Sa strateške tačke gledišta, malina je nebitan proizvod za Srbiju. Srbija godišnje izveze reda veličine 50 miliona evra maline, a čisto poređenja radi izveze i 250 miliona evra kukuruza. Stim što na TV-u nećeš nikad čuti da je kukuruz srpski brend, strateški proizvod i šta ti ja znam, ali se zato o malini bruji na sav glas.
Sa druge strane malina je bitna jer zapošljava dosta ljudi, pogotovo malih poljoprivrednika koji imaju po par desetina ari. Međutim, strategija države ne treba da bude da doplaćuje malinarima kada ne mogu da ostvare dobru cenu, jer je to besmisleno. Država treba da pomogne kroz obezbeđivanje povoljnih kredita za kupovinu zemljišta, nabavku mehanizacije, da da poršku udruživanju proizvođača i ukrupnjivanju parcela, i na taj način da podstakne i stvori tržišnu konkurentnost kod domaćih malinara, jer je to jedina ispravna dugoročna strategija.
To što ti kažeš da proizvođaču ništa ne ostane jer je lanac predugačak nema nikakve logike. Ok, ali šta proizvođač može da uradi po tom pitanju? Može da izbaci berača kupovinom moderne mehanizacije, može da ukrupni parcele i da se udruži sa drugim proizvođačima da bi ta ista mehanizacija mogla da radi kod njega, mogu da se udruže i naprave svoje hladnjače ako misle da ih tu neko preskače i zarađuje neproporcionalno.
Ja znam da je jako teško da se naši ljudi udruže i nešto zajedničko naprave. Jedino na to ih može naterati činjenica da će propasti (jer nisu tržišno konkurentni) ako se ne udruže, i to je jedini način da se prisile na to. Takođe isto važi i za mehanizaciju. Hladnjače su druga priča, bilo je o tome reči i ovde na forumu da je država poklonila 50% bespovratnih sredstava Vilametu za izgradnju hladnjače, a da je dotična propala i bila oduzeta od strane banke jer proizvođači nisu hteli da isporučuju Vilametu, već hladnjačarima koji su odmah (i bolje) plaćali... Na istoj toj
temi kolega iz Vilameta je vešto preskočio da da odgovor na to pitanje - šta se tu tačno desilo, tako da verovatno ima dosta istine u toj priči... Štp znači da ako je tačno da je država to uradila, a malinari tako postupili, ne samo da država treba da digne ruke od malinara, već i da pohapsi sve odgovorne koji su na tako grub način spiskali novac poreskih obveznika.