Možda bi bilo najbolje da pitaš lokalne majstore sa kojima si dobar da li oni znaju da je neki dobar na prodaju.
Evo kako sam ja mog rusa kupio. Zbog količine zemlje mi nije trebao, ali zbog zdravlja sam morao da nađem traktor sa krštenom kabinom. Tako da mi je sad traktor neiskorišten, al jbg kad se dođe do toga da mora onda te to više ne sekira (tj sekiraju te druge stvari)...
Elem, iz pomenutog razloga u obzir su došli samo Zetor i Rus, dok su mi oni bolji i skuplji bili nedostižni. Zetori su držali jaku cenu i bili skuplji od Rusa kakve sam ja u prvi mah tražio, a to su bili oni narandžasti iz devedesetih koji su držali cene od 4000 do 6000 evra. Ovi za 6000 su bili u vrh stanju, ali ih je tad bilo slabo u oglasima. Jednog sam propustio mojom greškom a posle nisam nailazio na takvo stanje... Bilo je slučajeva da na slikama izgleda pristojno (552) a kad odeš ono groblje (a i onaj propušteni mi je povećao kriterijume). Uglavnom posle dvoimesečne potrage mene malo izda entuzijazam da svakodnevno pregledam oglase...
Posle nekog vremena jedan moj poznanik takođe krene u potragu za rusom. On i moj komšija su prekrstarili celu Vojvodinu, pogledali puno traktora, il' preskupo ili krš. I tako u povratku sa jednog takvog puta stanu na kafu u motel i tamo sretnu našeg lokalnog majstora. Požale se majstoru kako ne može naći kršten traktor za realnu cenu, i on im kaže da će možda biti jedan solidan rus na prodaju u susednom mestu. Gazda je kupio nov zapadni traktor i majstor pretpostavlja da će prodavati rusa, a zna ga jer ga je održavao. Nazovu oni odmah tog čoveka, i kaže im da je rus na prodaju. Taj moj poznanik je pogledao traktor, video da je malo zapušten ali da je kompletan, nigde nije ni čuknut ni ogreban ni poderan, tapacirung u kabini nigde ni zagreban... Cena 8000e. Međutim posle dan dva on reši da ipak uzme novog i tako ja dobijem priliku da kupim ovog rusa. E sad 8000 je bilo više od onih 6000 koliko sam ja bio namenuo za traktor, ali ovo je traktor bio iz 2004. (tj. kupljen je pred Novu Godinu 2005. pa mu je 2005. bila prva sezona) tj. 15tak godina mlađi od onih narandžasttih, ti noviji traktori su u to vreme po oglasima bili oko 10000e... Tu ja prelomim uzeću ga, međutim nije bio 8000 već 8500 (poznanik je cenio da bi ga gazda dao za te pare, al ovaj ni da čuje). Tu ja skoro odustanem, ali me majstor ubedi da vredi te novce. I tako ja uzmem traktor za 8500 a posle sam još dao preko 2000e da se sve dovede u picikato stanje. Tu sam bio prvo jako ljut što je sve skupa izašlo toliko, međutim posle godinu dve korišćenja me ta ljutnja prošla jer sam uvideo da za toliko novaca idu po oglasima a ovde sam znao da je sve (osim motora i menajča koji nisu dirani) u stanju novo...