MTZ Belarus

@daner

Ja sam za mog rusa krajem 2015. kupio u Eltelu u Novom Sadu (Karađorđeva ulica) 70mm2 kabel za tu namenu. Kabel je bio Novkabelov H07V-K . To je bakarni licnasti kabel sa pvc izolacijom. Tad je koštao oko 700 din/m. Originalni kabel iz rusa je bio izgoreo, bio je dugačak oko 255cm, tako da to nije neka velika cifra da bi kupovao polovan kabel. Što se tiče kabela za aparate za varenje, i njih je tad bilo u toj prodavnici, imaju mnogo više tanjih licni pa su em bolji za provođenje velike struje, em su mekši pa se lakše sa njima barata. Međutim ima dva problema zbog kog nisam uzeo taj kabel, prvi je cena a drugi je što on ima gumenu izolaciju koja nije uljno otporna pa ne bi trebalo da dođe u dodir sa naftom ili uljem ako negde curi. PVC izolacija nije toliko osetljiva na to. (uzgred, tu ispod levih stepenica često procuri ulje iz hidraulika baš preko tog kabela). Kabel sam provukao kroz rebrasti bužir i provukao ga istom trasom kojom je išao i originalni kabel. Nije baš lako al' se može uraditi. Ako se skine točak onda nema nikakvih problema (ja nisam skidao točak). Pošto takođe imam dva paralelno vezana akumulatora uzeo sam oko pola metra duži kabel od starog, pa ga bez sečenja spojio na oba akumulatora. I još jedan savet, nemoj kupovati te jake kablove na vašarima jer uvaljuju kineske kablove koji nisu čist bakar...
 
@dukej

Meni je izmesten akku sa strane odmah pored anlasera, da bi bio kraci kabal , samim tim i manji su gubitci.

Od anlasera do akumulatora je 50cm kabla.

Treba mi oko 2m da prespojim akumulatore i da dovedem na anlaser, i uzecu taj od 70mm2.

Hvala na info

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
@dukej

Meni je izmesten akku sa strane odmah pored anlasera, da bi bio kraci kabal , samim tim i manji su gubitci.

Od anlasera do akumulatora je 50cm kabla.

Treba mi oko 2m da prespojim akumulatore i da dovedem na anlaser, i uzecu taj od 70mm2.

Hvala na info

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Imam nesto tako kod kuce, velika je duzina, sa kamiona je nekog, slikacu, ako ti odg, saljem ti, nemoj kupovati.

Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
 
Kod tako male dužine i 50mm2 je više nego dovoljno. Bitno je samo da su spojevi dobri i onda nema problema.

Inače, za one koji se baš i ne razumeju previše u struju evo dva videa koja ilustruju koliko su bitni dobri spojevi kabla sa klemama i papučicama, kao i sam kvalitet kabla (kod mene je originalni bio izgoreo) za dobar rad anlasera, odnosno za lakše startovanje motora. U prvom videu merim pad napona na tom debelom kablu od akumulatora do anlasera. (Sami akumulatori su bili dobri i napunjeni, a i anlaser je bio pretresen ranije detaljno.) Prilikom verglanja pad napona na kablu bude oko 3V što znači da allaseru ostane samo 9V i on sa tim naponom ne može da brzo vergla (i to pod uslovom da je munus kabel odličan - a zna i tu da bude lošeg kontakta do šasije). Posle zamene kabla (drugi video) taj pad napona na kablu padne na 0.2V i onda anlaser vergla bez problema...



A evo i kako je izgledao taj stari kabel što je izgoreo:

 
Dal ima nekih problema sa akumulatorima ako se dva stave paralelno,tipa ne pune se isto ili tako nešto,i kako se spajaju?
Mi smo prije na Rakovici imali dva od 45ah, kako je i predviđeno i uvijek bilo nekih problema. Malo malo pali na kablove. Kasnije stavio jedan od 80 i pali na njega bez problema. To je samo moje iskustvo, ne znači da ne valja sa 2.
 
Dal ima nekih problema sa akumulatorima ako se dva stave paralelno,tipa ne pune se isto ili tako nešto,i kako se spajaju?
Treba da ima onaj kontrolor punjenja što se nalazi ispred hladnjaka,on dopunjava prazniji akumulator.To košta oko 80 evra.Molio bih kolegu Nebojšu da bolje objasni,tj stručnije.
 
Taj kontrolor punjenja nije nista drugo do pretvarac napona sa 12v na 24v za traktore sa paljenjem na 24v i sluzi za punjenje levog akumulatora. Ne valja da se stave paralelno 2 akumulatora zato sto uvek jedan ima manji unutrasnji otpor i nikada se nece puniti jednako kao i drugi. To sa vremenom unisti akumulator.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Ne bih bas rekao , ti otpori ( koji su veoma priblizni kad se oba nova stave i od istog proizvodjaca i isto ah ) kad dodju u paralelnu vezu smanjice se za duplo.Regler se rikta prema toj srednjoj vrednosti a ne prema svakom akumulatoru posebno i isto puni oba tj ista ce struja punjenja biti na oba.

Ako je unutrasnji otpor jednog akumulatora lupam 0.02 oma u paralelnoj vezi bice 0.1 zato se i duplira startna struja jer je otpor manji.




Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Moje iskustvo je drugačije, uvek sam kupovao po dva akumulatora u paru, zajedno ih napunio pre stavljanja u traktor i posle ih nikad nisam skidao, tj jednako su se praznili i punili od početka do kraja. I uvek su mi trajali dosta akumulatori. Doduše ja ne radim mnogo zemlje pa se i ne eksploatišu mnogo...
 
Znam to,skinem je vodom s'vremena na vreme,ali nije mi jasno zasto se tako cesto stvara i to nenormalno puno,ne vidi se klema,bude sve plavo,bukvalno kao pola pesnice.
Pokušaj ovako:
Odsečeš parče sundjera,npr 5x5 cm,debljine 1,5-2 cm,na sredini prosečeš rupu za stubić od akumulatora,onda taj sundjer natopiš uljem (onako,ne previše),staviš na stubić i onda staviš klemu. Ne bi trebalo više da bude oksidacije :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh