MTZ Belarus

sa razdelom i međugasom se ustvari usklađuje samo brzina kretanja mašine sa brzinom zupčanika u menjaču(da se lakše uslade brzine i uzupče zupčanici).ako se to pravilno radi,netreba čak ni kvačilo i menjač može biti 100god.a kod nepravilnog korišćenja(iz neznanja)netraje baš dugo.dobra tema za diskusiju

kod klasične 82-ke,pravilnom upotrebom kornjača-zec možeš ga zaletati iz manjih u veće samo što je kombinacija menjača takva da je malo ko pravilno koristi.ima brzina koje su za kilometar brže na kornjači nego na zecu-nelogično ali je tako,to se vidi naročito u oranju
Post je spojen: [time]1268140862[/time]

jer dok prebacis obje rucice izgubis na vremenu , pitam jer imam u planu da ubacujem i zeca i kornjacu na moju 52ku :haha:
to ce biti pravi zooloski vrt zec kornjaca i ris :ppozdrav:
a šta ako vučeš recimo 2 vagona iza,kako ćeš da ga zaletiš?a razlika između 8 i 9 je velika
Post je spojen: [time]1268169723[/time]

miroslavjovanovic78@gmail je napisao(la):
sa razdelom i međugasom se ustvari usklađuje samo brzina kretanja mašine sa brzinom zupčanika u menjaču(da se lakše uslade brzine i uzupče zupčanici).ako se to pravilno radi,netreba čak ni kvačilo i menjač može biti 100god.a kod nepravilnog korišćenja(iz neznanja)netraje baš dugo.dobra tema za diskusiju
::svaka cast:: TJ. Broj obrtaja dva zupcanika u menjacu koji traba da se uzupce

pitam se kod 82ke konkretno zar nije lakse ici 8 kornjaca pa 9 kornjaca i onda u zeca :sta:

jer dok prebacis obje rucice izgubis na vremenu , pitam jer imam u planu da ubacujem i zeca i kornjacu na moju 52ku :haha:
to ce biti pravi zooloski vrt zec kornjaca i ris :ppozdrav:

ja gde sam prolazio sa rusom 820,ljudi su se krstili,a prevezao sam mnogo tereta.vukao sam prvu prikolicu 511,a drugu 489(njih dve samo 6t)plus 17-18t.tereta kukuruza to je 24t tereta.samo sam 2 puta zapao sa njim moram priznati.stanem na tvdo i zalećem ga pravilnim izborom brzina,kad dođe u blato on je već recimo u 6-toj-ili 7-moj,točkovi vrte(zato što je lagan za taj teret),i ili će proći ili neće.obično ide ako je traktor 4tznači trebalo bi da vuče dupli teret(tu nema da neprođeš).a što mi kačimo 4 puta više,e to je već umeće i preterivanje.al takav je tempo :ppozdrav: :ppozdrav:jače je blato od svatova
Post je spojen: [time]1268170785[/time]
Da jeste razlika izmedju osme i devete velika ali se ona manje oseti u kornjaci nego u zecu. Razlika izmedju 8 i 9 u zecu pri punom gasu je nekih 16km/h a u kornjaci je 11 km/h. Evo zasto 8 zec=19km/h a 9=35km/h dok je u kornjaci 8=15km/h a 9=26km/h i tu ti ruja lakse povuce u kornjaci kada ga presaltas iz 8 u devetu dok je u kornjaci, a naravno da je jos lakse kad presaltas iz 8 u zecu u 9 kornjaca pa tek onda u zeca.
upravo tako.bravo

Da jeste razlika izmedju osme i devete velika ali se ona manje oseti u kornjaci nego u zecu. Razlika izmedju 8 i 9 u zecu pri punom gasu je nekih 16km/h a u kornjaci je 11 km/h. Evo zasto 8 zec=19km/h a 9=35km/h dok je u kornjaci 8=15km/h a 9=26km/h i tu ti ruja lakse povuce u kornjaci kada ga presaltas iz 8 u devetu dok je u kornjaci, a naravno da je jos lakse kad presaltas iz 8 u zecu u 9 kornjaca pa tek onda u zeca.

Zeka je napisao(la):
ja ovako saltam sa dve "zmajeve" zita 82-jku ....: krecem 6-om sporom,prebacim u 8-mu sporu,pa onda u 8-smu brzu i onda u 9-u sporu.....i ako ima potrebe u 9-u brzu,mada nema potrebe jer teret i ovako svakako gura.....

Najispravniji način šaltanja kod Rusa sa tim menjačem. :D
Samo duplo kvačilo i Rus pevajući ubrazava.

Ja nemam Rusa al' se nešto mislim da mog IMT 560 do jeseni zamenim nekim udobnijim, a tu bi već i Ruja mogao doći u obzir.

Zato imam jedan predlog, da se otvori posebna tema sa objašnjenjem, (mali tutorijal), kako se koristi menjač u Rusu, al' onako detaljno, korak po korak (npr. zaletiš, pustiš gas, stisneš kvačilo, izbaciš menjač iz brzine, pustiš kvačilo, ponovo stisneš kvačilo, ubaciš u brzinu, puštaš kvačilo i dodaješ gas... dakle skroz detaljno). I to da bude onako kako se većina složi da je najbolje pošto vidim da ima različitih iskustava. Ovo korisnicima Ruje izgleda smešno, ali totalnim početnicima u radu sa Rusom (budućim korisnicima) može mnogo pomoći.

U principu, mogla bi ta tema biti univerzalna, ne samo za Rusa, pa da se do detalja objasni šaltanje nesinhronizovanih menjača. Sad će neko reći da je to već mnogo puta napisano, znam ja to ali bi mnogo bolje bilo da je to u jednoj izdvojenoj temi nego da svako pretražuje po 160 strana. A i ne bi bilo potrebe da se posle opet o tome piše iznova i iznova sa svakom novom postavom na ovoj temi.

edit: Otvorio sam novu temu, a ako uredništvo foruma smatra da nije potrebna neka je izbrišu. Ja mislim da je svakako potrebna. Na svim tehničkim forumima postoje teme sa tutorijalima za najčešće postavljana pitanja, pa neka i na ovom našem bude tako nešto. http://poljoinfo.com/tehnicke-i-ost...a/saltanje-nesinhronizovanih-menjaca/new/#new

@Becarina pusta

Pa podrazumeva se saltanje reduktora izmedju 5. i 6. brzine!
Mozda sam ja dobro mislio a ti me nisi dobro shvatio-prenosni odnosi izmedju 3; 4; i 5; tj. 6; 7; i 8; je isti ili skoro isti tako da se jako lako ubada brzina. Dakle, krecem iz kornjace:
3; 4; 5; reduktor 6; 7; 8; 8. zec, 9. kornjaca, 9. zec
Naravno, misli se pod teretom!
Ne boj se, vozim ja i 'Rusa' iako posedujem IMT-ove...

@dukej

Pa to nije nikakva mudrost!

Kada ides u visi stepen prenosa (citaj po naski:brzinu) onda samo duplo kvacilo a kada ides u nizi stepen prenosa duplo kvacilo + medjugas! Potrebno je imati i malo sluha za to i malo experimentisati sa svakim NE sinhronizovanim menjacem i nauci se lako. Neko ko nije rodjen za volan i voznju taj nece nauciti ni 100 godina da se vezba!!!

@grunt

Zaboravih da ti kazem-i kod mene bi bilo tako da imam neki traktor sa cudnijim menjacem od istog na 577. :D
Posto je drugarov 820 bio nesto kod mene i hteo cale to da proba da on vidi kako se to vozi, prvu brzinu koju je potrefio je 9. ... ja sam se valjao...... :haha:

@ Bubu

Hvala ti na objašnjenju, ali da sam ja totalni početnik (za Rusa jesam) ja bih ti rekao da sad znam isto koliko i pre tvog odgovora. Dakle, razumite da se svako nije naučen rodio i da nije sramota nešto ne znati. Da sam totalni početnik pitao bih te šta znači duplo kvačilo, kad se daje međugas i sl. Onome ko zna je ovo smešno ali onome ko ne zna itekako znači da negde može da vidi kako se to radi korak po korak, što detaljnije.

Pošto se ovakve diskusije vode svako malo na forumu (kad god dođe neka nova grupa forumaša), smatrao sam da je bolje da za to postoji posebna tema, nešto kao neka vrsta tutorijala za početnike. Na svim tehničkim forumima postoje takve teme sa tutorijalima o najčešće postavljanim pitanjima baš iz razloga da se svako nov ko dođe na forum upozna sa nekim stvarima i ne postavlja ista pitanja milion puta.

Dukej da ti kazem iskreno,to sto ti citas na ovom forumu o saltanju rusa,samo te jos vise zbunjuje,mi koji posedujemo rusa se razumemo.Naj bolje je da ti to neko objasni u praksi,tada to deluje mnogo jednostavnije,lepo sednes pored nekog ko ima iskustva i gledas o cemu se radi,zatim ti pokusas i posle par puta cudis se sam sebi kako sam uspeo :ppozdrav: jednom rus uvek rus :cao:

MONTOYA je napisao(la):
Ja kad sam seo prvi put u rusa staru 82ku nije mi bio problem šaltanje doduše išao sam "prazan" veći problem mi je bio volan

:haha: Eee to zna bit velik problem. Preporučam svima koji imaju viška kila, a žele ih se rješiti, da sjednu u rusa (po mogućnosti sa dvije lošije i pune prikolice) sa lošim volanom i peglaju sa što većim gasom. Salo se topi i cjedi od glave do pete tako da je mršavljenje i gubitak apetita zagarantirano. :D :haha:

Šalu na stranu. Neuštiman volan na rusu zna stvarati dosta problema tjekom vožnje na asfaltu.

Bećarina pusta je napisao(la):
MONTOYA je napisao(la):
Ja kad sam seo prvi put u rusa staru 82ku nije mi bio problem šaltanje doduše išao sam "prazan" veći problem mi je bio volan

:haha: Eee to zna bit velik problem. Preporučam svima koji imaju viška kila, a žele ih se rješiti, da sjednu u rusa (po mogućnosti sa dvije lošije i pune prikolice) sa lošim volanom i peglaju sa što većim gasom. Salo se topi i cjedi od glave do pete tako da je mršavljenje i gubitak apetita zagarantirano. :D :haha:

Šalu na stranu. Neuštiman volan na rusu zna stvarati dosta problema tjekom vožnje na asfaltu.

xaxaxxaxaxaxaxaxaxa :haha: :haha: :haha:
Samo mi reci jel se covek oznoji od motanja volana ili od straha?

Evo jednog 'Rusa' sto sam terao kad sam morao:

@Bubu: Uglavnom se znojiš od straha, no ako je volan još i tvrd onda je to još bolje jer se povećava znojenje, a samim tim i mršavljenje. :D :haha:

Prvo znojenje i adrenalinski šok za volanom sam imao sa MTZ-52, kao što je na tvojim slikama. Kad se ruuuja otme na asfaltu onda je to borba čovjeka i stroja. Ti vamo, on tamo, ti malo lijevo on puno lijevo... :haha: Kaka emisija na Discavery-u o životu u divljini sa divljim zvjerima i zmijama, ovo je još gore. :haha:

Bećarina pusta je napisao(la):
@Bubu: Uglavnom se znojiš od straha, no ako je volan još i tvrd onda je to još bolje jer se povećava znojenje, a samim tim i mršavljenje. :D :haha:

Prvo znojenje i adrenalinski šok za volanom sam imao sa MTZ-52, kao što je na tvojim slikama. Kad se ruuuja otme na asfaltu onda je to borba čovjeka i stroja. Ti vamo, on tamo, ti malo lijevo on puno lijevo... :haha: Kaka emisija na Discavery-u o životu u divljini sa divljim zvjerima i zmijama, ovo je još gore. :haha:

HAHAHAHAHA, ovo je dobro napisano... Ja mislio da stari rusi imaju servo volan i da je to precizno, al ocito da postoje i musicavi traktori. Nije valjda na svim starijim rusima volan tako "neposlusan"?

Nazad
Vrh