MTZ Belarus

Nije li malo puno 3x35 za šestu kornjaču?
Ја идем 5. корњача. 2х35. Стичем утисак да терам полако. Или је земља у питању? Можда дубина? Мада и ја идем добро испод 30. Можда 25-6. На једној њиви чак 4. корњача (не ове године, сад сам тањирао за жито).

Bilo je reči da 1025 ne moze da seje.
Kod mene je sejao 5 godina sa majom, bez greške

7d1b58bcffeef8c1bf694103d091d096.jpg

Red prolazi 6-7cm pored traga točka

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

još jedno pitanje za tebe treba da orem sa jednim 82.1 kod kolege ali traktor ima problem sa menjačem u sporim brzinama čuje se kad se tera zvekeće., Ovde lokalni majstor kaže da ih ne koristim nego da orem sa 6-om kornjačom, ima dosta da se ore.Da li može da se izazove veća havarija u menjaču ako se vozi tako vukao bi 3 glave vogela 3x35 cm.
Jedino ako budes orao na 20cm... Ja sam sad išao 4 zec sa 3x35 na 27-8cm.

Ja sam ove god orao sa 1025 sa dve glave obrtac, ni ne oseca kad ga vuce, pustio sam ga do grede u dubinu a plug je visok 70 cm taka da ima sigurno 40 cm oranja. Nikad nisu ovako duboko uzorane njive kao ove god, to sam namerno hteo da se ta sabijena zemlja od 30 do 40 cm malo prevrne.
Sl god je u planu da se menja plug za 3 glave....

I ja sam jedne godine orao 6om kornjačom jer je isto menjač lupao u 5oj,i još jedne kad je godina bila povoljna...kod nas nije teška zemlja za obradu,al nije baš ni za 6tu brzinu,tj baš su retke godine kad to ide tako...
Ova je čudna godina negde može negde ne,evo baš sam malopre zakačio plug za 820,da završim sa njim oranje čisto da me želja mine...

Čemu služe dve osvine na samom traktoru 892 na koje se kače poluge? Pretpostavljam da bi priključna mašina mogla da ide nize tj. više.
Pukla mi je donja pa me zanima jel smeta plug da se kači na gornju?

4ta zec i 6ta kornjača nije velika razlika u brzini kretanja...možda 0.2 do 0.5 kmh u korist 6te kornjače,ne znam sad napamet..
Vidi stvarno skoro pa iste brzine... A ja sam 4 zec uvek smatrao sporijiom od 6te kornjače...sta je tu onda manje opterećenje za menjac? Da ide 6a preko reduktora ili 4ta direkt?

Bolje je zec...al iz nekog razloga imam utisak da je "jači"u kornjači...
Treća i 6ta u zecu bi trebalo da su direktne i da je to najpovoljnije za menjač...al rus je to nema on tu nekih mana ko torpedo recimo da ne smeš u ovim ili onim brzinama, izdržljiv je on...
Dedina 82ka,što je frontal na njemu je 40 godina orao u 5ta kornjača u 90 posto slučajeva,i za 7 ili 8 k sati je rađen menjač dva puta,prvi put zbog zupčanika upravo 5te,drugi put posle 150 sati zbog matice na konusnom...tako da ne razmišljaj puno u kojoj si brzini,već gledaj da je traktor prilagođen uslovima rada i samo vatra...

Pa tako uglavnom i radim... Mada koliko vec godina pratim ovu temu zaključio sam da mu je 7ma tj 4ta brzina naj bolnija...
Dok sam orao sa 757.20 uglavnom sam išao 5a zec eventualno 7ma kornjača... A sad sa vogelom, 3 glave kombinujem baš kako kažeš.. Da ne dimi i da se ne muči.

Kad sam sve ovo ispratio (zapratio) doneo sam konačnu odluku. NIKAD neću uzeti rusa. Koliko vidim neki voze rusa 30 godina i ne znaju koje su mu brze, a koje spore. U kojoj treba orati, sejati, transport...
Mog fergusona ne menjam ni za živu glavu. Lepo piše 1,2,3, HN. A tu je i SH - BH i uvek znam u kojoj sam i šta radim i kako.
Izvini Nebojša ali kod mene neće biti posla za tebe. :nono:

Nazad
Vrh