Motorne testere

U husqvarninom prirucniku pise da pravilno nastelovan H je kad malo ``4-taktuje`` i ima ona ilustracija uveta,primer max je 12000 obrtaja i ti si tahometrom tacno na toliko namestio ali to se i dalje desava-sto i treba,dobiva vrlo mali visak goriva na max obrtajima(i samim tim podmazivanje naravno) ali dok nista ne sece-kad joj rebnes pun gas u prazno,kad krenes nesto da seces zbog otpora i povecane toplote ona u drvetu uspe taj mali visak goriva da iskoristi tj sagori i efektivno ga pretvori u snagu(osim ako nije vise odvijeno nego sto treba,onda ni u drvetu ne moze-sporo ce da sece i da dimi)-zato su oni naveli da pri max obrtajima treba malo da ``4-taktuje`` tj da bude na samoj ``vagi`` jer sve malo osiromase u radu...
 
Za pojedince nema secenja dok prvo ne odrade stelovanje. Ja bi ti reko ako nema nekih problema seci i uzivaj. Ja kupim novu testeru i godinama ne stavim srafciger na nju. Jedino za velike nadmorske visine trazi prestelovanje.
 
U 99 % slučajeva nije problem u raštelovanom karburatoru...a kad počne da "zeza" ljudi odmah "šrafciger" u ruke i šteluj.Prividno "rešenje" štelovanjem dizni se po pravilu jako brzo osujeti, ulazi se u veću dubiozu i na kraju završi kod servisera koji "obožavaju" takve mušterije.
 
Ako je testera radila super u manjim normalnim drvima, znaci da kroz neki tezak rad kada joj dusu uzmes, ne treba dirati srafciger. Ja sam samo hteo da vidim kako ce se testera ponasati, i bio sam u pravu tj dobila je zvuk jer ima vise vazduha nego goriva, ali je izgubila snagu u radu jos vise.

Ja kada stelujem, ja radim ovako:
Zavijem i L i H skroz. Zatim odvijem jedan krug samo L dok H ostaje skroz zatvorena. Onda dodajem gas onako do gusenja (jer ako stisnem gas do kraja, onda nema goriva, a ima vazduha i krece gusenje) i tako je pipkam i slusam da li je to ono sto mislim da je dobro. Kada cujem ostar odziv na gas, znaci da je dobro izbalansirano gorivo i vazduh.
Kada zavrsim sa L diznom, onda krenem da odvijam H diznu i dajem dodatno gorivo i stiskam gas i slusam je dok ne dobije rezak zvuk. To je najcesce tamo gde i treba da bude tj pun krug H pa ga obicno malo zavijem jer to testera trazi.

Znaci teze je nastelovati L nego H.
Ako ne odvijes dovoljno L, pa preko H dizne dodas to gorivo koje joj je falilo jer nisi dovoljno odvio L onda po zvuku dobijas da je navodno sve ok nastelovano, a zapravo nije i to se u radu oseti.
 
Nabavio sam STIHL 039. skoro, a o njoj nemogu da nadjem uopšteno uputstvo o upotrebi,osnovne karakteristike,način paljenja,mač,lanac,snaga i svašta nešto drugo.Duže vreme nije paljena,pa ulje koje je bilo za podmazivanje lanca je izbacila vrlo brzo,verovatno je bilo mnogo retko,i nisam nigde našao na njoj da postoji zavrtanj za štelovanje količine ulja,a možda i ne postoji.:osmeh::nono:.Inače radi lepo,bar koliko mi se čini,i gde bih mogao da kupim lanac za nju,ali baš kvalitetan?pozz:ppozdrav:
 
Pali se i gasi isto kao i ostale STIHL testere. To znaci da mozes da procitas za neki drugi model i bice ti jasno. Odozdo treba da ima sitan vijak za stelovanje kolicine ulja za lanac, ali nisam siguran da li bas 039 ima. Pogledaj dobro odozdo da li ima bas sitna rupica i u njoj bude taj vijak. Lanac kupis STIHL u njihovoj radnji i nije tako los, a bas kvalitetan kod nas neces naci.
 
I ja razmisljam neku motornu testeru da uzmem sta preporucujete? Nije za ozbiljno cisto za kucu,povadio sam vocnjak a i na dve njive imam da secem drva pa koju vi stilovku preporucujete? A sutra idem za ns pa svraticu u radnju pa koju da gledam?

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk
 
Pa ukucaj u google stihl 039 manual pdf i sacuvaj taj fajl...imam ja istu i extra je testera-koja para bila u pitanju?
 
Inace kad vam se pregreje testera, jel krece gubitak snage i kao da trazi novo stelovanje H dizne? Trazi da se zavije H dizna da dobije stabilan rad, ali onda izgubi snagu jer nema goriva? Filter vazduha je cist naravno.
Krivac je bio ipak filter vazduha. Sekao sam suva komplikovana drva gde piljevina nije bila krupna, pa je filter samo prividno izgledao cist. Iako je na oko izgledao skroz cisto (jos sam ga predostoznosti i cetkom istrljao), ta neka mikro prasina je morala da se opere benzinom, i testera je iste sekunde progledala i trazila da joj se odvihe H ceo krug. Godinama radim sa njom, i uvek se pojavi neka pocetnicka glupost. Eto, mozda nekome pomogne.
 
Skoro sam nabavio svoju prvu testeru, Husqvarna 450 II. Isekao tek metar drva i čini mi se kao laiku da je to dobro obavila. Zamolio bih iskusnije da mi odhovore da li je ta testera dovoljna za moje potrebe kao novopečenog seljaka koji će imati potrebu da sa njom iseče 20 do 30 kubika godišnje.
 
I ja razmisljam neku motornu testeru da uzmem sta preporucujete? Nije za ozbiljno cisto za kucu,povadio sam vocnjak a i na dve njive imam da secem drva pa koju vi stilovku preporucujete? A sutra idem za ns pa svraticu u radnju pa koju da gledam?

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk
Oleo-Mac gs 370, Stihl ms 180, odlične za kućnu upotrebu.
 
Ja sam uzeo neku echo testeru,nadam se da za moje potrebe bice a garancija 5 god,iskreno povadio sam neki stari vocnjak i na dve njive sto sam uzeo u arendu ima malo drva da se sece a posle pitanje kad ce zatrebati ali za sad sam zadovoljan

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk
 
Pozdrav kolege,
treba mi savet....
Ćale je uspeo da sprži MS 180, kako? jbga, radio čovek, da ume da objasni možda je i ne bi spržio. Klip i karike, traže mi u ovlašćenom servisu, 14k za popravku.
Sad pitanje, meni treba to za voćnjak i oko kuće, za to sam je i bio kupio, da li da popravljam to, ili batalim, uglavnom u spremanje drva za zimu, više ne bi išla ako je popravim. Stara je dve godine... Ima li negde jeftinije takva popravka?
 
Nazad
Vrh