Kad ima robe i kad ima dobre cene lako cemo sa prodajom. Ako cena bude 1,5 ili recimo 2 eura, dacemo malinu tome ko ponudi vise. I nema tu ni ljutnje ni nervoze. Koliko sam ja razumeo onog Dragisica u jednom njegovom govoru, trebalo bi da cena koju daju austrijanci bude prilagodjena ceni na trzistu, odnosno , ne manja od 1,21 euro sa pravom prece kupovine po istoj ceni ukoliko cena na trzistu bude visa od 1,21 eura. E sad, koliko je on upucen u to ja neznam, i sve to uzimam sa rezervom dok ne vidim ugovor i sta pise u njemu. Najverovatnije cu u cetvrtak u Arilje pa cu tad da vidim sta i kako. Licno ja sam zadovoljan i sa ovih 1,21, to je cena po kojoj ima racunice da se gaji malina, naravno, od viska glava ne boli i sve preko toga je itekako dobrodoslo. Sto se tice onog da je bolje da nam duguju nasi hladnjacari nego ti tamo neki ruzni i zli austrijanci....pa ne valja da nam duguje niko, a jos gore da nam duguju nasi, ko je koga dobio na sudu u Srbiji i jos i to naplatio ??? A sto se motki i rusenja tice, nemoj da mislis da to nece da snadje i ove iz Unije ukoliko ih taj austrijanac zavrne. Sto se bbq tice, sa duznim postovanjem ali ko je sad pa on da bi ja gledao njegove analize ? I ja ne vidim da je neko uopste trazio neki strucan savet, ovo je tema MALINA-borba za prihvatljivu cenu 2012 godine-Stop lopovluku i malverzacijama. Svi njegovi postovi ne da idu u prilog borbi za prihvatljivu cenu vec sasvim suprotno. I sve to iz nekog svog licnog iskustva. Evo ja sam sad dosao da rucam i malo odmorim, sav sam prljav, smrdljiv i izgreban od malina, a neko ce tamo sedeci u Beogradu mene da savetuje sta da radim a mozda je maline video samo u mega marketu. Lepo je to sto se i takvi interesuju za malinu i malinare, ali nikako da obaraju cenu vec da nas posavetuju kako da dodjemo do bolje cene. I jos nesto, i mene su zvali da idem na taj drugi forum, ali necu u inat cu biti ovde i braniti interese nas proizvodjaca, bar dok me ne banuju. Da odem i malo u off, nisam otkupljivao malinu, ali sam svojevremeno otkupljivao pecurke za nekog lika iz Leskovca, pred sezonu bi otisao kod njega, uzeo ambalazu i novac za otkup i tu bi mi rekao i cenu, na primer ovako, "ja tebi pecurku placam 130 din a ti nesmes da je platis vise od 100 din", moze manje ali ne vise od toga, sve ostalo je bio dogovor nas otkupljivaca koliko ce mo da je placamo da se ne bi medjusobno konkurisali. To je bilo tad tako, cena se znala uvek jos mnogo pre nego li pocne sezona a posle je padala i podizala se onako kako je to nama odgovaralo i kako je bilo ponude. Verujem da je i sad tako, kako za pecurke tako i za maline. Siguran sam da izvoznici jos sad znaju tacno po kojoj ceni ce da izvezu malinu, i ostaje im samo da je sto jevtinije otkupe od nas. Ako je , recimo, cena smrznute maline u Nemackoj prosle godine bila 16 eura, kad su je od nas kupovali za 0,8 eura, ako letos bude recimo 1,6 eura kod nas da li ce u Nemackoj kilogram biti 32 eura ? Pa nece, opet ce biti tih 16. Jedini koji su na gubitku tad su izvoznici i hladnjacari jer su platili duplo vise za nesto sto ce prodati po istoj ceni.
---------- Poruka napisana u 14:10 ---------- Prethodna poruka je at 13:56 ----------
A ko tebi garantuje da ces malinu prodati po 130 dinara, odnosno cak i da je predas tim Austrijancima, ko ti garantuje da ces ikada videti taj novac? To sto je potpisan nekakav ugovor sa Austrijskom firmom starom mesec dana, to sto je izdata ko zna kakva bankarska garancija (ako su to dogovarali jednako strucni kao onaj vilamet2002 mogu samo da zamislim na sta to lici), i to sto je to sve lepo islikano u kojekakvim medija centrima i propraceno koncertom Ace Lukasa, ne znaci apsolutno nista, stavise smrdi na ozbiljni prevaru...
Sto se tice tih Austrijanaca ja trenutno vidim dve opcije u igri:
a) u pitanju je predizborna kampanja i mazanje ociju
b) u pitanju je blatantna prevara gde prevaranti pod pokricem kojekakvih ugovora i garancija ocekuju da uzmu nekoliko hiljada tona maline (gest dobre volje posto je ugovor jelte na 50000 tona), i da ih posle nikad vise ne vidite niti cujete.
Koja god od ove dve opcije je u pitanju, nijedna nije dobra za malinare. Tako da prestanite sa tim zavaravanjem samih sebe, jer zasto bi i neka ozbiljna firma dala garanciju vama, a da nikakve garancije ne trazi od vas za uzvrat. To se u poslu jednostavno tako ne radi, i sve dok masovno ne budete potpisivali hipoteke na sopstvenu imovinu kao garant posla, od poslova i ugovora ovog tipa sa garantovanim cenama nema nista.
A jel ti mozes da mi garantujes da nece biti tako, i ako je drugi koji potpisu prodaju po tih famoznih 1,21 eura jel hoces ti da mi nadoknadis razliku ?
A ko garantuje da ce uopste biti otkupa malina ove godine ?
Mnoga pitanja ce dobiti odgovor kad budemo videli taj ugovor, ova do tad je samo mlacenje prazne slame. I ajd sto se mi nadamo, to je nase pravo i nista ne "skodi", ali sto ste vi neki koji blage veze sa malinarstvom nemate toliko protiv toga da se radi sa tim austrijancima ?
I jel ima trenutno neko neku bolju ponudu ?
Sa tom cenom od 0,45 eura necete dobiti ni jednu jedinu malinu, neka ih tako nek ih ptice jedu u spaliru, ali nece se neki tamo bogatiti na nasim ledjima.