MTZ Belarus

Jel može neko da mi objasni zašto neki stavljaju u lulicu na kućištu termostata cevasti osigurač, tj. sa njime smanje promer rupe u lulici? Ja čuh da se time postiže bolje grejanje kabine i na leru, al' mi to baš nije jasno.

Novi tip termostata kod rusa ima dve uloge ili funkcije kao i kod nekih automobila koji imaju slican termostat,ima gornji sesir koji otvara i zatvara a isto tako ima i donji sesir na termostatu koji je malo veci koji isto ima svoju ulogu,kad je termostat zatvoren vodena pumpa gura vodu u blok,ta voda se penje gore u glavu i kroz tanko crevo na kucistu termostata ta voda se vraca punovo u pumpu pa u blok,znaci kruzi i mesa kroz sam motor,bolk glava blok glava,kad se termostat otvori skroz,donji deo termostat(sesir) zatvara protok vode kroz to tanko crevo i punom snagom vodena pumpa salje vodu u blok a ona se penje u glavu,iz glave pravac hladnjak,a iz hladnjaka ohladjena u pumpu pa u blok i tako u krug,kad se termostat izvadi onda pumpa negura punim kapacitetom kroz hladnjak nego deo protoka se vrti i u krug blok/glava pa to moze nekad biti i pogubno za sam motor,pogotovo na 1221 kod kojeg kad se izvade termostati vodena pumpa negura dovoljno i nehladi zadnji kraj bloka i glave pa brzo ode zaptivac glave do kabine,tako da naravoucenije je da je uvek dobro imati termostat jer ce se motor sigurno bolje hladiti kad su napolju vece temp. jer ce pumpa uz prisustvo termostata gurati vecu litrazu u minuti kroz hladnjak nego bez termostata,suzenjem protoka kroz tanko crevo moze da izazove bolje grejanje al ja se stim nebi igrao,u oba rusa imam termostate 80 stepeni i bas dobro greju,cak i preterano

Danger svaka ti je "NJEGOŠEVA"!!!!!
Nek se u nečemu slažemo!!
Motor bez termostata se lošije hladi i nikad ne ohladi naj udaljenije cilindre!!!
Sistem za hladjenje ima "MALI TOK" i "VELIKI TOK"
MALI TOK kao što je kolega rekao pumpa blok glava (radijator)
Veliki tok uključuje i hladnjak
Jesam pristalica rupice od 1_1,5mm u termostatu ali bez njega NIKAKO!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Nisam, malo je dorađeno kućište da stane davač sata temperature (a na glavi gde je pre bio taj davač je sad senzor mehaničkog sata temperature), al' termostat je unutra i odlično radi. Sad u oranju drži zakucano na 80 stepeni.

druze ako meni prebacujes, nisam ga sigurno ja izvadio, tako je traktor kupljen..
Ako malo bolje obratis paznju i procitas videces da sam Dukeju odgovorio,a sto se tice tvog traktora i da je kupljen bez termostata to neznaci da ti netreba da ga kupis i stavis,pogotovo jer imas problem s grejanjem a bez termostata ti taj traktor nemozes ugrejati nikako,nemozes imati grejanje u kabini ako je motor na 50 stepeni

Mislim da moze,bar sad na ovim temperaturama napolju,sad sam dosao kuci,orem u carapama i kratkim rukavima i jos mi toplo,plus otvoren prozor....meni na satu pokazuje 60c ,ima termostat,treci stavljen,ni sa jednim nije gurao na 80.Leti kad tanjiram ode na 75 maks i to je to...i sat temperature inace promenjen pre nedelju dana,isto pokazuje kao stari,koji je skoro tacan ,proverio u kljucaloj vodi,dzabe sam se namucio da ubacim nov sat.
@DraleTD Nema veze cep,ja nemam cep na hladnjaku,tj samo taj lim gore,ima rupa 5mm u sredini bez onog dela unutra sa gumicom i oprugom,znaci nikakvo dihtovanje i tako desetak godina,takodje otkad imam takav cep vise mi ne curi hladnjak nigde,pre je znao probiti na koja mesta nasumicno,antifriz je uvek u traktoru,godisnje dolijem 2-3 litre,nikad ne punim da ne bi izbacivao na tu rupu na cepu.

Ja isto nemam termostat, takvog sam ga kupio. I na 50 stepeni vec ima neko grejanje a recimo u oranju ode na 70-75 retko kad preko toga, i tada mi grejanje radi ko u kolima... Jednom sam menjao slavinu od grejanja pa sam ispustao antifriz i posel ga samo nasuo.. Na kom principu on dize vodu gore stvarno ne kontam,ali mislim da cep ne igra ulogu.

Dešava mi se da hidralik neće svaki put da spusti plug, onda moram ručicu(nije )žuta da povučem na gore pa onnda da spustim i to se dešava sporadično. Šta može da bude razlog??? MTZ 820 96god

Nazad
Vrh