MTZ Belarus

Menjaju se lezajevi poluosovina na Mtz 82.1.
28062011039.jpg

28062011040.jpg

28062011042.jpg

Ljudi jel zna neko kad se menja ulje u menjacu? na koliko radni sati?
i interesuje me ako neko zna radi ceka se kod strani traktora pris vakom servisu menja sve ulje koji postoji u traktoru(menjac,reduktori itd)

ja sam svedok da je neeeeekad nesto i kupio,mrzi ga da kucka zaptivac glave pa jedino to kupi,a usput i otvara tudja kola bez kljuca......ma cudo od deteta,njemu je mama kad se rodio umesto cedo rekla cudo moje malo.....

Niste u pravu gosopodine @zorancile,
Ulja se menjaju na 1000 radnih sati a filteri na 500 radnih sati.Ako se otvara menjač znači da je došlo do nekog kvara i defektaše i otklanjanje kvara obavezno se menja i ulje u menjaču,diferencijalu, bocnim reduktorima, mokrim kočnicama i hidrauliku.Ulje je potrebno zameniti jer zbog opoljaka i oštećenosti lamela ili ležaja .... ulje je kontaminirano i potrebno ga je zameniti da bi remontovana mašina duže radila ispravno.E zato se menja a ne zbog uzimanja para!

Niste u pravu gosopodine @zorancile,
Ulja se menjaju na 1000 radnih sati a filteri na 500 radnih sati.Ako se otvara menjač znači da je došlo do nekog kvara i defektaše i otklanjanje kvara obavezno se menja i ulje u menjaču,diferencijalu, bocnim reduktorima, mokrim kočnicama i hidrauliku.Ulje je potrebno zameniti jer zbog opoljaka i oštećenosti lamela ili ležaja .... ulje je kontaminirano i potrebno ga je zameniti da bi remontovana mašina duže radila ispravno.E zato se menja a ne zbog uzimanja para!

Oprostite.

O kakvom vi filteru pričate ? I o kakvim mokrim kočnicama ?
Rus nema filter za menjač, a nema ni mokre kočnice. Umjesto filtera rus ima šaraf za ispust ulje iz menjača na kojem se nalazi magnet. Tako on na šarafu sa magnetkom skuplja špene od zupčanika skuplja.
A kočnice su mu diskosne sa lamelom i suhe.

da,kocnice su mu diskosne sa lamelom i suhe al su uvek masne,a trebao bi malo da procitas i izmedju redova jer je clan zorancile spomenu strane traktore pa mu je tako i odgovoreno,e sad...i rus je stran traktor al ne toliko stran kao JD ili neki drugi......koji ima filter jel.....

Gosn Zrine pročitajte prvo pitanje na koje je Panonstib dao odgovor pa tek onda krenite u raspravku!

E dragi Matiću moj, kada bi znao na koje je pitanje dao on odgovor onda nebi krenio u raspravku s njim ::namigivanje::
Ja sam vrtio par stranica unazad i nisam vidio to pitanje na koje on dao odgovor.

da,kocnice su mu diskosne sa lamelom i suhe al su uvek masne,a trebao bi malo da procitas i izmedju redova jer je clan zorancile spomenu strane traktore pa mu je tako i odgovoreno,e sad...i rus je stran traktor al ne toliko stran kao JD ili neki drugi......koji ima filter jel.....

Aha, to da. Uvijek su masne. Ali koče bez obzira što je masno .
Sada mi je sve jasno.

Delimično sam se šalio, a delimično i nisam...
Već smo negde govorili o zameni ulja u menjaču, čini mi se u temi Imt ili temi servisiranje traktora. Zaključak je bio da možda 90% traktora sa standardnim menjačima (Imt, Mtz) ide celog veka sa istim uljem i ništa im ne fali.
Slažem se da treba da se menja ulje u slučaju nekog kvara da sitni opiljci ne oštete vremenom zupčanike i ležaje, ali iz prakse znam sigurno da skoro svi stari Mtz traktori idu sa starim motornim uljem u menjaču i tu menjači im traju sve dok imaju bilo kakvog ulja. Problem nastaje kad nema dovoljno ulja u menjaču.
Savremeniji (powershift i slični) menjači su verovatno osetljiviji na loše ulje, mada bi se i o tome moglo diskutovati u nekoj adekvatnoj temi... takvi menjači imaju centralno podmazivanje i obavezno filtere.

Hmm, nebi baš rekao. Rus ima lošu završnu obradu zupčanika. Pa se svega nakupi po malo. I tako nastrada menjač.
Inače mislim da se kod njega mjenja na 1500 rs. Zato što u ulju se nalazilo puno špena i kako ulje podmazuje zupčanike tako i sa sobom nosi te špene koji ostećuje zupce, i tako sve više i više ih ima..
Bolje spriječit nego liječit. Jer sam ja takvo šta doživio. Da sam na vrijeme promijenio ulje nebi se to dogodilo, meni je crko menjač na neki 3 000 rs.

ja sam svedok da je neeeeekad nesto i kupio,mrzi ga da kucka zaptivac glave pa jedino to kupi,a usput i otvara tudja kola bez kljuca......ma cudo od deteta,njemu je mama kad se rodio umesto cedo rekla cudo moje malo.....

ma dihtung sam kupio samo kao izgovor da dodjem kod tebe na sjedeljku i da zaradim pola soka na bravarske radove

Gospodine @zrine 892,
jeste postoji magnet na vijku za ispuštanje ulja, ali on nije dovoljan da pokupi sve opiljke iz ulja na menjaču pogotovo u MTZ traktorima.Drugo ako ste pažljivo čitali pitanje je glasilo " Ljudi jel zna neko kad se menja ulje u menjacu? na koliko radni sati?
i interesuje me ako neko zna radi ceka se kod strani traktora pris vakom servisu menja sve ulje koji postoji u traktoru(menjac,reduktori itd)".Po tom pitanju sam ja dao odgovor, a ne po nazivu teme.Drugo sa Vama sam uvek spreman diskutovati po pitanju mehanizacije i to ne samo traktora i to uglavnom strane!

Poslednja izmena:
Gospodine @zrine 892,
jeste postoji magnet na vijku za ispuštanje ulja, ali on nije dovoljan da pokupi sve opiljke iz ulja na menjaču pogotovo u MTZ traktorima.Drugo ako ste pažljivo čitali pitanje je glasilo " Ljudi jel zna neko kad se menja ulje u menjacu? na koliko radni sati?
i interesuje me ako neko zna radi ceka se kod strani traktora pris vakom servisu menja sve ulje koji postoji u traktoru(menjac,reduktori itd)".Po tom pitanju sam ja dao odgovor, a ne po nazivu teme.Drugo sa Vama sam uvek spreman diskutovati po pitanju mehanizacije i to ne samo traktora i to uglavnom strane!

Ma menja se ulje na svaki 1500 ili 1000 rs ( nisam siguran sada ), piše u upustvu za održavanje.
Ma sve ok. I ja sam mislio ono, šta imam menjati pa eto vidi šta se mi se dogodilo. Bogami lijepo me ta škola koštala.
Ma kada si spominjao filtere u menjaču ja mislio da ima u rusu. Nije mi bilo jasno odkuda to.
Sada mi je sve jasno.
Ispričavam se na nesporazumu !:ppozdrav:

Oni se podmazuju pomoću uljne pumpe i putem magistrala se transportuje do odredjenih delova koji se podmazuju, a zupčanici bućkanjem.
Kako se zove ovakav sistem podmazivanja?

Zoki mislim da je to kao na torpedu RX120

Nazad
Vrh