imam ja te dokumentacije podosta samo ova je najsvezija pratim ova stanja sa malinama od 2007 god , perspektive u ovom poslu u skorije vreme nema, sve je krenulo kod nas 2008 godine placali su i precenili cenu maline, proizvodjack cena maline , te godine bila je 1/4 cene maline, i z samo 2 godine doslo je do enormnog povecanja povrsina pod malinama ne samo kod nas nego u svim zemljama gde se malina ozbiljno proizvodi (poljska i cile prvenstveno),to se u poljskoj drasticno odrazilo oni su sa 60000 max uduplali proizvodnju , pune su im hladnjace i od prosle godine i preprosle cak je znak pitanja dal ce biti otkupa za ovu godinu jer izvoz slabo ide, kod nas je dosta bolja situacija,
ovo prosle godine sa cenom je bilo za ocekivati jer su nsi mesetari s malinama bili dobro informisani da ce malina biti mnogo u ponudi,pa su preko nasi ledja opet izvojevali pobedu na evropskom trzistu, nisu ni oni nesto mnogo zradili, l dok se povrsine ne smnje nema nista od cene na gore,poljaci vec uveliko rade na tome iz vise razloga da ih ne nabrajam im ih vise, kod mene se vec vidi ko je usao u ovaj posao da se brzo obogati , jos brze su bankrotirali nego sto su mislii, jedno je matematika a drugo praksa u st su se i sami uverili svi racunaju 20000 kg po 1 h x 2 eur 40000, nek ode na rashode pola opet, ostaje pola tj 20000, e ta matemtika je proslost jes lepo n papiru, ali u praksi zvuci ovako, ko je prosle godine bio na pozitivnoj nuli taj je uspeo,a ovo oko unije malinra zvuci lepo za usi ko ima neke prevare maske ce uskoro da padnu,i znacemo ko kosi a ko vodu nosi,