Navigacija u poljoprivredi

Imate li neku preporuku koja antena bi mogla da se poveze sa tabletom a da posluzi za manuelno navodjenje traktora bez autopilota a uz preciznost od 2,5cm?.
Fj dynamics ima u ponudi takvu navigaciju, ali mozda ako moze nesto jeftinije da se odradi bi vise odgovaralo.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Nije meni toliko bitno ni 10 cm u praksi, samo da redovi budu tu gde treba. Bitno mi je pocetno izvlacenje od komsija da nebude ko kifla i slicno. Odokativno sam ne precizan. Daleko mi asov kad je puna duz, pa ne vidim.

Obicno i kad vidim, bude neka dolina ili breg pa iskrivim. Pa mislim da bi ovo za relativno male pare dosta pomoglo, i jos sto je prednost kad vec bude linija u sistemu nemoram se setati na drugi kraj da postavljam metu, vec odmah poceti setvu.

A da staviš metu kada radiš pripremu? Imam jednu baš takvu 720m, dolina pa breg, dolina pa breg pa tako jedno 5-6puta (šalim se 2x je). Pre sam išao motorom pa zabadao nišane, a kupio ih kada sejem. Ali sad hvatam pravac tako što mirno sedim i samo krajem oka gledam da mi se poklopi auspuh traktora sa komšijskom brazdom. Bez naglih pokreta, stabilizatori labavi i bude solidan pravac. Kasnije ga malo doradim i to je to.

Ma pravim i ja markere papiricima, samo sam hteo sebi da olaksam. Ako sam dobro shvatio ab liniju mogu da namestim u pripremi pa za setvu bih vec imao samo da se namestim i teram pravac koji pokazuje.

Marginjenje njive za setvu rade dvojica, jedan nišani, drugi motikom pravi gomilicu zemlje, pa se onda pomeraju dalje i tako formiraju liniju gomilica. E, a od kad već dosta ljudi ima navigacije, marginim sam ako je komšija već posejao sa navigacijom. Uzmem metar i odmerim potrebno rastojanje od njegovog poslednjeg reda i motičicom napravim gomilicu, i tako na svakih 50tak metara. I onda kad sejem taj prvi pravac bude kao sa navigacijom, i kako se udaljavam od početka njive tako mi se redovi krive u zavisnosti od nagiba koji skraćuju ili produžuju markir...

Nazad
Vrh