Motorne testere

Rasklopio sam auspuh na Husqvarna 350 i naravno - otpale ove zavojnice koje idu kod reparacije navoja i stradali navoji na jednom od šrafova:

DSC04253.jpg

To im se desilo i početkom godine, pa su stavili nove, a sada nisu izdržale ni jedan dan.
Očigledno ta tehnika ne funkcioniše..
.. i sada gledam kako da napravim.

Jedna od ideja je da uzmem duže šrafove i ako uspem, ubacim maticu sa druge strane, jer navoji nisu slepi, tj može se od pozadi prići.
Nego.. sve mi to deluje nesigurno i klimavo.
Da ne otpadnu matice i naprave neku štetu, ako odu negde gde ne treba.

Drugo je da vidim, možda može i možda ima ko da zavari rupe na stublini, pa da se urežu novi navoji.

I treće - da vidim u servisu da li imaju neku ideju.
Ili nova stublina.

Bilo kako bilo, ovaj model je imao taj problem, a sada je još i veći.

Gledam na netu šta i kako su drugi radili. A možda i vi imate predloge ili rešenja.

Inače, rastavio sam i AGM malo. Da pritegnem šrafove i sl. Nov je i trebalo bi posle malo rada.
Kada skidao svećicu, da vidim šta govori, kako motor radi - raspala se lula kabla.
To mi se nikada nije desilo do sada.

Ok, sklopio sam i radi. A svećica - mat crna.
Biće da ima previše goriva.
Zato tako nekako grubo i radi, pretpostavljam.
Ostaje karburator da probam štelovati H diznu.. nego, to ostavio za kasnije.

Husqvarna me sada više muči.

Poslednja izmena:
Rasklopio sam auspuh na Husqvarna 350 i naravno - otpale ove zavojnice koje idu kod reparacije navoja i stradali navoji na jednom od šrafova:

DSC04253.jpg

To im se desilo i početkom godine, pa su stavili nove, a sada nisu izdržale ni jedan dan.

Jedna od ideja je da uzmem duže šrafove i ako uspem, ubacim maticu sa druge strane, jer navoji nisu slepi, tj može se od pozadi prići.

Drugo je da vidim, možda može i možda ima ko da zavari rupe na stublini, pa da se urežu novi navoji.

Ili nova stublina.

Gledam na netu šta i kako su drugi radili. A možda i vi imate predloge ili rešenja.

Inače, rastavio sam i AGM malo. Da pritegnem šrafove i sl. Nov je i trebalo bi posle malo rada.
Kada skidao svećicu, da vidim šta govori, kako motor radi - raspala se lula kabla.

Husqvarna me sada više mučhe

DSC04253.jpg

Ili nova stublina.

Husqvarna me sada više muči.
Ocigledno je da su jako lose izvrsili ugradnju heliko opruga i sada su napravili jos veci problem.Resivo je naravno i ima vise varijanti da se popravi.Nema potrebe za novim cilindrom,samo dobrog majstora ili strugara da nadjete da uradi na date rupe brezone odgovarajuce duzine i da ih uvrne,stavi na navoje odgovarajuci lepak i kako je neko gore naveo posle samo spolja stegnete sa maticama.

Sutra ujutru hoću.

Setih se da mi školski ima mašinsku radionicu. Radi ceo život mašinstvo. I njegov otac je.
Pa ću neki slobodan dan kod njega.
To što vi kažete, a i on šta misli.

Može se to srediti. Nije neki bauk, cenim.
Samo treba iskustvo i alat.

Definitivno, ovde treba proveriti koliko je 'mesa' ostalo i koji se navoj može urezati posle neuspelog heliko navoja.
Ako može da izađe M7, onda urezati taj nsvoj u cilindara, a napraviti stepenaste brezone M7 na strani stubline i M5 na strani auspuha za navrtke.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Za tu količinu drva nemoj se zajebavati sa malim plastičnim stilovima i husqvarnama, moja preporuka je Villager 500s ili 560s provereno i dokazano dobre. 180-200e za te pare mnogo robusnije i sposobnije testere od malih Stil i Husgvarna modela.
I ja godišnje stružem oko 20m³ za ogrev sa nekom villager motorkom, kupljena davno, lagana je i nema snagu za +40cm prečnika. Baš ću pogledati koji je model pa ću navesti... Doduše retko kad i sečem 50+ pa mi ova vrši posao, ali jel ostaje ista preporuka (500s ili 560s) za moje potrebe?

Ne znam kakve su ove AGM i čujem da novije Villager testere hvale, ali ja nisam imao dobro iskustvo.

Nekako nikad nije radila kako treba. Stalno menja ler i max bez obzira na štelovanje.
Lanac se otpuštao lako i kad je bila nova.
Prvo paljenje je uglavnom bilo komplikovano.
Rezervoar morao da menjam jer je procureo.
Dobro, membrane redovno, al to se podrazumeva kad zamenske koštaju 250 din.
Vrlo brzo je počelo ulje da curi kad je ustavim da stoji uspravno. Posle nekog vremena otišla i pumpa za ulje. Zanimljivo da zamena pumpe nije rešila curenje ulja.
Eno je sad rasklopljena. Ovo leto nije htela da upali nikako. Zamenim membrane. Upali malo radi 10 sekundi i ugasi se. treba da uzmem karburator od nekog da probam pošto nisam 100 siguran da je do njega ako je upšte budem i namešta pošto sam kupio lepu malo Štilovku MS 180 koja prede ko mače i seče ko zmaj, a za većim mačem retko kad imam potrebu.
Da stvar bude gora testera je isekla jako malo drva. Mislim da preko 30 metara nije sigurno.

Da se i ja malo pohvalim: 2010. g kupom.na akciji Dolmar PS 6400, posto sam prethodno kupio i njihov trimer Dolmar MS 4510. Trimer sam koristio i koristim cesto i imam sve standardne prikljucke. Bilo je nesto manjih kvarova ali brzo resivih. Testeru krenem s'vremena na vreme, kad imam neka veca drva. Nikad kvar nije imala ali ne znam ni da li je vise od 2 slepera drva isekla. Jaka, nista joj ne stoji ispred, ali i teska. Zato sam kupio za vocnjak Ruris, najmanji sto sam nasao. Kostao je pre 4 godine oko 60 evra. Morao sam ga malo prestelovati i doteci neke srafove. Od tada mi je to prva testera. Lepo pali, uvek upali, radi lepo i uvek mi je prvi izbor za radove oko kuce. Stvarno retko kad jos upalim Dolmar. Delovi se pasu od pijacarskih kineskih (posto je i ovo kinez) ali ne svi, i dosta su jeftini.
Kad sam ga kupovao (Ruris), hteo sam u stvari da kupim Stihl MS 180 koji je bio 3 puta skuplji. Sigurno da je MS180 bolji, ali ne 3 puta. Ono u cemu Stihl prednjaci jeste servis, sto kod Rurisa bisam imao dobra iskustva. Ali mislim da je to od slucaja do slucaja. Sve u svemu, ja sam zadovoljan.

Trimis de pe al meu SM-G991B folosind Tapatalk

privatni link za sliku

I ja godišnje stružem oko 20m³ za ogrev sa nekom villager motorkom, kupljena davno, lagana je i nema snagu za +40cm prečnika. Baš ću pogledati koji je model pa ću navesti... Doduše retko kad i sečem 50+ pa mi ova vrši posao, ali jel ostaje ista preporuka (500s ili 560s) za moje potrebe?
Nema oznake modela, šta li je ovo?

Moguće. Liči jako. Ja imam VGS 20 S i skoro je identična ko ova sa slike. Sem mača i poklopca za filter. Kod mene je šraf okrugli i mač je Oregon

Ova je kupljena pre 15ak godina sigurno, po slikama mi više liči na vgs 24 (po položaju rezervoara za gorivo i ulje i dužini mača 45cm). Svejedno, odlično je ona odradila posao (radi i dalje doduše), ali kad budem menjao moraće za nijansu jača. Kao što rekoh gore - godišnje max 25m³, ali polovina od toga je do 20cm prečnika pa mi ne treba sad neka mašina od hiljadu maraka i deset kg. A opet da ima snagu za poneko stablo od pola metra. Pa ti budi pametan!? :)

Ako je poneko od pola metra, može se seći "u krug", tako da kažem.

I meni ponekad mač bude kratak, ali nisam na to obraćao pažnju, tj našao za problem.

E sada, testere su mi oko 3 KS. Što znači, nešto jače.
I pored toga, znaju zastati, ako se previše nalegne.
Pa ih zato puštam da seku koliko njima odgovara i posao se uvek završi.

Naravno, ako se žuri i forsira - onda treba i duži mač i jače.

Ova je kupljena pre 15ak godina sigurno, po slikama mi više liči na vgs 24 (po položaju rezervoara za gorivo i ulje i dužini mača 45cm). Svejedno, odlično je ona odradila posao (radi i dalje doduše), ali kad budem menjao moraće za nijansu jača. Kao što rekoh gore - godišnje max 25m³, ali polovina od toga je do 20cm prečnika pa mi ne treba sad neka mašina od hiljadu maraka i deset kg. A opet da ima snagu za poneko stablo od pola metra. Pa ti budi pametan!? :)
E da 24. I moja je. Pogledaću baš posle. Eto ja sa mojom nisam ima sreće.

Skinuo sam cilindar na Husqvarni danas..

DSC04283.jpg

Idu karburator, cilindar i auspuh zajedno, ali sam ih ja razdvojio posebno. Da posle pregledam, očistim i ostalo.

Pre neki dan bio sam do drugara metalostrugara da vidim šta nam je činiti. I čim je ugledao, znao je o čemu se radi.

Kaže, iz Husqvarna servisa su mu redovno donosili da sređuje navoje auspuha. A sada mu je jasno i zašto ih nije bilo skoro, pošto su sami počeli da repariraju navoje.
Kaže, to ne drži dugo. On ugrađivao mesingane čaure, ili tako nešto, i time rešavao problem.

Ostalo je na tome da stublinu skinem i odnesem neki slobodan dan da uradi.

Usput, pogledao sam i svećicu na AGM.
Znam kako se podešava karburator. Ali to ne znači i da umem. Pa, gledam svećica šta kaže.
I jeste bolje nego fabrički kako je bilo, ali ipak traži još malo manje goriva, čini mi se.
Moguće da ću kupiti neki jeftin tahometar. Sve me je strah da ne preteram sa obrtajima i tako skratim radni vek motora.
Nisam siguran ni u Husqvarna servisu kako podese.
Mislim, blizu je to. Možda čak i dobro. Fino radi, nemam zamerke.
Ali bih ja ipak voleo znati kako je zaista.
Ovako, po svećici bih rekao da ima malo više vazduha.
Ipak, oni podešavaju na jednoj, a ja radim na drugoj nadmorskoj visini.

Nego, kada sam skinuo filter vazduha na AGM, ovo sam zatekao:

DSC04263.jpg

Da li sam ja nešto zeznuo kada sam rasturao poslednji put, ili je filter toliko porozan, tek..
.. ovo kao da je radilo bez filtera.

Dobro i sa drvima u šumi da sam završio sve, a da nisam primetio ništa. Jer je ona ostatak posla uradila sama,

20251016-093420-2.jpg

pošto je Husqvarnin auspuh otkazao još prvoga dana.

Još jednom sam sekao drva bez filtera.
Na Husqvarni filter nisam lepo postavio i on otpao u radu.
Isto ništa nisam primetio, dok kod kuće nisam otvorio.

PS
A lepo izgledaju ova dva otvora na auspuhu AGMa.
Sportski.. haha.
Zanimljivo mi je turirati i slušati je.

Poslednja izmena:
Upravo tako sam i našao kao preporuke...
Ako želite motornu testeru koja će zadovoljiti prosečne, ali i nešto zahtevnije korisnike, preporučujemo testeru snage 3 KS i dužinu vodilice 45 cm.
Iz našeg iskustva, za vođicu dužine 45cm potrebna je snaga bar 3-3.5 ks za optimalan rad.

A moja je na 45cm sa 2,4ks - znači fali mi pola konja :D ima li nekih preporuka, i uz to da je što lakša?

Nazad
Vrh