Najbolji termin za oplodnju krmača.Saveti-Šta i kako?

Imam 3 nazimice za priplod, koje po meni extra izgledaju, starost 4.5meseci(ako stignem sutra postavljam slike), danas sam ih merio bas zbog toga sto pisete da u 210 dana treba da ima 120kg.E sad pitanje, u 148 dana imaju 82kg do 210 dana preci ce 120kg. cime da ih hranim i koliki obrok da bude da bi postigao taj optimum 210-120

Da li je neko koristio Bromokriptin tablete za ulazak krmace u estrus.Moj prijatelj koristio Oestradiol injekciju(10mg.ili 1ml.) i uspelo mu,sutra dan je vec pokazala simptome.Oestradiol vise nema u proizvodnji pa su mi dali u apoteci Bromokriptin tabl. kao zamenu.Neznam koju dozu da primenim,jer se koriste za ljudsku upotrebu.

uz pomoc inekcija 3 krmace osemenjene po podne pa sutradan ujutru ponovo seme pietren iz plane.Sve se povratile i dovedem komsijskog vepra.Zavrsio poso sa jednom dadem mu vode i hrane.Prodjem pored njega i ujede me za butinu rasturio me sad lezim i kljuka antibiotike

Jedan kolega kaže da krmača ima jači estrus uz pšenicu kad je hrani sa njom. Danas sam mu dao 10ak kilograma.
Ja sam sam čuo da ovas ima bolji ucinak na estrus.
Ima tko iskustva sa time? dali je to istina

Za tako nesto nisam cuo ali znam da posle odbijanja prasadi od krmace nastavi se nekoliko dana sa obilnom kolicinom hrane tj sa istom kolicinom koju je jela prilikom dojenja .Imas i razne dodatke u jelo koji bi trebali da pojacaju estrus ali ja nisam primetio neke rezultate tako da je to po meni bacanje para.

Јесте истина је да уз пшеницу крмаче имају јачи еструс, а овас је још бољи јер садржи више витамина А :cool:

dobro vece svima!
Vidim da se ovde vodila neka polemika oko stasrosti nazimica prilikom prvog pripusta. Aktuelna struka na zapadu kaze da se zivotinje ipak pripustaju nesto kasnije tj sa nekih 240 dana i oko 140kg telesne mase. Dnevni prirarast bi trebao da se krece izmedju 550 i 600 grama u vremenu od 30 do 140kg. Veci prirast nije pozeljan zbog sazrevanja skeleta odnosno hrskavice u zglobovima koja se kod tezih zivotinja ostecuje pa prilikom graviditeta kada je telesna masa zivotinja najveca dolazi do problema i nevoljnog ustajanja zivotinja sa svim drugim nezeljinim efektima poput sitne parasdi, MMA...
Sto se estrusa tice nije pozeljno da se koristi prvi etrus koji obicno bude izazavn nekim stersom (promena hrane, pregrupisavanje, transport, promena klinime) vec da to bude neki od narednih, najbolje treci estrus kada se funkcija jajnika stabilizuje i kada se stvaraju kvalitetne jajne celije sto je bitno za brojna legla.
Sto se ishrane tice, prvi, drugi dan nakon zalucenja krmace obicno nesto losije jedu, krajem drugog do petog dana se moze povecati porcije energetske hrane sa ciljem ostvarivanja flushing efekta. Prvog dana estrusa krmaca losije jede, nemirna je i vulva je nateknuta i ruzicasta ali krmaca nije stremna za parenje. Od prilike 24h nakon prvih simptoma polnog zara se treba izvrsiti prvo osemenjavanje, drugo 12h kasnije. Ovo vazi za krmace sa "normalnim" estrusom. Postoje krmace kod kojih estrus traje svega desetak sati ili krace pa drugo osemenjavanje nije moguce. Takodje postoje i one gde je estrus duzi nego normalno pa je potrebno izvrsiti i terec osemenjavanje da bi se i one jajne celije oplodile koje kasnije ovuliraju. Da bismo znali kakave zivotinje imamo , pozeljno je zapisivati u kartonu za svaku krmacu kakav estrus je imala da bismo znali kako da se pri sledecem osemenjavanju ponasamo, dnosno sta da ocekujemo
Pozdrav svima i nadam se da sam donekle pomogoa,
svako dobro

Pitanje: trenutno u ukljestenju imam 8 prvoprasnih krmaca i sve imaju termin za 3-4 dana. Medjutim jedna je pre 2 dana vec pustila mlijeko ali nema trudove. Da li da cekam jos ili da pokrenem prasenje oksitocinom. "Problom" je u tome sto su krmace kupljene prasne tz da se na izracunat termin ne mogu oslunuti bas 100 %

Neznam sta da radim?.Dve nazimice mi ulaze po treci put u estrus,a tek napunile 6 meseci i imaju odokativno oko 90 kg.Plasim se ako ih i sada ne pripustim,da vise ne bude.Do sada sam uklapao da imaju bar oko 110 kg. i 7 meseci.

To je rano, trazice one opet ne brini. ja sam svoje landras nazimice pustio skoro a imaju po 9 mjeseci, a trazile su po dva puta vec.

Pa dobro ne mozes ti cekati jos 4 mjeseca ali moras jos malo. To je ipak rano, moze se desiti da budu dobre ali vremenom ces uvidjeti razliku da trebaju napuniti bar 210 dana. I treba im jos i na kilazi. usput da spomenem da sam ovog proljeca osjemenio komsiji nazimicu koja je imala oko 65-70 kg i juce ga pitam sta bi sa nje a on kaze da je prodao i oprasila se kod tog drugog covjeka 7 kom. moracu otici da je vidim to je cudo mislim.

Krmaca udje u estrus, treci dan je osemenim, cetvrti ponovim, nakon cetiri dana ja udjem kod nje, ona stoji kao ukopana, ja je ponovo osemenim, jel imao neko slicnu situaciju, da li ce ostati ili su joj hormoni otisli?

drugari ja sam neiskustvom pripustio jednu nazimicu sa oko 80 kg ni sad nema vise od 90 imala je 7 meseci i u toku noci bez nadgledanja. keva mi javila da je oprasila 8 kom tacno na 114 dan. pozzzz

Desava se i kod mene nesto cudno?.Danas mi keva kaze da joj je jedna krmaca dok je hranila izasla iz boksa i presla u drugi objekat kod nerasta.Naravno nije mogla da udje kod njega,ali otvoreno je pokazivala ljubav prema njemu(ha,ha),sto i nije nista cudno za ljudski rod,ali svinjski hm...Posle tog dogadjaja(a pre ne) u toku poslepodneva imala je znakove teranja,polnog zara,a ona je pripustana pre tacno 30 dana,sto se ne uklapa u ciklus.Razmisljam da li je to nesto prolazno posto mi se cini da je i prosli put imala na kratko takve znakove u nevreme,pa se smirilo i normalno oprasila se u terminu po pripustanju redovnom.Neznam sta da radim,da li da pripustam,ili da sacekam...?.Da li ima neko takvo iskustvo,o cemu se radi?

danas mi nazimica treba da je 32 dan suprasna ,urliće kao da ju koljem,08.12.2012 sam joj zaklao brata ,bili su stalno zajedno ,takođe kad ju stisnem stoji i rep gore,dali je to zbog tuge za njim ili se tjera ali 32 dan je kako ju je veterinar oplodio sa dve doze piatrena i to 09.11 i 10.11 ,molim savijet ,hvala

Da li ste ikad koristili injekciju za trazenje svinje da se pari? Imam jednu nazimicu i jednu krmacu koje se ne pare vec 3 meseca, a trebalo je. Da vidim vase odgovore:osmeh:

Nazad
Vrh