MTZ Belarus

Za tačno pokazivanje električnog sata temperature kod rusa je potreban odgovarajući senzor (датчик). I kod mene je kad sam kupio traktor el.termometar pokazivao manje (i to prilično) od stvrane temperature, sve dok nisam prokužio da je senzor neodgovarajući. Postoje senzori za el. termometre koji su samostalni (u svom kućištu) - za one starije ruse, i senzori za el. termometar u sklopu velikog sata sa svim ostalim instrumentima (pritisak ulja, pritisak vazduha, voltmetar, novo goriva). Ta dva tipa senzora isto izgledaju ali iznutra se razlikuju i ako se pomešaju onda nije tačno pokazivanje. Poseban problem je slaba masa kabine i instrument table kod novijih rusa pa tu često el. instrumenti "divljaju". Al' kad je sve u redu prilično tačno pokazuju. Doduše, dodatni mehanički termometar je samo plus...
Zato ja stavio jos 2,mehanicka.jedan na termostat,drugi na glavi.ako jedan zakaze,nece druga dva.pre nesto sam inace resio kocnice koje su cesto znale da blokiraju dok se malo ne radi sa traktorom...sada koci kao auto.

Priblizi se 100. Izvadjen termostat i onaj mali filter od ulja kod hladnjaka.

BTW. Da li mogu da izvadim hladnjak bez da skidam hladnjak ulja. Mislim otkačio sam ga od vodenog hladnjaka, skinuo cev od komresora koja svakako mora da se skine, oslobodio hladnjak u potpunosti i kad krenem da ga vadim za nešto mi zapinje. Doduše sam sam pa ne mogu tačno da vidim da li samo treba da se pomeri nešto ili mora još stvari da se skida. Rekao bih da ove cevi od ulja što idu preko hladnjaka ne moraju da se skidaju jer deluje da ima mesta da se podigne gore do njih a onda levo se izvuče?
Mrka kapa da ce mu mnogo pomoci ventilator ako bas ide toliko visoko.
Ako niste proveravali hladnjak odnesite ga kod nekog da ga opere kad je vec skinut.
A ako se opet bude tako ponasao glava dole.
Nema druge.

Majstori su danas kao hirurzi pocnu da vade delove dok ne proradi.

Misle da ce dobiti da barem termostat ne stopa pa ce posle resavati dalje.

E ovo prvi put cujem. Pa sta su mislili da ce time dobiti? Jel traktor u garanciji bio kada su to radili?
Mislili su da ce dobiti bolji protok vode kroz sistem a time i bolje hladjenje.
Velika vecina majstora a posebno starijih ce vam reci da termostat ne treba i da ce masina svakako podici temperaturu kad se optereti a da se bolje hladi kad ga nema.

Па да ли су у праву ти мајстори који то говоре и каква су твоја искуства?

Po mom iskustvu nisu u pravu, ne opterecen traktor nikada nece postici normalnu radnu temperaturu,praktično motor ce biti polu hladan dok vozite

I ja kontam da je zbog boljeg boljeg protka. Takodje je izvadjen i onaj mali filter za ulje kod hladnjaka. Ustvari sad kad bolje razmislim nisu majstori vadili nego ja, ali po njihovom savetu.
Verovatno da dobije na hladjenju malo. Sa druge strane ne postigne tako brzo radnu temeraturu tako da je i habanje malo veće dok se ne ugreje. Mada do njive će se traktor svakako dovoljno zagrejati.

Sta ja da kazem,menjao sam 4 termostata zbog niske radne temperature ...i odustao sam od toga jer uvek mu radna temp oko 60-70c ,tako zadnjih 10-12 godina.Nzm sta se tu desava,mozda je puklo negde kuciste pumpe pa prolazi voda ,nije mi jasno ...Sad kad sam orao bilo je i nocnog po mrazu ,jedva toliko ugreje motor da mi greje u kabini.

Kolika je ta pukotina ?
Sta ja da kazem,menjao sam 4 termostata zbog niske radne temperature ...i odustao sam od toga jer uvek mu radna temp oko 60-70c ,tako zadnjih 10-12 godina.Nzm sta se tu desava,mozda je puklo negde kuciste pumpe pa prolazi voda ,nije mi jasno ...Sad kad sam orao bilo je i nocnog po mrazu ,jedva toliko ugreje motor da mi greje u kabini.

Pa znam ....ali nzm sta moze biti taj traktor konstantno hladan,menjao sam i nekoliko tih satova za temperaturu,sve je to isto.

Pa znam ....ali nzm sta moze biti taj traktor konstantno hladan,menjao sam i nekoliko tih satova za temperaturu,sve je to isto.
I da ima pokotinu sigurno nije tolika da prodje dovoljno vode da bi hladnja funkcionisao iole efikasno. Tebi bukvalno nikad ni ne otvori termostat ako kazeš da je temperatura tolika. Jel si sigurand da je termometar ispravan? Tako niska temeratura .. čudno jako.

Proverim ih uvek u kljucaloj vodi,ono za kafu,grese svi za oko 5-7c i to uracunam kad gledam na sat.Ne mogu vise sam izgubio volju da ih menjam i termostat,iako sam kupio nov pre nekoliko meseci ...

Па да ли су у праву ти мајстори који то говоре и каква су твоја
Moja iskustva su da se ne treba praviti mnogo pametan i izmisljati toplu vodu i rupu na saksiji jer je odavno izmisljeno.
Mnogo pametnih ljudi je mislilo dok nije zakljucilo dal tu treba da ima termostat ili ne treba.

Nazad
Vrh