Motorne testere

Potpisujem, možda da dodam da je (najčešća) falinka uslužnih oštrača po Srbiji je to što koriste ista tocila za sve tipove lanca (3/8",.325, 3/8.404),a razlika u veličini promera reznog zuba ide skoro do 2mm, a oni rokaju kamen od 3,2mm za sve...Pojedu unutrašnjost zuba, pa posle 3-4 takva oštrenja lanac samo može u kantu.Pritiskaju što više, ne gledaju dubinu, uglove...a onda, zna se...prodaja njihovih kinezara na kotur.
 
Poslednja izmena:
Brkin-sonta,
uglavnom sve što si napisao stoji. Ja bih dodao da raspoloživo vrijeme brušenja također jako utječe na količinu skinutog materijala. Lanac se u praksi kod rada ne troši puotpuno ravnomjerno. Obično brusači nemaju vremena pa podese malo jači špan i onda sigurno odrade posao u jednom prohodu.

Sebi sam kupio onu jeftinu mašinicu u Lidlu. Posebno sam kupio i deblju brusnu ploču. Ne mogu reči da je mašinica profesionalna, jer nije. Mislim da su joj najveće mane: prevelik broj okretaja i premali promjer brusne ploče. No i stakvom, uspijem nabrusiti lanac uz minimalno skidanje materijala. Ako nakon prvog kruga brušenja nije dovoljno oštar, prođem još jedan krug. Lanac traje osjetno dulje nego kad sam nosio majstoru na brušenje, a jedan mi je čak i spalio lanac. Bio sam kod njega tri put najedanput, prvi, jedini i posljednji put.

P.S.

Brkin-sonta,
pregledao sam tvoje postove na 390-oj stranici. Slike nažalost nisu vidljive. Možeš li nekako obnoviti slike ili cijele postove?
 
Poslednja izmena:
Nedavno sam uradio "generalnu" na mojoj stihl 029.
Pisao sam pre o tome [debelo sam se zahebo za cilindar kad sam kupovao ali :mad: ]
Ubacio sam Meteor cilindar i klip f 46 mm [ stari je bio 45 Mm].
Nov walbro karb, ležajevi, semerinzi, filter goriva, filter vazduha, nova uljna pumpa je tu ako stara i dalje bude prisipala na kvacilo itd.
Posle sklapanja mašina je upalila od prve i tu nema za sad problema, odradila je pola sata u mestu bez problema. Nisam još ništa sekao sa njom.
E sad imam problem sa filterom vazduha ovim drugim nastavkom za karb. Sta ide između ovih delova sa slika? Nesto mora biti a to nisam dobio ni sa karburatorom ni sa filterom?
A hteo bi da ubacim ovaj adapter da ne ide prašina na gornju membranu kao što zna sa onim standardnim ravnim delom.
978814320abfbf3f772dbecea914e904.jpg
1b67816579d3693e01712e5a3689f30d.jpg
279f7fef636d955e982a234aee7ead82.jpg


Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
 
dejan 351-naravno uglovi su veoma bitna stvar kao i izbor debljine tocila....vidjam svakodnevno ostrene recimo sa tankim tocilom...to ispada kao da je brusilicom naostreno..nit udesen ugao nit radijus zuba...

vujke 89... imam jos nekih stvari za odraditi i onda ce biti tutoriala za vakumetriju karburatora,vakunimetriju motora,merenje kompresije,ispitivanje elektronike...za koji dan krecem u serijsku proizvodnju masina za raskivanje i zakuvanje lanca
tu ti ide guma koja spaja karburator i filter..imam ih... javi mi se na viber pa cu ti slikati kako izgleda 0612087284

ivanwo slikaj masinu pa postavi ovde
 
brkin-sonta ovakva je (nemam vlastite fotke).


S njom sam dobio brusnu ploču 3,2, a naknadno sam kupio 4,7. Prije sam radio s bratovom (Einhell). Velika prednost kod moje je što ima ručku pa sila ruke uvijek djeluje na istom mjestu. Ne zakreće nimalo cijelu mašinicu, dok kod bratove to nije bio slučaj. Za hobi upotrebu (15-20 metara drva godišnje), rušenje i razrezivanje na 30 cm duljine potpuno zadovoljavajuća. Ako se radi pažljivije i slučajno ne potegne lancem po kamenu ili zemlji, 3-4 oštrenja godišnje su dovoljna.

Veoma cijenim tvoje pisanje te me stoga jako žalosti ako se slike na str. 390 ne mogu obnoviti (učiniti vidljivima).
 
Ovo je 'FloraBest', i spada u dosta kvalitetnije male oštrače.
Ima kod mene jedan nov na prodaju, pošto sam nabavio Oregon..
 
Poslednja izmena:
Da FloraBest, kupljen u Lidlu prije nešto više od 3 godine. Od svih malih jeftijanera, činio mi se najkvalitetniji (barem ono što se vidi izvana). Ako ukalkuliram amortizaciju sa samo 4 brušenja godišnje, vrijednost mu je blizu nule. Bilo je i više brušenja je nepažnjom se ponekad zna dogoditi rezanje zemlje pa i kamena. Dakle mogu reći da se isplatio.
 
Meni lanac na testeri takodje poceo da sece u krivo,po prvi put otkako je kupljena testera,ostrio sam lanac nzm ni ja koliko puta,ovo je mislim 4-ti lanac po redu i drugi mac.Kako to ispraviti,ili je resenje samo nov lanac ?,nije problem da kupim,samo eto pitam.Testera je Villagerka Vgs30S.
Inace sam i ja planirao kupiti taj ostrac lanca,samo za moje potrebe,mislio sam uzeti te jeftinije do 5 000 din ,ako su obrtaji kao kod skupljih ostraca,sto ne bi valjali ?.
 
Jednu stranu nisi ostrio pod uglom pod kojim treba i zato ti vuce u stranu. Moze da ti resi to neko rucnom turpijom ko zna da ostri dobro ili naravno masinski.
 
Arkadije,
okretaji su kod tih jeftinijih veći a promjer brusne ploče je manji. Za obodnu brzinu nisam kontrolirao, ali mogla bi biti nešto veća.
 
Јел може наштеловати карбуратор онако на уво Олео ГС 440 .Дави се и тешко реже ,губи лер гас и гаси се, ако може тако да се не цимам по сервисима немам воље и мрзи ме...Ако је неко радио и разуме се био бих му захвалан
 
Ne moze na uvo...
Jel za stelovanje na uvo treba jako jako puno iskustva koje se ne moze preneti preko interneta..
za stelovanje postoje alati a i tehnicki podaci koji se moraju ispostovati da bi testera bila po fabrickim specifikacijama
pre samog stelovanja treba pregledati creva,filtere,odusak rezervoara,svecicu ocistiti karburator i utvrditi stanje membrana..
jel nije se testera sama rastelovala...nesto jos smeta pa ne radi dobro....prljav karburator,dotrajalasvecica,prljavi filteri,busna creva,zaprljan odusak itd itd
u 90 posto slucajeva stelovanja na uvce zavrsi da testera posle odredjenog vremena zavrsi karijeru...
meni svakodnovno dolaze testere koje je neko sredio na uvce...sa pricom mi smo probali,kum je radio,,brat video na internetu itd
odnesite testeru u servis ili kod nekog iskusnog majstora koji ce to brzinski resiti i testera ce biti kao iz radnje...
 
Nazad
Vrh