MTZ Belarus

Dušane bez ljutnje al kako ti misliš da pravilno nastelujes to kvacilo kad ne znas ni kako izgleda a ne nesto drugo.
Kakve dva puta po tri poluge,kakav kardan.
Na novom tipu korpe imaš tri pipka koja se steluju i nema šanse da ih pravilno nastelujes bez odvajanja traktora.
Nešto sam se istripovao. :) Gledao sam neke snimke i video kvačilo koje ima dva reda pipaka. Jel to uopšte postoji ili je neka budževina (pošto nisam uspeo da nađem video sa još jednim takvim kvačilom).
Kardan pominjem zbog dvostepenog kvačila, ali izgleda da sam i tu pogrešio pošto 892 nema dvostepeno Ili opet grešim?

Nešto sam se istripovao. :) Gledao sam neke snimke i video kvačilo koje ima dva reda pipaka. Jel to uopšte postoji ili je neka budževina (pošto nisam uspeo da nađem video sa još jednim takvim kvačilom).
Kardan pominjem zbog dvostepenog kvačila, ali izgleda da sam i tu pogrešio pošto 892 nema dvostepeno Ili opet grešim?
Nema 6 pipaka i nema dvostepeno kvacilo,rusov kardan pogon dobija sa korpe I nezavistan je od kvacila.
A kao što sam ti napisao nema šanse da naselujes kako treba jer nemas od čega da hvatas meru,pisci se steluju od korpe a ti to ni ne vidiš kad je traktor sklopljen.
Znam sad ce neko napisati možeš da meris od druk lezaja al ni to nije dobro jer sam druk ima lufta plus ima lufta na viljušci i kad sve to saberes ne uradiš nista.

Jel bi mogao majstore u kratkim crtama da mi objasniš po kom principu radi kardan na 820(892)?
Jasno mi je da pogon dobija direktno sa motora, ne ide preko kvačila .

Jel bi mogao majstore u kratkim crtama da mi objasniš po kom principu radi kardan na 820(892)?
Jasno mi je da pogon dobija direktno sa motora, ne ide preko kvačila .
Hidraulicna pumpa i kardan dobijaju pogon sa srca korpe preko velike spojnicke.
Onda u srednjem kućištu ide redukcija 540 i 1000 odatle kroz menjac prolazi samo osovina do ulaza u diferencijal gde imaš spojnicu i biraš preko točkova,ugasen i preko motora,nastavlja se osovina do planetarnog reduktora koji se nalazi u zadnjem delu diferencijala i tu se vrši paljenje i gašenje samog kardana i to je to.

Zategni je još 3-4 kruga pa probaj.
Zašto su rusi napravili tako komplikovan sistem, zašto nisu samo okačili jednu oprugu na tegljenje na toj šipci?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Retko kad sam stub moze da pravi problem,moze na njemu matica da se odvije i eventualno gore na onom sistemu zupčanika ima lufta al to ne pravi takav problem.
Većinom bude uzrok na samom trapu,volan stoji mirno a sami točkovi šamarju levo desno kao blesavi i uglavnom žurka ne bude jeftina ni malo da bi se uradila kako treba.
Našao sam potencijalni uzrok kvara. Ruka klima na osovini stuba volana. Matica zategnuta, imala i kontru. Sad dal je poje osovinu ili sredinu ruke ili oba ne znam. Nisam imao vremena da rastavim i proverim tačan uzrok.

Ta opruga spolja sto se vidi na polugi kvacila koliko znam i sluzi samo tome da vraca pedalu kvacila u skroz gornji polozaj,nista drugo,stoga nema potrebe dotezati je vise ako vraca pedalu skroz gore.

Našao sam potencijalni uzrok kvara. Ruka klima na osovini stuba volana. Matica zategnuta, imala i kontru. Sad dal je poje osovinu ili sredinu ruke ili oba ne znam. Nisam imao vremena da rastavim i proverim tačan uzrok.
I osovina I ruka su pod konus,uglavnom budu ove pojedene.
Pravo ali skuplje rešenje je zamena osovine i ruke.
Drugo rešenje je pravljenje platne sa anjzecom (sto bi moj tata rekao)
Platna koja ima jedan upusten deo koji će da predje preko konusa i da se osloni na ruku da bi mogao više da je gurne na konus da bi se izbio luft.

Ima li neki način, da se došteluje stub volana da prednji točkovi ne tapšaju prilikom vožnje u većim brzinama?

Izremontuj krajeve spona, nije neka cifra a moze biti resenje. Kod mene na 552 nije bilo skoro nista lufta u sponama a šamarao je kao besan, nakon remonta je miran kao bubica… sad u zatvaranju vlage mi je poceo opet šamarati, nakon dve god od remonta, dotegao čepove na krajevima spona za krug i smirio se.

Izremontuj krajeve spona, nije neka cifra a moze biti resenje. Kod mene na 552 nije bilo skoro nista lufta u sponama a šamarao je kao besan, nakon remonta je miran kao bubica… sad u zatvaranju vlage mi je poceo opet šamarati, nakon dve god od remonta, dotegao čepove na krajevima spona za krug i smirio se.
Hvala na sugestiji! U međuvremenu sam primetio, da ruka u koju ulaze spone landara na osovini stuba volana. Krenuću od toga.

I osovina I ruka su pod konus,uglavnom budu ove pojedene.
Pravo ali skuplje rešenje je zamena osovine i ruke.
Drugo rešenje je pravljenje platne sa anjzecom (sto bi moj tata rekao)
Platna koja ima jedan upusten deo koji će da predje preko konusa i da se osloni na ruku da bi mogao više da je gurne na konus da bi se izbio luft.
Gledao sam cene na netu, nije ništa strašno, pa ću zameniti. Čini mi se da već ima neku platne, možda je predhodni vlasnik već nešto budžio, jer mi se čini da je i ruka zamenjena.

Zategni je još 3-4 kruga pa probaj.
Zašto su rusi napravili tako komplikovan sistem, zašto nisu samo okačili jednu oprugu na tegljenje na toj šipci?

I sad ti i ja treba da se raspravljamo i ubedjujemo zašto je tamo neki inzenjer napravio pre 50 godina tako "komplikovan sistem" na pedalu kvacila, bilo bi smešno tako da to cu preskočiti.
Opet da ponovim da je ta opruga toliko slaba da sila kojom ona gura tu pedalu potpuno beznačajna za bilo šta sem za vraćanje pedale u krajnji gornji položaj jer sa druge strane na korpi recimo stari tip od 82. imaju 12 opruga,na novom tipu korpe iz 820 ima 9 mnogo većih opruga dok recimo na korpi od 892 ima 9 velikih i još 6 malih opruga.

Nema šta da se raspravljamo, samo sam ti dao temu za razmišljanje. Nije iz loše namere.

Uuuuu druže po cenu da zvucim i uobrazeno i prepotentno i nadmeno (a nisam)ili kako već moram da ti kazem mnogo ozbiljnije bi nešto morao da mi kažeš u vezi MTZ traktora da bi me naterao da se zamislim a kamoli da mi das temu za razmišljanje.

Nebojsa jesi razmisljao da pocnes da snimas popravke i kacis na tiktok i ostala mesta? Mozda pocnes zaradjivati vise nego od samog posla :) kad vidim na kakve gluposti ljudi uzimaju pare sto snimaju ti bi za ovo znanje sto imas mozda lepe pare zaradio :) a sigurno bi imao dosta nas koji bi te pratili

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nebojsa jesi razmisljao da pocnes da snimas popravke i kacis na tiktok i ostala mesta? Mozda pocnes zaradjivati vise nego od samog posla :) kad vidim na kakve gluposti ljudi uzimaju pare sto snimaju ti bi za ovo znanje sto imas mozda lepe pare zaradio :) a sigurno bi imao dosta nas koji bi te pratili

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sto puta sam hteo da snimim tako neke da kažemo ozbiljnije poslove al jbg ubi me vreme tj nedostatak istog,ne verujem da bi tu moglo biti bilo kakve zarade al mozda bi nekome nesto bilo korisno.
Evo jutros ranom zorom u Smoljinac,uradi kvacilo,vrati se kući pa u NS u nabavku do 16h dok radi AP pa ajde nazad u radionicu i pitaj boga do kog doba večeras pa ujutru opet na teren i sve u krug.

Ja bih rekao da Nebojšu najviše nervira kad neko krene da kudi MTZ Belarus traktore. Po bilo kom osnovu. :ROFLMAO:

Evo pa ću i ja malo.
Iskreno mislim da je pozicioni regulator poluga konstruisan i stavljen totalno bez veze. Čisto da bi se reklo da projektni biro nešto radi.
Mislim, trenutno ovo jeste lično. Ne sa Nebojšom već sa MTZ pozicionim regulatorom koji mi je ovih dana pojeo živaca kao ništa u skorije vreme.

Koliko ga ljudi stvarno koristi ? Zaboravio bih i da postoji da se nisam napatio pokušavajući da sprečim curenje ulja iz njega. Pitanje koliko sam imao uspeha u tome. Projektovan je tako da pre ili kasnije mora (pre) da procuri na mestu gde izlazi osovinica na koju se kači veza sa ručicom. Kod mene već dugo bila pozamašna barica pod traktorom nakon korišćenja hidraulike. Ne bih ni znao odakle curi da nisam skidao rezervoar zbog drugog kvara.

Ispravite ako grešim, ali kako čujem u suštini i ne radi kako treba funkciju za koju je namenjen. Čujem i da ga ljudi eliminišu. Po mom mišljenju samo nepotrebno dodato nekoliko mesta gde može ulje da procuri.

Nazad
Vrh