MTZ Belarus

Dali postoji model 820 sa ravnim mostom i sa menjacem ako se nevaram 18+4,i koja je cena novog?

Kod ruja jem 18/4 mjenjač "normalan", a 14/4 ide u novije verzije kao što je 952 što sam gore slikao, on je sinhronizovan za razliku od 18/4. Mislim da svi 820 imaju 18/4 mjenjač, a tebi izgleda treba taj sinhronizovani 14/4 zar ne?

Evo onih slika sto sam obecao u vezi turbine
24pxpaw.jpg

2u5clmr.jpg

ima i tako da stavis kada zanji prokliza da se prednja ukljuci,ali nije bas najbolje odradjeno.

Aha znaci nije princip kao kod LTZ i VTZ da samo vuce kada zadnji proklize nego non-stop kao kod ostalih normalnih duplaka!

MTZ ima normalan diferencijal u prednjem mostu pa može da koči kada je prednja vuča uključena, postoji i automatsko uključivanje prednje vuče kada zadnji prokližu za neki ugao (nisam siguran koliko). Prednja vuča radi takodje i u rikverc, sve je dakle potpuno isto kao i kod drugih duplaka, samo je prednji most dosta komplikovano izveden, ima mnogo zupčanika, ležajeva, vratila... Kod VTZ i LTZ ne postoji diferencijal u uobičajenom smislu, pa se prednja vuča ne može uključiti ili isključiti već radi stalno, ali tako da prednji točkovi mogu da povuku tek kada zadnji prokližu. To je riješeno tako što se zupčanici u tom "diferencijalu" okreću nešto brže nego što se okreće pogonsko vratilo koje ulazi u taj "diferencijal". Stoga prednji točkovi ne vuku dok zadnji ne prokližu, što važi i za rikverc. Mana tog sistema je što ne funkcioniše u kočionom režimu, tj. mogao bi da digneš prednji most i okrećeš oba prednja točka iako traktor stoji a prednja vuča je stalno uključena, što kod normalnih duplaka sa uključenom prednjom vučom nije moguće. Dakle, LTZ i VTZ nemaju nikakve koristi od prednje vuče kada idu nizbrdo. Rješenje tog "diferencijala" je najlakše skontati kada se vidi slika, potraži na temi LTZ pa ću ti ja ili neko drugi objasniti.

Ne naprotiv bas mi odgovara 18 +4 zakon je bar za mene navikao sam se

Vozio sam dvije ruje sa 18/4 mjenjačem, jedna je imala običan mjenjač sa strane a druga je imala mjenjač sa strane ali sa nekim točkom (dakle nema šaltanja, već se taj točak okreće i tako se mijenjaju brzine) i iako na prvi pogled djeluje baš zapetljano, vrlo brzo se navikne i stvarno je dobro riješen, posebno za teške poslove. Probao sam i jedan 952 sa 14/4 mjenjačem i on mi je bio skroz konfuzan, na njemu se nisam mogao lako snaći, al doduše nisam imao ni mnogo vremena.

Ja sam se uverio da je ipak paljenje prednje vuče kod 1221.3 prilikom kočenja odlična stvar.Dokle će da radi ne znam ali da koči stvarno koči.Kad ga malo jače stisnem tačno ukopava prednji kraj.

Ja sam se uverio da je ipak paljenje prednje vuče kod 1221.3 prilikom kočenja odlična stvar.Dokle će da radi ne znam ali da koči stvarno koči.Kad ga malo jače stisnem tačno ukopava prednji kraj.

tako je i kod mene na 1025.3 i crkao konusnotanjirasti od prednje vuce pa sam ga iskljucio

To bas i nije neko resenje! NPR traktoru je tesko proklizati na asfaltu kada je veliki teret z7a n jim i tada dočazi do pucanja zupcanika prednje vuce najbolji je princip diskova ili da nema nikako kocenje nego samo pri ukljucenju prednje vuce na klizavim opdlogama a na tvrdom tlu je tesko da proklizi i zato se to desi!

Nazad
Vrh