MTZ Belarus

Da li je ovo.ok što ode skazaljka temp skoro. do sredine zelenog i tako mi digne u setvospremiranju
Messenger-creation-9-A720-AF6-28-A4-4-DB6-A4-AE-615-A7889-AAD3.jpg
Messenger-creation-434-F423-B-9-DD6-486-D-8-A16-91-CABBC5-C678.jpg
Sredina zelenog je blizu 100c nemojte se igrati decooo, toliko o preciznosti ..!

Ja isto koristim 6zec,ili 8 kornjaca.Pacije sape na spremacu sve nove,nije mu lako bas,isao sam dublje da podignem vlagu jer sejem isti dan.Temperatura slicna 75-80c mislim,ne pokazuje mi tacno bas ...Po meni to kod tebe i nije tako cudno,toplo je napolju,sem ako ti pre nije bila niza radna temperatura i sad odjednom pokazuje preko nje ...nzm.Proveri ti taj sat temperature u kljucaloj vodi,tad ce znati gde je 100c otprlilike,po meni najsigurnije a ne kosta te nista Jer ako je to malo preko 80c,onda nije strasno.

Сад има јефтиних и приступачних ласерских мерача температуре. Ако је некоме баш до прецизности. Ако казаљка стоји, не скаче током рада, нема шта да се дира.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Proverite koji senzor temperature imate u traktoru. Senzor za onaj zajednički sat i senzor za ovakve pojedinačene nisu isti i kad se stavi pogrešan onda sat pogrešno pokazuje temp. A u prodavnicama nemaju pojma o dve vrste senzora... Senzor za zajednički sat (u novijim rusima) je DTUŽ-02, a senzor za pojedinačni termometar je TM-100.

Naravno, ovo samo ako je nešto menjano na rusu (sat ili senzor), a ako ništa nije dirano a povećana je temperatura onda treba negde drugde tražiti grešku. Uzgred, kod mene u setvospremiranju sa IMT spremačem 2,9m sa duplim rotorima ne diže temperaturu. Stoji zakucana na 80. Sat sam proveravao i tačno meri...

Poslednja izmena:
Stavljen je mehanički sat sa sondom i probo sam.ga u ključaloj vodi sonda samo brboće.Inače ovakav je tip senzora kod mene za onaj kombinovani sat
20250503-141559.jpg
20250503-141612.jpg

Imam oba, original je kombinovani, a ja sam dodao i mehanički Teleoptikov. Taj mehanički pokazuje za 5 stepeni manju temperaturu od stvarne.

Ajd kad budeš mogao slikaj kako si to rešio da ih upariš
Na mesto (u glavi) gde ide senzor originalnog (kombinovanog) sata sam ubacio mehaničku sondu (kapilaru) Teleoptikovog mehaničkog termometra. Potreban je reducir jer se ne slažu navoji na Teleoptikovoj sondi i u rupi za senzor na glavi. Originalni senzor kombinovanog sata sam prebacio na kućište termostata.
Na kućištu termostata je napravljen novi prihvat za taj senzor (električni) originalnog sata. Postojeći prihvat za senzor na (poklopcu) kućišta termostata je za havarijski davač koji pali lampicu i zujalicu kad temperatura pređe havarijsku vrednost. Obrati pažnju da je taj havarijski davač u stvari on/off prekidač i da je on u delu kućišta termostata koji nije u kontaktu sa vodom iz bloka sve dok termostat ne otvori. Zato to mesto nije pogodno da se umesto havarijskog davača stavi senzor za sat temperature, i zato sam pravio novi prihvat (zavario profi varilac) u donjem delu kućišta termostata u kom je stalno voda iz bloka, odnosno tu senzor stalno ima kontakt sa vodom čiju temperaturu meri. Na slici se vidi da je donji priključak za senzor u stvari zavarena cevčica. Novi traktori imaju na svojim kućištima termostata već fabrički ostavljeno mesto za davač temperature u tom donjem delu kućišta termostata.

Evo kako izgleda kućište termostata na novim rusevima, na poklopcu termostata je havarijski davač, a na donjem delu je uvrnut šraf, a umesto šrafa je moguće staviti senzor temperatue:

Poslednja izmena:
Kako taj havarijski senzor testirati,i gde mu je njegova zujalica u instrument tabli ?.Po meni je jako bitno da on radi,niko od nas ne gleda stalno na temperaturu,a moze puci remen ili nesto drugo ,kao meni npr onaj izvod iz bloka kod kabine odakle ide za grejanje,izgubio skoro pola antifriza zbog toga ,dobro sam osetio po mirisu inace ne bih stao na vreme.

Isto kao i ovaj običan na ovom snimku što je stavio Srđan. Samo mislim da sam negde pročitao da on reaguje na 120 °C što je poprilično već kasno.
Pali crvenu diodu i valjda zujalicu ovu jedno što ima u tabli. Ako je ta, džaba. Ta se čuje jedino kad traktor ne radi. :)

Ja sam ovaj običan stavio mehanički i obeležio tačno gde mu je 90 °C. Trebo bih i ovaj drugi da testiram, da stavim neki osetljiviji ako je stvarno na 120 i da ubacim neku jaču zujalicu.

Kako taj havarijski senzor testirati,i gde mu je njegova zujalica u instrument tabli ?.Po meni je jako bitno da on radi,niko od nas ne gleda stalno na temperaturu,a moze puci remen ili nesto drugo ,kao meni npr onaj izvod iz bloka kod kabine odakle ide za grejanje,izgubio skoro pola antifriza zbog toga ,dobro sam osetio po mirisu inace ne bih stao na vreme.
Zujalicu sam sad isprobao, stavis zicu na masu i jedva se cuje zujanje, to niko ziv nemoze da cuje kad traktor radi..bolje tamo staviti sondu od elektronskog sata!!

Prosto! Prikačiš na njegov izvod jednu pipalicu unimera (postavljen na područje zujalice) a drugu na telo davača (stegneš nekom žicom) i potopiš u ključalu vodu. Na 100 stepeni bi trebao da pišti unimer, odnosno da se kontakti u davaču spoje (da ponovim, jedan kontakt u davaču je spojen na njegov izvod a drugi kontakt je spojen na telo davača). Kad se voda počne hladiti onda se kontakti u davaču razdvoje.

Što se tiče zujalice, ona je kod novijih rusa ispod komandne table negde na sredini. Ona pišti i kad temperatura vode pređe havarijsku vrednost, i kad pritisak ulja padne ispod neke havarijske vrednosti. Naravno ako su ispravni havarijski davači temperature i pritiska ulja, i sama zujalica. Ako je zujalica dobra i dobar havariski davač pritiska ulja, onda zujalica pišti čim daš kontakt ključem (jer nema pritiska ulja dok motor ne radi), i pišti dok ne startuješ traktor i podigne se pritisak ulja... Često ta zujalica ne radi, ja sam moju menjao nekom piezo (uzeo iz nekog automata žmigavaca), a posle sam na Najlonu u NS kod prodavaca sa zemlje kupio budzašto zujalicu iz nekog auta, samo nisam je još stavio... Kad je budem ugrađivao probaću da napravim neku elektronsku logiku da zujalica može da pišti samo dok radi alternator (da mi ne probija mozak kad stavim ključ)...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh