Ok, pogledao sam.
Znam da se šrafovi na točkovima nazivaju brezonma, sada znam i više o njima.
Taj model testere zaista ima tu manu.
Ne samo što se vremenom otpuštaju na auspuhu, već i oni od ispod koji drže blok motora zajedno.
Međutim, kako sam shvatio, sem potrebe da se periodično proveravaju i dotežu, ne prave veći problem.
Navoji kod mene su stradali tako što mi je drvo uhvatilo testeru i iskrivilo mač, auspuh i oba šrafa auspuha.
Nisam je ja rasturao posle toga, ali pretpostavljam da pošto je auspuh bio prilično deformisan i šrafovi krivi, nisu ih mogli normalno odviti. Pa su u tom procesu navoji oštećeni.
Šta znam. Neka ga za sada tako, pa videću kako će se pokazati.
Ako traži samo dotezanje, dobro je.
Mada, sada kada razmišljam o tome kako brezoni funkcionišu, čini mi se da sam izgleda trebao razmišljati više. A nisam.
Kao što rekoh, reče drugar da zna o čemu se radi i da je njima tako radio stubline. Pa ja rekoh sebi ok, to će onda biti isto kao što je i bilo. I uzeo iste šrafove, tj uradio isto, kao i pre oštećenja navoja kako je bilo.
Zanimljivo da mi o toj mani naravno pojma nismo imali, a testera je kupljena.. čini mi se da sam video 2007. godinu kao godinu proizvodnje. To je i poslednja godina proizvodnje tog modela ujedno.
I ja nisam primetio labav auspuh, od kada sam počeo raditi sa njome pre nekoliko godina.
Sada sam proverio i šrafove motora - dobri su.
Za one koji imaju isti model, ili slične probleme, evo šta drugi kažu..
Nije problem dotezati, problem je ako se ne doteže, hoće labav i vruć auspuh da nalegne na telo testere i istopi rezervoar ulja.
Postoji modovanje nosača auspuha od nekog drugog modela testere, a kako vidim, ima i aftermarket set koji taj nosač dodatno sadrži:
Služi da ako i kada se olabavi, drži auspuh podalje od plastičnih delova testere.
Mada, iz mog iskustva, kada se olabavi i dobije zazor između stubline i auspuha - vrući gasovi u tom delu i dalje tope plastiku.
Kod mene je skroz izgorelo.
Nije progorelo, ali jeste izgorelo.
Oseti se to. Sada znam. Testera promeni zvuk. Čuje se da "duva" još negde, ne samo na izlazu iz auspuha.
PS
Malo vedrine - lepo mi da iz sobe gledam pristigla drva u dvorištu..
Koliki posao testera završi, to je neverovatno.
Stvarno imam poštovanje prema svim mašinama.