8T.
Trenutno se mučim oko toga da pravilno konfigurišem Bazu i Rover.
U principu mi kombinacija radi, ali za sada još nisam uspeo da dobijem kvalitetan FIX, a znam da je moguć.
Uzeo sam prijemnike sa jeftinim patch antenama, sve ukupno me je izašlo 160 Eur + još neke sitnice.
Moguće da su signali nedovoljno kvalitetni, pa ću morati ići na Tallysmann.
Poenta je da napravim nešto maksimalno jeftino.
Koje si ti prijemnike uzeo, Reach RS ili M8T?
Da li imaš iskustva sa RTKLib i konfigurisanjem?
Možemo na PM detaljnije o svemu..
Dopuna..
Posle nekoliko dana različitih pokušaja, neuspeha, došao sam do malog napretka u konfigurisanju.
Danas sam i sa ovim najjeftinijim antenama od 20 USD koje su isključivo za GPS, uspeo da dobijem Float i Fix solucije tokom testiranja u mestu.
Za praktičnu upotrebu će izgleda morati Tallysmann antene da se kupe.