Motorne testere

Verovatno vredi poslušati.
Ovde korišćeno ulje jeste Husqvarna.
Imam nešto Oregon koje sam uzeo kada kupljen trimer..
.. ali, nisam radio sa njime od tada. Tako da i to treba utrošiti.

Pogledaću za svećice. Verujem da u Husqvarna servisu imaju takve.
Tu je i Stihl.

Da sam znao, bio sam pre neki dan tamo za gihtung auspuha i dva šrafa. Pa sam mogao uzeti.
Nego.. usput su mi oba, pa videću kada prolazim. Sutra.

Hvala za savet.

Poslednja izmena:
Ima tih svećica nisu nikakva egzotika, tvoje se samo da prema načinu korišćenja odabereš dal ćeš 7cu ili 6cu.7ca je "hladna" treba joj duži rad, 6ca je za nijansu toplija i može za kraći rad.A ako koristiš za potkresivanje samo onda može i 5ca, ali na duže staze nije zdravo za motor, pogotovo ako nekad kreneš duže da radiš.

Fabrički uglavnom stavljaju 7cu kao univerzalnu, ali sve se to menja prema navikama i potrebama.

Tako. Na Husqvarni mi je upravo ta svećica (7).
Zato i pretpostavljam da ih uvek imaju na stanju.

Testera se koristi za pripremu drva za grejanje. Što znači da radi ceo dan, praktično. I onda mi sudeći po tvom objašnjenju, takva i treba.

Nije egzotika. Lepo rečeno.
I za auto koristim NGK.
Upario sa kablovima i paljenjem.

Dok smo radili drva, skoro pa profesionalno mali Sthil je uvek zezao sa svećicom, tj uvek bila garava.Štelovano i šta sve nije radjeno, ona uvek isto.E onda sam popričao sa stručnjakom za 2T motore.Ta testera je služila samo za kresanje granja ceo dan pali/gasi od kad je na nju stavljena 5ca nikad više problema nije bilo, ali to je već ekstremno topla svećica i nije zdravo da se dugo radi sa njom.

A tad sam i shvatio kolika su nauka svećice :D

Da podelim novo iskustvo

Obaram suvu bukvu 30cm, sve ide kako treba , drvo pada u ocekuvanom smeru, testera ostaje da rad na leru.
Sta moze poci po zlu?
Odjednom ne znam sta se desava, nevidljivo sam napadnut sa svih strana.

Strsljenov
i, prosao sam sa 4+ ujeda, ja bezim a oni za mnom totalna napast.
Odmorim uz dve cigare, nema puno bolova ni alergijske reakcije i odlucujem da nastavim rad.
Natovarim 3m drva na prikolicu pa kuci.
Doktor u hitnoj sluzbi preporucio je akscizal i slicno ali ja nisam nista pio od lekova, glavobolja je prosla sutradan.
Ko je alergican na pcele verovatno je velika frka, odmah mora u hitnu.

Zbog bezbednosti rada sa motornom testerom skrecem paznju na strsljenove jer moze svasta da se desi pogotovu dok se koristi testera.

Ja sam davno ovde podelio slično iskustvo...taj događaj je bio pre više od 25 godina...veliki cer je oboren, a onda, posle 20-ak sekundi, roj stršljena...imao sam 3 uboda u leđa, ali srećom bez nekih većih posledica...crvenilo i blag otoka koji je do jutra splasnuo.

@fosters на којој висини је било гнездо? Да ли је гнездо било у дрвету?
Nema pravila na kojoj visini buše, ako te to interesuje, buše tamo gde je trulo u gde im je najlakše da buše.

Ako nekad na nekom drvetu vidiš stršljena kako ljušti koru, znaj da je gnezdo tu negde, jer od te kore svojim nekim sokovima, naprave celulozu od koje prave gnezdo.

Nazad
Vrh