MTZ Belarus

Ferga ostaje glavni, a ovo više kao neko razmišljanje.

Mislim da bi bilo teško. Samo razmišljam kako bi mi bilo da se sada navikavam na drugu komšinicu.
Šalu na stranu, sve bi nekako i moglo ali te brzine zec - kornjača, tamo vamo, pitanje kako bi ja to savladao. Ovako vozim fergu, vetrić ćarlija, čujem ptice, osećaj prostora, bem li ga. Još ako stigne i atestiran zaštitni ram... A da je još mogao da bude sa kačketom, pa na preklapanje, kakav JD.
Samo bi mu nalepio novu oznaku - IMT 539 R ( ovu oznaku "R" sam video da ima i JD).

Hvala,ali odneo sam jutros klip u ce-hid.Klip sam skinuo jer je preko zime izbacio dosta ulja tu nazad kod poluga,kad sam ga skinuo vidim da je i klipnjaca ostecena malo,kako pojma nemam ...
@sale ratar Ciji je broj,neka firma ili ?.

Poslednja izmena:
Mislim da bi bilo teško. Samo razmišljam kako bi mi bilo da se sada navikavam na drugu komšinicu.
Šalu na stranu, sve bi nekako i moglo ali te brzine zec - kornjača, tamo vamo, pitanje kako bi ja to savladao. Ovako vozim fergu, vetrić ćarlija, čujem ptice, osećaj prostora, bem li ga. Još ako stigne i atestiran zaštitni ram... A da je još mogao da bude sa kačketom, pa na preklapanje, kakav JD.
Samo bi mu nalepio novu oznaku - IMT 539 R ( ovu oznaku "R" sam video da ima i JD).
Чика Ацо онда силу небеску или Бога оца без кабине и нема много размишљања око брзина. А комшиница и даље на блатобрану своје место има.

Vidi imenjače, ti ne moraš da se razmišljaš zec kornjaca. Sila je to, ide u svaku brzinu. Teraš samo u zeca i nemaš jeda, ako je to jedini problem.

@dukej
Пре неки дан сам разбацивао вештак и стао поред приколице да натоварим и кад сам хтео да упалим трактор мртав - нема струје нигде. Прво сам гледао осигураче и ту сам видео да је један од 15А прегорео (први слева), заменио га али ништа се није десило. Углавном, утврдило се да се једна жица са леве стране резервоара уља хидраулике очешала о поменути резервоар и ту је био кратак спој. Прегорела је једна плочица испод црног поклопца (тај поклопац ми је давно испао) - то се налази такође са леве стране резервоара уља хидраулике. Замењено је и упалио сам трактор и отишао да радим. Међутим, у повратку сам приметио да ми раде стоп светла а кад стиснем кочницу она се угасе (дакле ради контра). Само још да напоменем да ми се претходни дан десило да сам укључио вентилатор за грејање кабине и није радио па после кад сам пробао радио и како је било сунце ја га искључим и више нисам могао да га укључим. То сам приписао прекидачу или лошем контакту на самом прекидачу. После овога са стоп светлима мислим да има везе са тим. Питање је на који начин може стоп да ради наопако? Односно, да ли тај прекидач (тастер заправо) стоп светла има NO и NC? Свакако морам звати мајстора да ово види.
Дукеј, ако можеш молим за одговор.
И, само да додам, с времена на време ваља проверити да није нека жица огољена и/или црево начето поготово после дужег стајања јер и мишеви воле да грицкају изолацију.

Poslednja izmena:
Stvrano ne znam, nisam zagledao na rusu taj prekidač za stop svetla i ne znam kakav je, al' pogledaću sutra popodne kod mene na traktoru kakav je taj prekidač.

Још да напоменем да ми је ручна кочница спуштена (тј није активирана) али не додирује онај прекидач а не сигнализира ми да је "активна" (није ни раније радила сигланизација за ручну). Пре оног проблема са мењачем кад ми је онај "мајстор" разбуцао и шта треба и шта не треба ручна је могла да се спусти до краја тако да притисне прекидач. Не могу боље да објасним, ваљда разумете мада видим да је конфузно.

Sad sam malo pogledao šemu elektroinstalacije, stop svetla dobijaju struju preko običnog prekidača (verovatno tastera), a prekidač dobija napajanje preko tog prvog levo osigurača (15A) koji je tebi bio izgoreo. A taj osigurač od 15A dobija napajanje direktno sa glavnog osigurača (60A - to je ta pločica koju si opisao da je pregorela kad se žica naslonila na masu). Znači, ako su osigurači dobri, plus 12V preko osigurača i prekidača kočnica dolazi na stop svetla. E sad ako se nešto desilo sa prekidačem (kad je pregoreo osigurač da su se u tom trenutku istopili kontakti u prekidaču) pa da spaja kontakte i bez pritisnute kočnice onda bi stop svetla gorela stalno, a prilikom stiskanja kočnice (samim tim i prekidača) da se razdvoje ti kontakti (ko zna kako su se unutra istopili kontakti). Dakle tu treba om metrom proveriti sam prekidač stop svetala.

E sad se postavlja pitanje zašto je pregoreo osigurač stop svetala (15A)?

Prvo proveri da li su žice na prekidaču kočnica dobro izolovane od mase (jer na njima je 12V). Potom proveri armature stop svetala da li su tamo kontakti za sijalucu stop svetla ispravni, odnosno da nije tamo kontakt od plusa dodirnuo masu. I još prekontroliši utičnicu za osvetlenje za prikolice, da se nije onaj tamo kontakt za stop svetla spojio sa masom.

edit: prekidač na ručnoj nema (električne) veze sa prekidačem na stop svetlima i nema uticaja na to što je izgoreo osigurač stop svetala.

Ako vam se zemlja rasipa posle zime nema potrebe za rotodrljacom, ako ostaje u busenu i tesko se razbija onda po meni za 80ks rusa 2,5m

Nazad
Vrh