Motorne testere

Probacu radi nekog zakljucka ,vjerovatno sam nekad i probavao . Znam da sam uzimao i novi mac ,isto kineski pa se ubrzo isto desilo. Drzo sam se toga da navodno drugi nemaju takve probleme sa tim kinezima . Uzecu i original mac sledeci put pa ako bude opet?

Danas sam bas radio .probao sam nesto drugo. Stavim lanac tzv stilovkin , onaj koji ima nesto deblji dio zuba koji ulazi u vodilicu. Neide taj po pravilu za taj mac i motorku ali u ovaj polovni mac je mogao. Danas nije bilo problema za jedan rezervoar.
Mislim da je problem kombinacija loseg kvaliteta maca i malo prljavog drveta , ponekad i zemlje malo. Ipak radim cesto u plavnom kraju , mada nebi trebalo tako da se manifestuje.

Neverovatno je kako vrlo malo zemlje nekad zna da istupi lanac. Cak je nekad i dve sekunde dovoljno da ga zezne ako zakaci zemlju.
Ja nemam ni jednu sumu. Godinama secem medje/uvratine i od njih se grejem. Pa sam ovo iskustvo naucio jos davno, i dosta pazim. Cak nekad i duvam u drvo koje je u suvoj zemlji pri dnu zemlje. Da ne bi morao da ostrim toliko zuba zbog malo rizika.

Колекција ланаца и мачева за једну моторну тестеру.
Ланац се користи док има шта да се наоштри.
a275a164d555c62087c860b28b4f884b.jpg
b1be65030cad2b87a4f0bcf0e512e232.jpg

Neverovatno je kako vrlo malo zemlje nekad zna da istupi lanac. Cak je nekad i dve sekunde dovoljno da ga zezne ako zakaci zemlju.
Ja nemam ni jednu sumu. Godinama secem medje/uvratine i od njih se grejem. Pa sam ovo iskustvo naucio jos davno, i dosta pazim. Cak nekad i duvam u drvo koje je u suvoj zemlji pri dnu zemlje. Da ne bi morao da ostrim toliko zuba zbog malo rizika.
Ja sam par godina cistio placeve posle bagera kad prodje i imao sam isti problem.Po preporuci uzmem lanac sa poluprofilnim ili zaobljenim zubom lanca kako ga ko vec zove i mnogo manje se tupi u prljavom drvetu nego lanac sa punim profilom zuba.

U sirokom luku bih zaobisao te kineske rezne garniture.
Mislim da tu ima dosta do zazora u vodilici, tj macu, ne bi smeo lanac toliko da bezi u jednu stranu ne znam sta da se desi sa zubima.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Витлана дрва и дрва из поплаве су зло за резање. Поготово дрва са храпавом кором попут храста, и багрема у коју се забоде и крупније камење.

Иста ствар је и са шумом у зони разграничења током рата, свако мало закачиш гелер.

Svaki dan nesto novo naucis:)(a sledeci zaboravis):confused:,kad je lanac mnogo potrosen blizu kraja treba cistace za nijansu vise oboriti nego sto mislis-ako ravno turpijani treba vise skinuti nego ako je prednji deo zaobljen-lepse radi jer navodno deo cistaca se povuce u drvo a ako ravan ne ide kao zaobljen\vise spic,bukvalno sto jedan kaze balans izmedju dubine i procenat zaobljenosti cistaca jer previse ostri prodiru mnogo i koce testeru...nizi cistaci daju siri sek-verovatno istina...bas se igrao sa jedan potrosen lanac isto ostrenje ostalo,1 put oborio ravno pa probao,2 put ravno-sece bolje jace i vibracije 3 put zaobljeno stvarno bolje seklo-cini mi se manje vibracije i kao laser pravo, mozda i uticaj sto siri sek a zubi potroseni pa tad bolje hvatali - kao nov lanac da si stavio a na crti ili mozda neki zubi i presli...dobro na taj lanac sam preterao meru plasio bi se nekom da dam jer mora bas da pazis koliko cima\agresivan(naravno nije dobro ni za testeru) ali svakako zaobljeni i za nijansu nizi cistaci prave razliku kad nije nista ostalo od lanca.

Uzmite ovo moje zapažanje sa dozom sumnje pošto priznajem, daleko sam ja od nekog ko se mnogo bavio sečom drva motornom testerom.
Ipak ja nisam primetio da malo kačenje berem ovog našeg južnobanatskog mulja ne utiče bitno na oštrinu lanca. Naravno neki pesak ili kamen bi imao sasvim drugi uticaj. Ovo naše sranje ovde - Nisam primetio da toliko baš ošteti lanac.

Ako je lanac puno dleto,cista drva i bas pazis da ne zakacis nista traje ostrenje ali kad se sa njim i najmanje zakaci oseti se,polu dleto i kad zakacis i dalje moze da sece ali taj tip lanca u startu losije sece-bolje puno dleto po naostris kad treba...Stihl lanac je tvrdji i bolji od oregona\duze drzi ostrinu,nesto teze se ostri te kao bolje stihl turpija naspram oregonove-iskljucivo njega kupujem.Bas prijatelj koji se bavi sumom to isto rekao.Nasao ne netu test lanaca razlicitih brendova i stihl 1 mesto zauzeo,jedan prokomentarisao da valda radi u fabrici i da se obe fabrike nalaze u svajcarskoj...sad koliko tacno ne znam.

Nazad
Vrh