MTZ Belarus

Je l' su menjani nekad akumulatori na tom traktoru? Da li se to dešavalo na svim akumulatorima koji su bili na toj klemni?

Ja imam na 82.1 (2008.god.) problem sa jednom klemom na jednom akumulatoru,oksidira cesto,jos kad je nov bio to se povremeno desavalo,a sad bukvalno jednom mesecno i to se stvori ono plavo inje,naraste kao pesnica,klema i kablova smo se namenjali. Kad se meri punjenje,puni ok 14.2-14.5V na oba akumulatora.
Bio kod 3 elektricara i niko ne zna sta je u pitanju.
Sporo praznjenje malom strujom , imas potrosaca nekog , ako nema kontakt nesto nije iskljuceno ili je kvaru pa postoji neki otpor, vrlo mala potrosnja sa instrumentom se moze izmjeriti.

Prekomjerna oksidacija terminala automobilskih akumulatora u pravilu se događa iz četiri razloga:

agresivan učinak u slučaju istjecanja para elektrolita iz oštećene baterije (elektrokemijska korozija) - takav je oksid bijeli;

loš kontakt na spoju terminala akumulatora s vodičima vozila zbog lošeg zatezanja, povećane vlažnosti u motornom prostoru i prljavštine koja ulazi u nesigurni jaz, što dovodi do iskrenja i paljenja kontaktnog područja, što dovodi do crnila;

vlaga u motornom prostoru oksidira bakar sadržan u priključku - zbog toga se pojavljuje zelenkast premaz i hrđa;

kontakt baterije je od olova, a električni vodič automobila je napravljen od drugog metala (bakra ili mesinga), što dovodi do kemijskih reakcija između njih - boja oksida može biti zelenkasta.

Ima fabricku sklopku koja se uvek iskljucuje kad se ugasi traktor. Nista naknadno nije ugradjeno,sve je fabricki preko sklopke.
Rekao si bio elektricar, jer mjerio sa ampermetrom kad iskljuci sve potrosace i onda iskljuci sklopku , red velicina su mA.
Ako ne prazni akumulator , onda je akumulator , ima samopraznjenje , ili je vlaga na klemama ili kablovi su losi pa ulazi vlaga i postoji negdje gdje struja curi sa plusa na minus akumulatora. Ako je sve ispravno nema oksida na klemama.

Ako je iole precizan multimetar 14.5V je previse.

Ja imam na 82.1 (2008.god.) problem sa jednom klemom na jednom akumulatoru,oksidira cesto,jos kad je nov bio to se povremeno desavalo,a sad bukvalno jednom mesecno i to se stvori ono plavo inje,naraste kao pesnica,klema i kablova smo se namenjali. Kad se meri punjenje,puni ok 14.2-14.5V na oba akumulatora.
Bio kod 3 elektricara i niko ne zna sta je u pitanju.
Ko pesnica! To stvarno nešto nije uredu. Jel si probao da zameniš akumulatorima mesta?
Čak i da je loš kontakt ne bi smelo toliko. Da ne pušta gas na klemi pa on pravi problem?

Zato sam ja pitao da li je menjao akumulatore. Malo je verovatno da je baš svaki akumulator pored tog stubića puštao...

STavim nov akumulator i kupim kvalitetnu klemu i opet isto. Moguce da je nesto oko instalacije sto kaze Grabik,ali pojma nemam sta. Kad je ugasena sklopka,nigde ne vuce struju,znaci da je problem dok traktor radi. Kaze mi elektricar da je imao isti slucaj pre par godina isto na Rusu i nije mogao da resi,tako ga je covek i prodao.

Ако сам добро видео 1523.3 на уским точковима у прскању. Ко каже да не може...
fd06eb5498159c339518e24440cdae50.jpg

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nazad
Vrh