malinarstvu kakvo smo poznavali zadnjih 40 godina dosao je kraj, ziveti od 30-50 ari moglo se dok drugi nisu sadili malinu jer joj je cena u srbiji bila 2 do 3 nemacke marke ( a to je za druge zemlje spaniju francusku, bilo neinteresantno da proizvode tako "jeftino" jer smo bili nekoliko koraka ispred (poljska madjarska,bugarska bile su u drugom bloku bez prava da izvoza u evropu) a i klima je bila drugacija umerenija bez temperatura od preko 32 C ° sto u danasnje vreme leti prelazi 40 C iz godine u godinu (sto ne odgovara gajenju maline) za proizvodjaca sto je sa prinosima od 6 do 10 tona po hektaru davalo jednom domacinstvu 4000-6000 maraka zarade (srbija je tada bila zemlja u kojoj se sa 300 maraka mesecno zivelo sasvim korektno jer su cene drugih proizvoda bile prihvatljivije , nafta , hemija (uglavnom proizodjena u to vreme od nase domace hemiske industrije koja je u medjuvremenu unistena i nju su zamenili uvozni skupi preparati) hleb , meso itd. Trziste je tada (evropsko) je bilo zatvoreno, odnosno samo sa velikom carinom se uvozila malina iz cilea, kao i voce iz drugih kontinenata, srbija tadasnja jugoslavija bila je deo evrope u smislu da za nase maline ili placala minimalna ili se uopste nije placala carina.... onda su dosle devedesete,berlinski zid je pao, (poljska , litvanija estonija, madjarska, bugarska rumunija postali deo evrope i ponudili slobodno njihove proizvode na eu trzistu) desio se pocetak liberalnog kapitalizma kada se u evropu sjatila sva roba sa svih strana sveta , eveden je euro, velika prevara, cene su pocele da skacu, jedna ekonomija tada jugoslovenska sama sebi dovoljna a opet slobodna da izvozi nastala je u privatizaciji, nestale su zadruge, domaci proizvodjaci hemiskih srestava, srbija je pocela da uvozi od italijanskog grozdja, do turske jagode pa do automobila , cene su pocele da rastu nominalno,za sve proizvode nafta ja sa 0.8 DM skocila do 1.2 Eeura (2.4 DM) malina je dostigla cenu od 2.5 eura (5 DM) postala interesantna za gajenje i cileancima i poljacima koji osnivaju jaka udruzenja "klastere" istih (koji su u medjuvremenu postali deo evrope benficirajuci sve kredite iste)a cileancima su skinute carine u liberalnom kapitalizmu a mi smo nemi ostali bez svega ovoga navedonog gore, jos iznemogli ratovima koji su se desili na ovim prostorima (imali smo trziste kad je drugima iz razloga gore isto bilo zatvoreno, kada se otvorilo nekoliko godina smo bili ispred drugih dok se nisu naucili jednoj teskoj proizvodnji-proizvodnji malina,) klima kontinentalna se preselila vise na sever, mi smo pogasili i unistili zadruge proglasivsi ih "arhaicnim", prestali da se organizujemo i udruzujemo , postali zadovoljni "nominalnom cenom" od 2.5 eura 2008, a onda je dosla kriza "naduvanih kredita" koje je ove "nominalne cene" svih proizvoda pa i maline pocela da "ispumpava" organizovanom deflacijom, svet je poceo da obuzima strah od krize, proizvodnja svega i svacega je rasla, a prodaja da pada zbog "osiromasenog pojednica sveta" i sve bogatijih bankara i oligaraha, sada je panika zemlja po zemlja u EU se guse u dugovima prvo bankarskim 2008 a sada drzavnim obveznicama (Grcka, Spanija, Italija sutra Francuska) narod panici manje trosi, hiperprodukcija svuda , mala prodaja svega....za to vreme umesto da se organizujemo udruzujemao i kako gore u prethodnom tekstu "papaja" rece sami proizvodimo zamrzavamo i izvozimo mi prbacujemo krivicu na hladnjace oni na proizvodjace svi zajedno na drzavu i onda odemo da protestvujemo..... svet se menja a mi zelimo da se mi malinari ne menjamo i da nam zarada ude kao nekada, moze ali uz udruzivanje, GAP, 20 tona po hektaru, higijenu, kvalitet..... ko nije shvatio od malinara sve ove procese i ko se ne prilagodi (kako....pokazali su nam kolege proizvodjaci jabuke, tresnje, jagode udruzili su se i uspeli da osvoje rusko trziste) vec je gotov tetaniziran, jos hoda ali nece dugo, seldeca godina bice prelomna za ovaj posao ......sta ce biti osecam......