Motorne testere

И боље гори од букве и најлепше се цепа док је сиров. Једино што га црв воли па ако остане преко године у кори избуши га као швајцарски сир.

Davno sam gledao neke vojne tablice kalorijske vrednosti i secam se bas da je Jasen bio u vrhu, kao i Bukva, tu je to bilo bas identicno.
Prvo mesto je zauzimao Bagrem, e sada i to je pitanje jer Bagrema ove stari ljudi kazu ima dve vrste, jedan je dobar za kolje i direke jer ne truli lako u zemlji a drugi je po tom pitanju jako los, kao i Jasen sto rece neko, verovatno da ima bolji i losiji.
Inace porodica Hrastova broji preko 300 vrsta, tako i ostalo drvece sigurno da ih ima pun djavo, treba biti bas potkovan da prepoznas i znas sta je sta.

To je Jasen. Od cera sigurno nije tezi.

Druze ne znam da li je tezi ili nije, ali je tesko drvo kao crna zemlja, kada uzmes oblicu ovoga i oblicu cera ili bukve istih dimenzija to je to po tezini, sad da li je neka kilo gore dole, nebitno je totalno. Uglavnom nije Topola ili Jasika po tezini.

Ne bih rekao da je ovo jasen,vise mi lici na grab i po boji kore i po samoj tezini koju spominjes.Jasen ima malo tamniju koru i sama sara na kori je malo drugacija.Inace grab voli da raste u zajednici sa bukvom te ga dosta ima po bukovoj sumi,sto za jasen nije karakteristicno.Ako si ti sekao drva,pretrazi po net-u,oba pojma pa ces ih prepoznati po listu.

Kakav crni grab, znas li ti uopste kako izgleda grab ? Grab je najslicniji bukvi.. A ovo pre moze da lici na hrast nego na grab jer mu je kora slicnija.

Ja od ovog mog napravio sedište za oklicu. Drvo (koje je već u pitanju) je pored težine izuzetno tvrdo i zahvalno za mašinsku obradu.

E sad problem je što se ta hoklica koristi više za stajanje nego za sedenje pa mi nije baš prijatno kad je premeštam stalno sa tom teškom pločom i već teškim metalnim nogarima. :ROFLMAO:

Znam ja druze odlicno kako izgleda grab posto sam skoro u sumi odrastao.Beli grab ima koru slicnu bukvi,crni grab ima bas ovakvu koru ko na slici.Uvek postoji mogucnost i da se pogresi.

Pa dobro, napises lepo crni grab a ne samo grab. Iskreno nisam ni znao da ima crni kod nas, jer je verovatno redja pojava od Halejeve komete.
Znaci na kraju smo saznali da ne znamo sta je, super, kako li je tek sa pecurkama kada je sa drvima ovako. :unsure:

Znam ja druze odlicno kako izgleda grab posto sam skoro u sumi odrastao.Beli grab ima koru slicnu bukvi,crni grab ima bas ovakvu koru ko na slici.Uvek postoji mogucnost i da se pogresi.
Obicni grab Carpinus betulus raste visoko , bijeli grab Carpinus orientalis niskog je rasta .

Grabik , slavenski naziv za mladu grabovu sumu ili grabov gaj.

Auu poceli smo i na latinskom, tek ce sad biti lude rasprave.
Kad smo kod toga, jel ima neka dobra literatura na nasem jeziku i sa drvecem koje raste na nasim prostorima a da neko zna ?

Auu poceli smo i na latinskom, tek ce sad biti lude rasprave.
Kad smo kod toga, jel ima neka dobra literatura na nasem jeziku i sa drvecem koje raste na nasim prostorima a da neko zna ?
Da ne bude zabune ja sam samo jednom u zivotu video bijeli grab posadjen kao zivica i mislio sam do danas da je to grab koji je orezivan i zato tako grmolik i zakrzljao , danas procitao da je to bijeli grab koji je ovdije rjetkost iako postoje grabove sume, koje su najmracnije u odnosu na sume hrasta, americkog oraha ili drugog drveca.

Kako se stručno zove grab koji je uglavnom tanji od jednako stare bukve, presjek mu često nije potpuno okrugli i uglavnom je zasukan? Kala (cijepa) se dosta teže od bukve i dosta je žilav, a gorenjem daje nešto više topline od bukve. Kod nas su uglavnom takvi.

Crni grab je kod nas rijetkost i ja ga još nisam vidio, ali sam čuo da se zbog izuzetne tvrdoće i žilavosti koristio kao odličan materijal za drške sjekira, a posebno šumarskog cepina https://shop.husqvarna.hr/shop-2/sumarski-cepin-80-cm/

Da li neko odavde koristi Turske Husqvarne? Kako su vam se pokazale za potrebe ogreva? Majstor iz komšiluka ih hvali, navodno su bolje od klasičnih kineza.

Drugar ima kopiju 365...
Sad radi dobro, kao nova nije htela da radi, zezala elektronika, dva puta menjana ne znam da li je bila kineska ili koja vec, uglavnom kad je stavio original od husqvarne, sad radi fino.
Mada ja ne verujem da je to neko resenje na duze staze.
Po meni testera se kupuje jednom u 20 godina i tu ne treba zaliti.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Danas komšija seko drva u ramu slagana sa tom 365 turskom ili kineskom ne znam, kupljena prošle godine kaze samo lanc zamenio. Dok sam gledao kako seče izgleda ko prava husqvarna ide ima snage, ali plastike vidi se da su kineske.
On je zadovoljan radi samo za sebe i po nešto malo proda.
Ja imam Villager 560s već četiri godine prezadovoljan sam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh