MTZ Belarus

Evo slika i kako da ga zameniš:

Alternator, isti je kao i tvoj, razlika između 1000W i 1400W je samo u veličini remenice, odnosno u broju obrtaja alternatora:

Poklopac skineš tako što odvrneš tri šrafa:

Onda ti se ukaže regler. Evo i dva komada koji su davno promenjeni. Taj regler bi trebao da drži napon na 14V.

Kad budeš kupovao regler prepiši oznake sa tvog relera pa takav kupi jer ih ima više varijanti. Glavna oznaka je ona u prvom redu na metalnom delu (7901.3702Г3), a treba obratiti pažnju i na ćiriličnu oznaku УР1 ili УР2 koja može biti napisana na samom regulatoru (metalni deo) ili na plastičnom nosaču regulatora. To bi trebalo da bude isto kao i kod tebe, mada i ako ne nađeš isti radiće i drugi, ako sam dobro zapamtio razlika je u izlaznom naponu za leto i zimu (zimi je malo veći napon punjenja), ali može biti i da sam nešto pobrkao...

Pre same zamene reglera prvo slikaj gde ide koja žica, posebno obrati pažnju da iz tela alternatora izlaze dve žice iste boje (ovde kod mene su crne) i da je jedna obeležena tako što je stopica zafarbana nekom farbom. To dobro zapamti gde koja ide na koji kontakt, nije sve jedno kako ćeš ih vratiti nego mora baš tako kako je bilo. Zato je najbolje slikati, a ako ne postoji ta farba onda pre skidanja žica na neki način obeleži gde ide koja žica (izolirkom, flomasterom).

Sama zamena reglera je prosta, odšrafe se matice koje drže kontakte (A,B,C), i tri šrafa (1,2,3) koji drže pričvršćen regler na telo alternatora, i potom staviš novi na mesto starog i sve opet zavrneš kako je bilo...

Postoji način da se sam regler ispita da li je ispravan, alo kako kažeš da se slabo razumeš ne bih te time zbunjivao, nije skup regler pa okušaj sreću njegovom zamenom. Možda je baš u njemu kvar, a ako se pokaže da nije imaćeš jedan za rezervu... :osmeh:
Ovo je nesto najpozitivnije kao svrha postojanja ovog foruma.svaka cast.

Nazad
Vrh