Sumarstvo

Današnji pos'o.
Jasen je u pitanju, samo koji?
Zna neko možda?
ab3c12b7899cac60d486dd62cd07d4db.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Jasen je milion% donešen iz okoline Majdanpeka. Prvi put vidim jasen ovakve boje, a izrezao sam ih podosta u daske. Zato pitam koji je u pitanju.

Stigao je sa ovima
d7649e72aa23fccf32e86c734998a6ad.jpg

Za nijansu je imao grublju koru i jedino je on bio takav. Ovi ostali su beli kada se režu.

fraxinus ornus ili crni jasen ima izrazito glatku koru crne ,tamne boje... Ako je bila 'grublja' od ove kore na slici, nije crni jasen 100%
kako god bilo ovo je trupac dooobrano zahvacen procesom truljenja uzrokovang napadom gljive truleznice ...

Poslednja izmena:
Tamam da pitam . Imam par trupaca hrasta stoje od prosle godine . Udarao grom , pa se krenuo susiti djelomicno , i usao crv. Uglavnom ravni bez kvrga ali ubosio se onaj crv. Zasta iskoristiti osim ogrev ? Mislio sam srezati za stubove za neku manju supu nastresnicu ?

Kol'ko znam u hrast ne ulazi onaj mali crv kao u bukvu ili čamovinu.
I ako je ušao, to je samo spolja u 'bakulji', unutra u srcu bi trebalo da je dobro.
Izreži svakako bar u fosne ili 'brvna'..

fraxinus ornus ili crni jasen ima izrazito glatku koru crne ,tamne boje... Ako je bila 'grublja' od ove kore na slici, nije crni jasen 100%
kako god bilo ovo je trupac dooobrano zahvacen procesom truljenja uzrokovang napadom gljive truleznice ...
E sad pitanje: dali i kako se može namerno zaraziti trupac tom gljivom?
Ovo extra izgleda a daske su zdrave, tvrde poput kamena.
Neznam šta će biti dok se osuše ali ne bi tu trebalo biti nekih većih promena sem vlage.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh