Najbolji termin za oplodnju krmača.Saveti-Šta i kako?

Pripuštate li krmaču onaj dan kad vidite da se tjera prvi put, i onda nakon 24h opet?
Ili samo jednom?

Pozdrav Svima! Ja sam nov u svinjarstvu pa sam citao sta ste pisali u ovoj rubrici i vidim da je kolega Ranbobos imao problema jer mu je nazimica trazila vepra sa 6 meseci. Ja imam slican problem, samo sto je moja nazimica stara CETIRI IPO MESECA i vec trazin vepra. do kad bih trebao jos da cekam i da pripustim vepra? Hvala u napred!

Definitivno moras da sacekas!U pomenutom mom slucaju,one su trazile treci put sa 6 meseci,a tebi kako razumem prvi put.Kao sto sam pisao,bio sam u nedoumuci sta da radium.Jer ako i tada propustim,da li ce vise da traze.Nisam ih pripustio! i kao sto sam predvidjao nisu vise trazile.Onda sam kad je vec takva situacija sacekao oko 8 meseci starosti,preterao ih u objekat pored nerasta i u roku od 3 dana(onako nadrazene prisustvom nerasta) usle u estrus i pripustene.To je moje iskustvo,a ti...

Poslednja izmena:
Pa super hvala ti za tu informaciju.. Ja kao sto rekoh, ja sam isto nov u tom poslu , nisam nikad to gajio tek sam sad pre par mreseci nabavio 5 nazimica i ova prva zatrazila vepra :) a reci mi sledecu stvar: ako je juce prvi put trazila vepra i naravno nece se pustati , posle koliko vremena ce opet da zatrazi?

Jedno pitanje za cenjene forumase imam nazimicu piatrena 2 put sam je pustio da pregori i 3 put pustio vepra...danas je 2o dan vidim vulva otekla a i sutra cu da pratim stanje,pa sad kad da je pustim kod vepra kad bude mirna,ili sutra...hvala

Imao sam danas peh sa ovom nazimicom piatrenkom pustio vepra skakao na nju ona zajebavala nije tela...ubacio je da odmara.kad posle deset minuta vidim ukocena,morao sam da je koljem a zvala se Milka Cvetic...verovatno srce i izbacujem piatrene iz farme

Cao Svima! Imam jednu nazimicu stara je 8 meseci, da li je dobro nju prvi put vestackom oplodnjom osemeniti ili bih morao da pripustam nerasta? Hvala u napred na odgovoru!

Dragane!..pripusti nerasta
Sto se tice stresa pri pripustanju pijetrenki,ja nisam imao problema dosad.Po mome je poenta ne siliti nazimicu posebno,a i krmacu pri pripustu,nego ponudis,pa ako negoduje polako ih skrotis ili odlozis za 12h,pa opet dok sama ne prihvati.Prijatelj dotero tako Pijtr. kod mog nerasta,pa pored mog negodovanja,prikljestio je i na silu pustio nerasta dok ona cvicala sve vreme::lose::.Jedva ustala od zamora.U toku noci morali da je prikolju,a divna nazimica bila.

Kolege osemenjavao sam nazimicu i pregledali je ultrazvukom posle mesec dana i pokazalo je da je suprasna medjutim posle 42 dana od osemenjavanja plod malo uvecan i crven,medjutim nazimica ne "stoji" kad stavis ruku na nju. Pregledamo ponovo ultrazvukom pokazuje da je suprasna. Plod je bio uvecan 2 dana i sad je normalno. Da li je moguce da nije suprasna iako je na ultrazvuku dva puta pokazalo da jeste? Ili mozda postoji neko drugo objasnjenje za ovo?:sta:

Ako ti je ultra zvuk dva puta pokazao da je suprasna,mislim sta onda?...vise sumnjas!.Kamo te srece da vecina od nas ima uslova za ultra zvuk.A ako i dalje sumnjas,ti lepo pripusti nerasta(nista nece da joj fali)ili pitaj veterinara da je opet osemani.

Nije moj ultrazvuk nego je od veterinara.:osmeh: Problem je u tome ako postoji neka cista mislim da ultrazvuk moze da pogresi jer je mala suprasnost ili se varam??? Cudna stvar je jer je ona imala simptome teranja ali nije htela da stoji... :sta: Pokusali sa nerastom...

E druze ne znam kakav je ultrazvuk,nisam bio kuci kad je pregledao, ali kad smo se culi telefonom rekao je da cim ga je prislonio poceo je da "pisti",i da se vidi da ima nesto... Inace sa tim ultrazvukom pregledaju krmace na farmi. Rekao mi je da je po njemu 99% suprasna ali da moze da postoji neka cista zbog koje moze aparat da pogresi ali je mala verovatnoca:sta:. Samo mi je neobicno sto je imala simptome teranja i to bas na 42 dan od osemenjavanja,tako da cemo pratiti sledeci ciklus pa cemo videti...

Nazad
Vrh